המהלך הבא של צה"ל - מתחיל בחטיבה הזאת

חימוש הכוחות באמל"ח, תקיפת מטרות ובניית הסד"כ - אלה רק חלק מהדברים בהם מתעסקת חטיבת המבצעים בכל יום. ישבנו לשיחה עם רת"ח הביטחון בח"מ, סא"ל א', כדי להבין איך חטיבה אחת מתכננת את המהלכים של צבא שלם

22.02.24
הילי אלג'ם, מערכת את"צ

עמוק בתוך הבור, נמצאת חטיבת הליבה של אגף המבצעים - הח"מ. מתוך מרכז העצבים של צה"ל, אנשיה מתאמים בין כל הגופים, עורכים תוכניות מבצעיות, ומספקים מבט מלמעלה על כלל היבטי הלחימה. 

"בדיוק כמו שהמנוע מניע את כל המערכת - מחבר בין ההגה, החשמל והגלגלים", מפרט רת"ח ביטחון בחטיבה, סא"ל א', "כך אנחנו פועלים - מחברים בין כל המידע, כדי שצה"ל ידע לתכנן את הצעד הבא, ויפעל כמו מכונה משומנת". 

כל החלטה שקורית בצה"ל, ולו הקטנה מביניהן, עוברת דרך חטיבת המבצעים, שעובדת יום וליל בימי המלחמה. "אנחנו לוקחים את כל המידע, מתרגמים אותו מתוך הנתונים, ומחברים את כל הנקודות", הוא מפרט. 

עד פרוץ המלחמה, החטיבה הייתה בנויה מ-2 מחלקות שפועלות בסינרגיה אחת עם השנייה. המחלקה הראשונה, מחלקת התכנון, מתרגמת לפרקטיקה את הנחיות הדרג המדיני, והופכת אותן לתוכניות אופרטיביות.

"בין אם זה הקצאת משאבים, חימוש הכוחות, או תוכנית הפעולה המדויקת של צק"ח בעומק ברצועה - הכל הופק עד לפרט הקטן במכלול", מסביר רת"ח הביטחון בחטיבה. 

"כל דבר שהפיקו ב'תכנון', עובר למחלקה השנייה - מחלקת המבצעים, שמוציאה אותן לפועל", הוא ממשיך, "היא אחראית להנחות את הצבא, להוריד פקודות ולבצע הערכות מצב שוטפות".

עוד לפני המלחמה, הבינו אנשי החטיבה שיש צורך במחלקה נוספת שתפקידה להכיר לעומק את תמונת המצב של כלל הצבא, ולרכז באופן שוטף את המידע מכלל הזרועות, הפיקודים, והגזרות.

בתחילתה של המלחמה הבינה שיש צורך בהרחבת ענף שליטה למחלקה באופן מיידי. אנשיה מקבלים דיווחים מכל הגזרות, מסנכרנים את המידע, ומגבשים תמונת מצב המשפיעה על המשך הלחימה.

"אנחנו צריכים להבין מה קורה בפד"ם, בפצ"ן, בעורף, בחיל הים ובכל מקום - לשלוט בהכול", מדגיש סא"ל א', "בכל הנחיה שהרמטכ"ל מוציא למשל, אנחנו מטפלים, כי אצלנו נמצאת התמונה המלאה, ואנחנו אורזים לו את זה בתצורה מוגמרת".

אבל כדי לתכנן ולהוציא לפועל את הצעד קדימה, מסביר סא"ל א', נדרש לחקור ולהבין לעומק גם צעד אחורה: "לצורך העניין, כשהחלה ירידה בשיגורים לעבר מדינת ישראל - תפקידנו היה לנתח את העקומה, תוך עבודה עם גופים שונים, כמו מודיעין, ולהבין מהחיבור של הכול את המשמעויות המבצעיות". 

אנשי החטיבה, פועלים כבר ארבעה חודשים באינטנסיביות גבוהה במיוחד, ובהבנה עמוקה שלכל החלטה שתתקבל בבור המטכ"ל - יש השפעה ישירה על המשך הלחימה.

"העומס בפעילות שלנו בא לידי ביטוי גם בתדירות הערכות המצב, וישיבות הממשלה והקבינט, מהן אנחנו חלק בלתי נפרד", מדגיש סא"ל א', "אבל כולנו כאן רתומים לעבודה, ושמחים לעשות אותה בידיעה שאנחנו חלק חשוב בכל מהלך שצה"ל עושה - ויעשה בעתיד".