מהי הזכאות לחופשה?
1. הזכאות לחופשה שנתית ולצבירתה הינה על בסיס הוותק של משרת הקבע בשירות תקין 5 שירות שבעבורו זכאי משרת קבע לתשלום מצה"ל, לרבות – (חובה + קבע). 'שירות תקין' בסעיף זה חופשת לידה שאיננה בתשלום שכר, ולמעט:
• משרת השוהה בלימודים מלאים מטעם צה"ל.
• משרת השוהה בחופשת פרישה או בחופשת התארגנות (על פי הקבוע בהפ"ע "נוהל לשחרור משרתי הקבע 3.0509 לשחרור משרתי הקבע מטעמים ארגוניים" או בהפ"ע מטעמים תפקודיים".)
• משרת המושעה מכל תפקיד.
2. משרת קבע זכאי לחופשה שנתית כמפורט להלן:
• בשנות השירות הראשונה והשנייה - 14 ימים בשנה ימים בשנה.
• בשנות השירות השלישית, הרביעית והחמישית- 20 ימים בשנה.
• משנת השירות השישית ואילך- 25 שנים בשנה
3. משרת העולה במדרגת הזכאות במהלך שנת פעילות, תחושב זכאותו לחופשה שנתית כמפורט בנספח א 7 למסמך זה.
4. חייל בשירות חובה בתנאי קבע וחייל בשירות המילואים בתנאי קבע זכאי לחופשה של 14 ימים בשנה. אי אפשר לצבור ימים אלו.
5. בעבור חלקי שנה יהיה משרת זכאי לימי חופשה שנתית באופן יחסי למספר ימי השירות התקין ששירת באותה שנת פעילות.
ניצול יתר של ימי החופשה שנתית
א. משרת קבע אשר ניצל חופשה שנתית בהיקף החורג מזכאותו השנתית, ינוכו הימים החורגים מיתרת חופשתו הצבורה. אם אין לחייל די ימי חופשה צבורה, ימי החופשה החורגים ינוכו משכרו עפ"י שווי ערך יום צבורה כפי שמופיע בתלוש השכר
ב. צמצום כוחות סדירים-
1. משרת קבע שניצל את זכאותו לימי חופשה שנתית, כולה או חלקה בהיקף העולה על זכאותו העדכנית לחופשה לנוכח ההודעה על השחרור, וזאת טרם קבלת ההודעה על לא יידרש להחזר כספי בגין ניצול יתר של ימי החופשה. –הכוונה לשחררו מצה"ל- לא יידרש להחזר כספי בגין ניצול יתר של ימי החופשה.
2. משרת קבע שניצל את זכאותו לימי חופשה שנתית כולה או חלקה בהיקף העולה על זכאותו העדכנית לחופשה לנוכח ההודעה על השחרור, וזאת לאחר שקיבל את ההודעה על הכוונה לשחררו מצה"ל יידרש להחזר כספי בגין ניצול יתר של ימי החופשה.
זכאות יתרת חופשה משירות חובה חייל שעבר משירות חובה לשירות קבע, ונותרה לו חופשה יהיה זכאי לנצלה במהלך שלושת חודשי השירות התקין הראשונים בשירות הקבע בלבד, אך לא יותר ממספר, הימים המרבּי לצבירה, כמפורט בפ"מ 35.0402 "חופשות חיילים בשירות חובה".
משרת הלומד תוך כדי שירות
א. חייל הלומד תוך כדי שירות, תיחשב שנת הלימודים לצורך זכאות לחופשה שנתית ולצבירתה, כאילו החייל למד בה במלואה בשנת הפעילות שמתחילה בשנה העוקבת למועד פתיחת אותה שנת לימודים.
ב. חייל הלומד לימודים תוך כדי השירות, ונעדר בשל כך על חשבון שעות הפעילות, לתקופה של תשעה חודשים לפחות - תקוזז זכאותו לחופשה שנתית כמפורט להלן:
1. נעדר המשרת עד חמש שעות שבועיות על חשבון הפעילות – לא תקוזז זכאותו לחופשה שנתית.
2. נעדר החייל מעל חמש שעות שבועיות על חשבון הפעילות ('יום מלא')- תקוזז זכאות לחופשה שנתית בחמישה ימים.
ג. אם נמצא כי משרת למד תוך כדי השירות, בלא אישור הסמכות המאשרת כפי שנקבע על ידי מחלקת הסגל, יוזנו לימודיו בדיעבד, וכן יקוזזו בדיעבד ימי החופשה.
האם משרת קבע העובד במשמרות זכאי לחופשה?
א. מפקד הפיקוד/ הזרוע/ קצין החיל הראשי יגדיר בהוראות פנימיות את התפקידים שיבוצעו במשמרות, וכן את אורכה ואת תדירותה של המשמרת ושל חופשת המשמרת. תפקידים אלה בלבד ייחשבו כמבוצעים בפעילות משמרות
ב. באחריות קצין המשא"ן ביחידה להזין את אינדיקציית "עובדי משמרות" במערכת היסודות לטובת זיהוי האוכלוסייה.
ג. משרת קבע עובד משמרות, אשר חופשת המשמרת שהוא זכאי לה קצרה משבעה ימים, זכאי שלוש פעמים בשנה לחופשה שנתית שאורכה חמישה ימי עבודה רצופים בין משמרת למשמרת, במועדים שיאשר מפקדו. (החופשה מורכבת מחופשת המשמרת ומתוספת ימים המשלימים לחמישה ימי חופשה בפועל) המפקד רשאי לאשר למשרת הקבע לצרף את שלוש התקופות לחופשה אחת של 15 או 20 ימי עבודה רצופים.
חופשות נוספות שאני זכאי להן:
ישנם מספר סוגי חופשות מיוחדות למשרתי הקבע, הניתנות למול קריטריונים מסוימים, ומאושרות 25 על ידי גורמים שונים, זאת בהתאם לסוג הבקשה.
חל איסור לדווח חופשות מיוחדות למשרתי הקבע ללא מכסה מתאימה. בנוסף, יש לארכב 26 אסמכתאות ואישורים למערכת כפי שיפורטו במסמך זה.
להלן פירוט החופשות אשר אינן מנוכות מסל ימי החופשה של משרת הקבע:
1. חופשה מיוחדת - כמענה לנסיבות אישיות חריגות זכאות לחופשה- עד 14 יום (10 ימי עבודה). תינתן רק אם ניצל את החלק היחסי של ימי החופשה השנתית עד למועד בו מבקש לממש חופשה מיוחדת, וכן את כל יתרת ימי החופשה הצבורה לה הוא זכאי. סמכות אישור- סמכות אישור כמפורט בנספח ג' הזנת המכסה במערכת תתבצע ע"י גורמי הפרט/סגל בפיקודים
2. חופשת אבל ("שבעה") - לקרוב מדרגה ראשונה- זכאות לחופשה- מיום הפטירה עד ליום הקבורה וכן ל- 7 ימים נוספים. סמכות אישור: לא ניתן לשלול זכאות זו
3. יום ה' 30 - ובכל שנה ביום האזכרה של קרוב משפחה בדרגה ראשונה. זכאות לחופשה: יום אחד סמכות אישור: לא ניתן לשלול זכאות זו
4. יום הזיכרון (בנים למשפחות שכולות) זכאות לחופשה: יום אחד סמכות אישור: לא ניתן לשלול זכאות זו , יצוין כי בסמכות מפקד לשחרר גם אנשי קבע שאינם ממשפחה שכולה.
5. בריאותית ('חמי מרפא') זכאות לחופשה: 21 ימים בחופשה סמכות אישור: הוכר ע"י אגף השיקום במשהב"ט באישור מפקדו טרם היציאה. הזנה ע"י ק. משא"ן ביחידה.
6. תרומת מח עצם זכאות לחופשה: 7 ימים בשנה ברצף (כולל שישי שבת וחגים) סמכות אישור: מקרפ"ר
7. תרומת איברים זכאות לחופשה: 20 ימים בשנה ברצף (כולל שישי שבת וחגים) סמכות אישור: מקרפ"ר
8. התייצבות בבית משפט בשעות הפעילות זכאות לחופשה: בהתאם לצורך סמכות אישור: זומן לבית דין צבאי/בית משפט אזרחי/בית דין אזרחי עפ"י צו או זימון שניתן כדין או הופעה בפני גורם כלשהו ע"י המדינה. *כאשר משרת הקבע יוזם (לא זכאי).
9. התמחות (עבור רופאים, פסיכולוגים קליניים ומשפטנים לצורך לימודים עבור בחינת התמחות) זכאות לחופשה: 21 ימים בשנה (לא כולל שישי שבת ) סמכות אישור: הזנת המכסה ע"י הסמכות החיילית בכפוף לאישור ס' קרפ"ר/ס' פצ"ר.
10. החופשות אשר מנוכות מסל ימי החופשה של משרת קבע: שמחה משפחתית, חופשת נישואין וחופשה בגין לידה.