נפתחה המכללה הביטחונית לחדשנות יזמות והשתנות

ברביעי האחרון, ה-6 באוקטובר 2021, חטיבת שיטות לחימה וחדשנות שבאגף התכנון לבניין הכוח הרב זרועי בצה"ל, השיקה את המכללה הביטחונית לחדשנות יזמות והשתנות

08.10.21
מערכת אתר צה"ל

"היום צה"ל מקים תשתית לאומית למצויינות בתחום היזמות, החדשנות וההשתנות הבטחונית. המכללה תעסוק בהכשרות, התנסויות, חינוך אקדמי, תחומי מחקר והגות. תשתית זו מיועדת בראש ובראשונה עבור משרתי צה"ל (מפקדים, יזמים ואנשי חדשנות) אך לא פחות מכך, גם לשותפים הטבעיים, ממערכת הבטחון הרחבה. ברוח דבריו של בן גוריון, מצופה מכל מפקד שידע כיצד ליזום, ולהניע שינויים המייצרים ערך (החל משלב הרעיון הבוסרי וכלה בשלב ההטמעה בשטח). בראייתנו, חדשנות היא מקצוע והיזמות היא מיומנות; ניתן לחנך, ולהכשיר לתחומים אלו, וגם לשמר להם כשירות – הכשרות אלו מהוות חלק בלתי נפרד מציר הפיתוח האישי של דמות המפקד בצה"ל". מספר רס"ן ד"ר דוד אלקחר, היזם ומייסד המכללה מחטיבת שילו"ח (שיטות לחימה וחדשנות).

באירוע הפתיחה השתתפו פרופסור מימי איזנשטדט, נשיאת האוניברסיטה הפתוחה, ראש אג"ת, האלוף תומר בר ורח"ט שילו"ח, תא"ל ערן ניב. לאחר סבב ברכות ונאומים נערכה שיחה פתוחה בין אל"מ במיל' רות שהם מנכ"לית האוניברסיטה הפתוחה לבין ד"ר ארנה ברי, בנושא חדשנות ויזמות בראייה לאומית. רס"ן ד"ר דוד אלקחר, מפקד הכשרות המכללה סיפר על חזון המכללה, ולאחריו ניתנה הרצאה אקדמית של פרופסור יורם קלמן, ראש תכנית ה-MBA באוניברסיטה הפתוחה. 

צפו בברכת הרמטכ"ל לרגל השקת המכללה לחדשנות ויזמות:

"48 שנה אחרי אותן יממות גורליות במלחמת יום הכיפורים, בהן נלחם צה"ל על עתיד קיומה של מדינת ישראל, אנו משיקים היום תשתית לאומית למצויינות בתחום היזמות, החדשנות וההשתנות הבטחונית. אחד ממרכזי העוצמה החשובים של צה"ל". אמר ראש אגף התכנון לבניין כוח רב זרועי, אלוף תומר בר. "מרכז שיחנך חיילים ומפקדים לערכי חדשנות וינגיש להם כלים, מיומנויות של יזמות, תושיה, חשיבה יצירתית פתוחה וביקורתית, כזו שיכולה להניע שינויים, לערער ולהרהר על תפיסות קיימות, כזו שמייצרת ערך ביטחוני משמעותי".

מימין לשמאל: רח"ט שילו"ח תא"ל ערן ניב, ד"ר רינת סצ'י שאנן, ראש אג"ת האלוף תומר בר, נשיאת האו"פ פרופ' מימי אייזנשטדט, מנכ"לית האו"פ אל"מ במיל' רות שהם, ראש תכנית ה MBA באו"פ פרופ' יורם קלמן, סמנכ"ל יזמות באו"פ ד"ר מושיק לביא, ומפקד המכללה רס"ן ד"ר דוד אלקחר (צילום: איציק בירן)

"עלינו להשקיע משאבים רבים להכשיר את הצבא, ולהכשיר את אנשינו לקראת מלחמה", אמר ראש חטיבת שיטות לוחמה וחדשנות, תא"ל ערן ניב. "עלינו לבנות כוח, לאמן את הגייסות ולהכין תוכניות, אך עלינו גם לדעת כי הדברים עשויים להשתנות. ההשתנות היא כורח, לא פריווילגיה - האויב משתנה, החברה משתנה, ואנחנו צריכים להשתנות איתם".

ראש אג"ת האלוף תומר בר (צילום: איציק בירן)

כחלק משיתוף פעולה עם האוניברסיטה הפתוחה, המכללה הצה"לית תציע תוכנית אקדמית ללימודי תואר שני (MBA) במנהל עסקים, עם התמחות בתחום היזמות והחדשנות. במסגרת התכנית תורכב קבוצה של נגדים, קצינים וקצינות מרחבי צה"ל, בעלי תואר ראשון מתאים, שייבחרו על ידי מפקדיהם לצאת ללימודים תוך כדי שירות. זו למעשה תכנית הדגל של המכללה, המיועדת למסלול הפיקודי.

קבוצה זו תשלב עם לימודי התואר השני, גם מעטפת הכשרה ולמידה התנסותית ייעודית מטעם המכללה הצבאית, שתהווה נדבך משלים על גבי התוכנית האקדמית מתחומי החדשנות, היזמות וההשתנות. בסמסטר הקרוב צפויות להתחיל את התוכנית שתי קבוצות: קבוצה כלל צה"לית (המשלבת גם נציגים ממערכת הביטחון הרחבה), וכן קבוצה ייחודית של חיל המודיעין. שערי המכללה (והתוכנית המשותפת) פתוחים עבור בכירים מכל מערכת הביטחון: מד"א, המשטרה, שב"ס, שב"כ, מוסד וכו', מתוך ההבנה של חשיבות התפוקה המבצעית לעוצמתו של צה"ל, המסלול יעניק למשרתי צה"ל בסיס אקדמי, מעשי ומקצועי רחב.

רס"ן ד"ר דוד אלקחר מפקד המכללה מחטיבת שילו"ח (צילום: איציק בירן)

"החיבור בין צה"ל לאוניברסיטה הפתוחה הוא חיבור טבעי", הדגישה בנאומה פרופסור מימי אייזנשטדט, נשיאת האוניברסיטה הפתוחה. "לא רק בגלל האיכות האקדמי המעולה של תוכנית התואר השני שלנו, אלא גם בגלל החיבור המיוחד בין שני הגופים - שהשתנות, יזמות וחדשנות מהווים עבורם צורך קיומי של ממש. במכללה הצבאית ליזמות ולחדשנות של צה"ל בשיתוף האוניברסיטה הפתוחה, אנו משיקים יחד תוכנית לימודים יוקרתית ונכנסים לתהליך משותף של פיתוח ידע ותהליך של אקדמיזציה של תכנים בתחום היזמות והחדשנות שפותחו בצה"ל וייכנסו, לאחר תהליך התאמה ופיתוח, לגוף הקורסים של האוניברסיטה הפתוחה".

צפו בטקס המלא:

לומדים בקבוצה – מעבדים בקהילה – מטמיעים ביחידה

"מעבר לתכנית הדגל שמציעה המכללה בשיתוף פעולה עם האוניברסיטה הפתוחה, תפתח המכללה את שעריה בפני מגוון אוכלוסיות: מפקדים (מדרג הסג"מ ועד התא"ל והמקבילה בעולם הנגדים), יזמים, מייקרים ומאיצי שינוי (מכלל רחבי המערכת הבטחונית), ומובילי שינוי פנים ארגוניים (ביחידות צה"ל). המכללה צפויה להיות מסגרת מעשית, עיונית ואקדמאית להכשרת אוכלוסיות מגוונות בתחום היזמות, תוך עידוד תרבות של חדשנות והשתנות בצה"ל ובמערכת הביטחון." מוסיפה סא"ל מיכל פרנקל, רע"ן חדשנות בחטיבת השילו"ח.

הכשרות ליזמים הפנים ארגוניים

על היזמים הפנים ארגוניים נמנים מנהלי הקהילה (אלו שיודעים ויודעות לייצר חיבורים בלתי אמצעיים בין אנשים, מארגונים, גילאים והירארכיות שונות, ובייחוד הזדמנויות win-win), מנהלי הפרוייקטים (אלו שיודעים ויודעות לתכנן משאבים ולתכלל את כלל המשימות הנדרשות לטובת פיתוח מוצר, או ניהול  פרוייקט) אנשי האמל"ח (אלו המיומנים ומיומנות בהנבטת רעיונות מעולים, מתוך היכרות אינטימית עם "צרכי השטח" והמסוגלים לדמיין עצמו כמשתמש המרכזי של המוצר) ולבסוף המייקרים (אלו שיודעים ויודעות לברוא ולפתח מוצרים ויכולות הלכה למעשה, בהתבסס על כישורים הנדסיים, יכולות Hands-On או היכרות אינטימית עם טכנולוגיות מתקדמות). ליזמים מציעה החממה תכנית הכשרה הנקראת חממה טכנולוגית One on One, המבוססת על הכשרה מקיפה בארבע עולמות תוכן: יסודות היזמות, חדשנות בעולם של System of Systems, מיומנויות ניהול LeasnStartUp, וקופירייטינג יזמי. המסלול מיועד ליזמים המתנסים בפיצוח אתגר משמעותי במסגרת השתתפות באחת מתכניות החממה הצה"ליות.

הכשרות למובילי השינוי (סגלי החדשנות בזרועות)

למש"קי החדשנות ולדרג הזוטר מציעה המכללה הכשרת יסוד במתווה של Bootcamp חדשנות, במסגרתה ילמדו את שפת החדשנות והשינוי, יעברו מסע של זהות, יתנסו בהפקת האקתונים, אי-כנסים, וירכשו מיומנויות יסוד בתחום הסטוריטלינג וניהול קהילות.

למובילי החדשנות הבכירים מציעה המכללה שתי הכשרות מתקדמות: הראשונה, נקראת ניהול אפקטיבי של חדשנות בארגונים. במסגרת ההכשרה יקבלו החניכים סקירה מקיפה של תקנים בינלאומיים לניהול ומדידת חדשנות פנים ארגונית, ילמדו לערוך סקרי למידה, ומבדקים של אסטרטגיות לניהול חדשנות, ירכשו מיומנויות למדידת האפקטיביות של אסטרטגיות אלו, ויקבלו כלים לבנייה של פורטפוליו חדשנות בתוך הארגון. השניה, נקראת להיות מנהיג השינוי, העוסקת בלמידה של הדירקטיבה הארגונית, הרכשת מיומנויות לגיבוש אסטרטגיות ומפות דרכים להטמעת השינוי, הטמעת כלי החדשנות ככלים לקידום האסטרטגיה הארגונית,  וליטוש מיומנויות לניהול תכניות האצה והטמעה של תוצרים בשטח.

הכשרות למפקדי צה"ל

למפקדי צה"ל מציעה המכללה שני קורסים משלימים בתחום היזמות והחדשנות. קורס הבסיס, המיועד לשכבת הפיקוד הזוטר, נקרא יזמות חדשנות והשתנות מנוע לניצחון; הקורס מלמד מושגי יסוד בתחום היזמות, החדשנות וההשתנות, נותן כלים ברמת הפרט לפריצת קבעונות חשיבה ואמונות מגבילות, ונוגע במיומנויות התמודדות עם קבעונות תרבותיים, חסמים ארגוניים, ונטרול התנגדויות. במסגרת הקורס תוכלו להתנסות בייזום פרוייקטון ייזמי ובסופו תדעו להוביל כל מיזם משלב הרעיון הראשוני ועד לשלב האפיון המפורט. בקישור המצורף תוכלו להגיע לאתר הקורס, ולהרשם למחזור הקרוב. קורס ההמשך, המיועד לשכבת הפיקוד הבכיר, נקרא ניהול חדשנות לבכירים; הקורס יעניק למשתתפיו מתודולוגיות פרקטיות למימוש תהליכי חדשנות אשר יסייעו לפיתוח מנהיגות יזמית המעודדת ומקדמת מיזמי חדשנות הצומחים מלמטה, ובכך יהפוך את ארגונו למוביל. זאת, כחלק מגיבוש אסטרטגיה ותרבות ארגונית המעניקה לגיטימציה למשרתים/ות לחשוב באופן יצירתי, שונה מהמקובל ולפעול בהתאם. בנוסף, ייחשפו משתתפיו ל-system-Eco הרלוונטי של קהילת החדשנות ומוביליה בצה"ל. בוגרי הקורס יהפכו לסוכני שינוי, ויוכשרו לנהל מאמצי יזמות וחדשנות ביחידותיהם.

כמוכן, תציע המכללה קורס נוסף למפקדים בכירים, בתחום ההשתנות הצבאית, שמופק בשיתוף עם מרכז דדו לחשיבה צבאית בין תחומית. הקורס יעסוק ביסודות התיאורטיים ובהיסטוריה של תהליכי השתנות של צבאות בעת המודרנית. במסגרת הקורס יעמיקו החניכים בתופעת יעמיק בתופעת ההשתנות הצבאית על היבטיה השונים (חדשנות, הסתגלות, העתקה), ויקבלו כלים מקצועיים לדיון ביקורתי בתופעת ההשתנות הצבאית.

בכירים שיסיימו הכשרותיהם במכללה יוזמנו להצטרף לקהילת החדשנות הצה"לית, ותוצע להם על ידי המכללה מעטפת מנטוריג, שתכליתה הטמעת החדשנות ביחידותיהם. מעטפת זו תכלול חניכה מקוונת, הקצאת סל מומחים ליחידות, ניהול והנגשת מאגרי ידע ומארזי למידה, והעברת סדנאות ייחודיות (חשיבה המצאתית, פיץ' וסטוריטלינג, דזיין ספרינטס והאקתונים).