לרגל יום ההוקרה למערך המילואים - קמל"ר בריאיון מיוחד

הם עזבו את המשפחה, הלימודים או הטיול הגדול ועלו על מדים. כל אחד מהם נמצא בשלב שונה בחיים, אבל דבר אחד משותף לכולם - ההתייצבות למילואים. לכבוד יום ההוקרה למערך שמוכיח שוב את חשיבותו, שוחחנו עם קמל"ר ושמענו איך נראה הגיוס הגדול אי פעם, ועל הרחבת המעטפת לטובת אלה שממשיכים לתרום בכל פעם שצריך

26.05.24
אלה פלג, מערכת את"צ

חלקם השתחררו כבר מזמן וחלקם פשטו מדים ממש לפני המלחמה, אבל ב-7 באוקטובר כולם השאירו מאחור את החיים בבית - בין אם מדובר בלימודים, משפחה או עבודה. הם עלו על ב', ובמספרים חסרי תקדים - התייצבו בשטח ובמפקדות.

"בשבת, תוך פחות מ-24 שעות, המערך היה פרוס בכל גבולות המדינה", משחזר קצין מילואים ראשי, תא"ל (במיל') בני בן ארי, "הם לא חיכו לפקודה, אלא התייצבו בימ"חים. כבר בשעות הצהריים, יחידות מילואים שלמות נלחמו בעוטף וטיהרו את היישובים".

ודווקא באותם רגעים אינטנסיביים וקשים, מערך המילואים הוכיח פעם נוספת את תרומתו וחשיבותו הקריטית. "בשנים האחרונות העלנו את היקף האימונים בצורה משמעותית, והתעסוקות המבצעיות גרמו ליחידות להיות מלוכדות ומחוברות יותר", מסביר קמל"ר, "המערך בנוי למלחמה, ואנחנו חיים את המעבר משגרה לחירום. כל מי שהיה אצלנו ברשימות - התייצב, ומי שהיה לו פק"ל מסוים - התמקצע בתחומו". 

למעשה, מדובר בגיוס המילואים הנרחב ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל. מתחילת המלחמה, כ-300,000 משרתים ומשרתות גויסו בצו 8: "לא הייתה עוד מערכה כזו, ויש צורך בלמידה תוך כדי תנועה. אנשי ונשות המילואים הם בוגרים יותר, ומקיימים במקביל עולם שלם של עבודה, משפחה ולימודים אקדמיים. לכן, אנחנו שומעים מה עוד נחוץ על מנת לאפשר להם להמשיך בתרומה שלהם, ומשתפרים בהתאם לצרכים שעולים".

הדיסוננס בין הבית לבסיס הוא משמעותי, ולכן, מלבד הדאגה לתנאי המילואימניקים בסביבה הצבאית, נדרשת גם תמיכה בכל הקשור לחייהם באזרחות. במטרה להעניק את המעטפת הטובה ביותר, נפתח בפעם הראשונה מרכז פרט לסיוע למילואימניקים ולבני משפחותיהם, בין אם מדובר במענה לבעיות ת"ש, קייטנות לילדי המשרתים או החזר כספי על הוצאות בייביסיטר.

"חיזקנו והגדלנו את את מערך הנפגעים", ממשיך קמל"ר, "הבאנו קצינות וקציני כושר קרבי, ופרסנו צוותים שמלווים את בנות ובני הזוג של אנשי המילואים ומבינים מה הצורך הפרטני של כל משפחה. בנוסף, צירפנו אלינו כאלה שדואגים לעצמאים ולסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה".

כפי שהוא מציין, במערך הקימו קרנות סיוע, קידמו חקיקה למען הגדלת טווח ההגנה מפיטורים למילואימניקים, דאגו גם למעסיקים של משרתי המילואים, פעלו למען השמה מקצועית למשרתים שאיבדו את מקום עבודתם, והחלו לעבוד בצמוד לרשויות המקומיות למען הוקרת המשפחות.

וזה לא נגמר פה. כדי להפוך את כלל ההטבות והמידע לנגיש יותר, מוקד המילואים הוגדל, והוא זמין לכל שאלה או עזרה בפתרון בעיות שעלולות לצוץ (מספר המוקד רשום למטה).

"המערך מהווה חלק משמעותי ביותר במאמץ המלחמתי", מדגיש קמל"ר, "הצרכים שלו משתנים כל הזמן, בהתאם למצב בגזרות השונות ובהתאם למצב האישי בחיי המילואימניקים. לכן אסור לנו להרפות. נפעל כדי להמשיך לתת להם בחזרה לא רק כשהם על מדים, אלא בכל המישורים".

"כיום, אין יחידה סדירה בלי אנשי מילואים, והחשיבות של כל אחד ואחת מהם היא אדירה", מסכם תא"ל (במיל') בני בן ארי, "אנחנו רואים, מעריכים ומוקירים אותם, ומחויבים לטפל בהם ובעורף האזרחי עד הקצה. הם עושים המון בשביל המדינה - והמחויבות שלנו היא לעשות הכול בשבילם".

לשאלות נוספות ניתן לפנות למוקד המילואים בטלפון 1111, שלוחה 4