איך מצילים חיים באמהרית, ערבית ושפת הסימנים?

כולנו יודעים שהנחיות פיקוד העורף מצילות חיים, אבל איך מוודאים שהן מגיעות לכל אחד ואחת במדינה? מפרוץ המלחמה, גויסו עשרות אנשי ונשות מילואים מכל המגזרים והאוכלוסיות, ומאז הם מפרסמים תכנים ללא הפסקה. שמענו מהם איך יוצרים שפה אחידה - לכל קצוות החברה

10.01.24
הילה גד, מערכת את"צ

במהלך המלחמה, נתקלנו רבות בפסיפס המופלא שמרכיב את החברה הישראלית. בכל רחבי הארץ פגשנו באנשים, קבוצות ומגזרים שונים. לצד זאת, אותו מגוון ייחודי של המדינה שלנו יוצר גם לא מעט אתגרים.

גם בפיקוד העורף, שם אמונים על העברת ההנחיות לכלל חלקי החברה, מבינים זאת היטב - ומתאימים אותן לכל קבוצה ומגזר. עם פרוץ המלחמה, גייסו במערך ההסברה עשרות אנשי ונשות מילואים, שבמסירות ויצירתיות הכינו סרטונים, חיברו שירים, רקמו שיתופי פעולה והפיצו חוברות לימוד - כדי לוודא שכל אחד במדינה ידע מה לעשות במצב חירום. במילים אחרות - הם מצילים חיים.

דסק ילדים ונוער

"רוב הילדים של היום לא ידעו מה זה מלחמה", פותחת מפקדת הדסק, סרן (במיל') נלי, "הם מכירים מבצעים, יודעים שפעם בכמה זמן יש קצת אזעקות, אבל הם מעולם לא חוו משהו בסדר גודל כזה. אנחנו צריכים לתווך להם את כל מה שקורה בשפה שלהם, ולהעניק להם כלים להתמודדות עם המצב הלא פשוט".

בדסק הילדים יצרו דמות - צבי הצב. הוא מופיע בסרטוני הסברה רבים, בהם הוא מספר לילדים, בשפה עדינה ורגישה, מה לעשות במצבי חירום: "המטרה שלו היא להעניק לילדים תחושת חוסן, והשריון שלו מדמה בדיוק את זה". 

בנוסף לכך, בשיתוף פעולה עם כוכב הילדים דוד חיים, נכתב שיר המסביר מה עושים בזמן אזעקה, ומדריך אותם כיצד להירגע במקרי חרדה.

"אנחנו מבינים שכרגע צריך לשים את הילדים במרכז, ולהשרות בהם תחושת רוגע", ממשיכה סרן (במיל') נלי, "כשהילדים רגועים, ההורים רגועים - והתא המשפחתי מתפקד בצורה טובה יותר".

דסק לאנשים עם מוגבלות וקשישים

"בתקופה הזאת, מה שקשה למשפחות רגילות קשה אפילו יותר למשפחות מיוחדות, שמהוות 30 אחוז מהאוכלוסייה", מפרטת מפקדת הדסק, קמ"א (במיל') תמי, "ולכן, כולנו פה אנשים עם מוגבלות או בני משפחה של אנשים עם מוגבלות, כך שאנחנו מכירים את הפערים מקרוב - וחושבים על פתרונות".

אנשי הדסק מייצרים סרטוני הנחיה בשפת הסימנים לאנשים חירשים, סרטונים בשפה פשוטה שמתאימים לאנשים עם מגבלות קוגניטיביות, ומייצרים הנחיות לאנשים עם מוגבלות בתנועה.

"אנחנו בקשר ישיר עם האוכלוסייה וקשובים לבקשות שלהם", היא משתפת, "למשל, אחת החיילות אצלנו, שנמצאת בכיסא גלגלים, יצרה סרטון בו היא מסבירה איך מוצאים מרחב מוגן בזמן קצוב. הוצאנו גם אוגדן של כלל ההנחיות בפישוט לשוני. גם את הסרטונים שדסק ילדים יוצרים, עם צבי הצב - תרגמנו לשפת הסימנים".

מתוך משדר הסברה בשפת הסימנים, ערוץ 'כאן 11'

דסק הסברה לחברה דתית חרדית

"יש מספר אתגרים בהסברה לחברה החרדית", משתף רס"ן (במיל') דניאל, ראש הדסק, "קודם כל, איך מגיעים לקהל שלא מחובר לאינטרנט ולאמצעים הקלאסיים? האתגר השני הוא השבת. יש 25 שעות בשבוע שהקהל החרדי והדתי מנותק לחלוטין מהתקשורת, והשלישי הוא מוסדות החינוך".

כדי לפתור זאת, התגייסו אנשי מילואים דתיים וחרדים, ופיתחו רעיונות יצירתיים במיוחד: "הדפסנו כרזות, 'פשקווילים', והדבקנו אותם על לוחות המודעות בערים החרדיות. הקמנו גם קו טלפון משלנו, 104 שלוחה 6, אליו אנשים יכולים להתקשר ולקבל את כל ההנחיות הרלוונטיות", מפרט דניאל, "אנחנו משתמשים גם בתחנות הרדיו ובעיתונות החרדית, וכמובן בוואטסאפ, שם יש קהל גדול מאוד. העברנו סדרה של סרטוני חוסן לנשים חרדיות, בשיתוף רבניות מוכרות".

כדי לענות על אתגר השבת, בדסק החרדי עלו על פתרון מדהים: "יצרו שיתוף פעולה עם איחוד הצלה, מד"א וזק"א, שיש להם אלפי כוננים דתיים וחרדים בכל רחבי הארץ, ועליהם ביפר או אמצעי תקשורת פעיל כל הזמן, גם בשבת", הוא מפרט, "במקרי חירום, אנחנו נוכל להעביר דרכם הודעה. המהלך הזה קיבל את התמיכה של גדולי הרבנים, ופועל ברוב הקהילות החרדיות והדתיות בארץ".

האתגר השלישי היה קצת יותר מסובך, אבל גם שם נמצאה פריצת דרך. "בנינו מערכת שלמה של תכנים מותאמים בשלוש חוברות לשלוש שכבות גיל שונות עד כיתה ו'", מרחיב רס"ן (במיל') דניאל, "החוברות נכתבו בשיתוף עם אנשי התוכן של החינוך העצמאי ופיקוד העורף, ועד כה חילקנו 30,000 מהן לבתי הספר של רשתות בני יוסף והחינוך העצמאי. אפילו דאגנו שמאיירת של ספרי ילדים חרדיים תאייר אותן".

בנוסף, הם יצרו סלוגן חדש: 'ונשמרתם!'. "אין צורך להמשיך את המשפט", מבהיר ראש הדסק, "את המילה הזאת כל ילד דתי מכיר, והיא אומרת הכול".

דסק הסברה לחברה הערבית בישראל

החברה הערבית בישראל מונה כ-2 מיליון אזרחים, שמהווים חמישית מהציבור הישראלי. בפנייה אליה ניצבים שני אתגרים מרכזיים: פערי המיגון האדירים שהחברה סובלת מהם, ואי צפייה בסרטונים שמופצים על ידי צה"ל.

"המטרה שלנו היא להציל חיים ולהנגיש את ההסברה לחברה הערבית", מסביר רס"ן (במיל') אנואר, ראש הדסק, "אנחנו יודעים לדבר בשפה ערבית אחודה, וגם לפלח לשבעה ניבים שונים של השפה, ואנחנו יודעים לפנות לחברה הערבית בהתאם לפערים האתניים וההבדלים הגאוגרפיים".

"אנחנו מדריכים אותם כיצד למצוא את המרחב המוגן ביותר", הוא מפרט, "ויוצרים שיתופי פעולה עם ארגונים אזרחיים, שיוצרים סרטוני הדרכה משלהם בהתאם להנחיות פיקוד העורף, ומגיעים לאוכלוסיות שלא צורכות אותנו כלובשי מדים".

דסק יוצאי אתיופיה

"קהילת יוצאי אתיופיה מונה כ-170 אלף אזרחים", מציינת רס"ן (במיל') ישראלה, מפקדת הדסק, "התפקיד שלנו הוא להנגיש את הנחיות פיקוד העורף, כאשר המיקוד העיקרי שלנו הוא עולים חדשים וקשישים, שאומנם עלו לארץ לפני יותר מ-40 שנה, אבל עדיין יש פערים שפתיים ותרבותיים".

אנשי הדסק פועלים בעיקר ביציאה לשטח, שם הם פוגשים את האזרחים. "אנחנו מגיעים אליהם, שומעים את הקשיים וכך יודעים איפה צריך להשתפר", היא מסבירה, "מייצרים סרטונים מיוחדים באמהרית עבור חברי הקהילה המבוגרים, ויש לנו מסביר דובר אמהרית שנמצא בערוצי הטלוויזיה וברדיו. כשהאזרח רואה קצין עם מדים וכומתה כתומה, הוא יודע שיש על מי לסמוך".