הכירו את אלו שיודעים לשלוט באוויר - גם מהקרקע

המרחב האווירי הוא אזור מתעתע. אולי הוא נראה מרווח, פתוח וחסר גבולות, אבל גם בו, במיוחד בעת מלחמה, התנועה סואנת. את הפעילות העצומה שחיל האוויר ביצע בשבועות האחרונים אי אפשר לפספס, והכול - בליווי הדוק של היחידה שדואגת שיהיה סדר שם למעלה. אז יצאנו לבדוק - איך מנהלים את השמיים?

27.10.23
אביטל פשחור, מערכת את"צ

בתוך חדר מלא במסכים עם מפות וסימונים שזזים בכל רגע נתון, יושבים בקרי האוויר, ורואים את כל מה שקורה במרחב האווירי. בעזרת מערכות מבוססות מכ"ם (מגלה כיוון ומרחק) שמזהות כל כלי טיס, הם אחראיים על כל מטר בשמי המדינה.


צילום: עמית אגרונוב

"כל טיסה מתואמת ונמצאת בקשר איתנו", פותח רס"ן (מיל') ג', בקר אוויר ביב"א (יחידת בקרה אווירית) 509, שאחראית על מרחב הדרום, "והם מנוהלים בשני צירים מרכזיים - משימתי ותעבורתי".

הציר התעבורתי עוסק בניהול נתיבי השמיים. בין אם מדובר בטיסת נוסעים שגרתית, ועד למטוס קרב בדרך לתקיפה, מישהו צריך לנהל את האירוע, להכווין, ולראות שכולם טסים בנתיב שהוגדר להם. הבקרים מהווים את התמרורים, הרמזורים והנתיבים של כל כלי הטיס באוויר. 


צילום: עמית אגרונוב

הציר המשימתי אחראי על כל תקיפה - איך לסדר את המטוסים, להנחות אותם איפה לטוס בדיוק ומתי: "זה יכול להיות הזנקת מטוסים למשימה, התמודדות עם טילי נ"מ (נגד מטוסים), שימוש בכיפת ברזל, והנחיית הכוחות כשיש אירועים מיוחדים שמצריכים מסוקים - כמו חילוץ או תאונות דרכים".


צילום: עמית אגרונוב

בשגרה העבודה דורשת תכלול של המון אירועים במקביל, על הבקרים לדעת מה לעשות, מתי, ואיך, ובמלחמה הכוננות והפעילות ההתקפית גבוהות בהרבה. "עד כה חיל האוויר ביצע המון תקיפות ברצועת עזה והן דרשו דיוק מופתי של אנשי הבקרה האווירית", קובע רס"ן (מיל') ג', "במלחמה אנחנו יכולים להגיע למספר גבוה של מטוסים מעל שטח הרצועה במקביל".

כל טייס באוויר נמצא בקשר הדוק עם היב"א, והבקר אחראי לסדר אותו ואת הכלים בתלת מימד ולאפשר לחיל האוויר לבצע את כל המשימות שהם מקבלים, "זה כמו משחק סודוקו ממש קשה", מדמה הבקר במילואים, "נדרשת מיומנות אדירה כדי להבין בדיוק איך לתמרן בין כל המשימות במיקומים ובזמנים המדויקים". 


צילום: עמית אגרונוב

"אנחנו מבינים את חשיבותו של התזמון מעבר לביצוע משימה", הוא ממשיך, "יש משמעות הרבה יותר גדולה אם מתבצעות 10 תקיפות ב-20 שניות מאשר אותה הכמות בחצי שעה. ולכן אנחנו שמים על זה דגש". 

במלחמה, הכוננות גבוהה בהרבה, ולפעמים יש מקרים של התראות שווא, "כשיש חשש, קטן ככל שיהיה, אנחנו לא לוקחים סיכון", קובע רס"ן (מיל') ג'. בימים אלו כל דקה היא קריטית גם אם זה 'יעלה' בהתראת שווא.


צילום: עמית אגרונוב

"העבודה שלנו לא פשוטה", מסכם רס"ן (מיל') ג', "אבל ההבנה של חשיבות התפקיד מחזיקה אותנו. בסופו של דבר, אנחנו הגורם שמאפשר לבצע משימות באפקטיביות ובבטיחות, ואני גאה ושמח שאני זוכה לקחת בזה חלק".