איך מנווטים בתוך עזה? קיבלנו הצצה ל-WAZE המודיעיני

הוא יכול להחזיק ימים שלמים ללא סוללה, להציג את תמונת השטח העדכנית בתלת מימד למפקדים, לצלם, להקרין ולתקשר. ה'אול"ר' של אגף המודיעין מאגד מגוון יכולות - וכולן ממש בכף היד של הדרג הפיקודי הנלחם כעת ברצועה

19.03.24
איה חיימוביץ', מערכת את"צ

את הניידים האישיים שלהם, נאלצו רוב המפקדים להשאיר מאחור כשעברו את קו הגבול ונכנסו להילחם ברצועה. אבל באחד מכיסי הווסט, ובגודל מושלם לכף היד, ממתין להם סמארטפון של ממש - כזה שמסייע להם לנווט, לתכנן את המשך הלחימה ולתקשר עם כוחות אחרים.

מדובר במערכת ה'אול"ר' (אמצעי ורסטילי דיגיטלי רשתי) לניהול המשימה הטקטית - מכשיר טכנולוגי קטן שיוצר על ידי אסיו טכנולוגיות, ובו טמונים כלים ויכולות מגוונות לשימוש המפקדים בזמן אמת - ממש כמו הכלי המתכתי המוכר.

היישומון המרכזי במערכת הוא 'עמו"ד' (עזר מודיעין דיגיטלי), שמהווה מעין WAZE עבור הלוחמים בשטח. הוא מכיל את כל המפות, העזרים והמידע שאגף המודיעין מפיק, וכן כלים המאפשרים לכל מפקד להבין את השטח ולנתח אותו. בהתאם, הוא יוכל לתכנן את המשך המשימה על הצד הטוב ביותר ולהעביר את הפרטים והתובנות למפקדים נוספים.

כך, כל מה שפעם היה עושה המפקד על מפת נייר גדולה ומאובקת בעזרת כמה עפרונות, הוא יכול לבצע על גבי מסך קטן שמתעדכן בזמן אמת. קווי ראייה, מדידת מרחקים, ניתוח צירים, ניווט וציור הם רק חלק מהפונקציות המתאפשרות באמצעות היישומון, וזה רק קצה הקרחון.

"אומנם רוב המערכת היא דו-מימדית, ממש כמו שמסתכלים על מפה בטלפון הנייד או במחשב, אבל יש גם רכיב תלת-מימדי", מציין רס"ן (במיל') ש', מטמיע בשטח של הפרויקט, "מערך 9900 בנה עבורנו סביבה פוטוריאליסטית מתעדכנת, המאפשרת למפקדים להמשיך את עבודתם גם לאור סביבת הקרב המשתנה".

בפשטות, המפקדים יכולים להסתובב בעזה במעין Street view, ממש כמו בגוגל מפות. כדי לאפשר את זה, כפי שהסביר רס"ן (במיל') ש', 9900 במאמץ משותף ומשולב עם זרוע היבשה ואגף התקשוב, לקחו תמונות עדכניות, גבהים ומרחקים ו"הדביקו" בתוך הסביבה שהם בנו.

בכל פעם שהסביבה משתנה, גם התמונות והגדלים מתכווננים בהתאם במרחב הדיגיטלי, והמפקדים יכולים לחשב מחדש את המסלול ואת האיומים האפשריים.

כדי לעדכן את תמונת המצב הזו גם במכשיר, מכיוון שהוא לא מחובר לאינטרנט, ישנו צוות שלם שמייצר אלפי כרטיסי זיכרון עם מיפוי עדכני, ומכניס אותם עד ליחידות השונות ולמפקדים במעמקי הרצועה. וה'אול"ר' עצמו - הוא יכול להחזיק גם ימים שלמים ללא טעינה.

רכיב נוסף בגאדג'ט הוא טבלת 'אור ירח', המספקת הבנה טובה יותר של מצב התאורה בלילה במרחב. ולצידה, גם מערכת המסייעת בהתמצאות הכוחות בשטח, אפליקציה המכילה את כלל הספרות התורתית והמקצועית לרענון עבור מילואימניקים, מצלמה, מקרן, וכן אפשרות לבצע תכנון ונוהל קרב בזמן אמת.

 

ה"סמארטפון" החדשני הזה, כאמור, ניתן לדרג הפיקודי בשטח, ומתחילת הלחימה חולקו להם אלפי 'אול"רים'. ואם אתם תוהים באשר להכשרה, רס"ן (במיל') ש' מסביר שזה לא כל כך מסובך כמו שזה עשוי להישמע: "כשאתם מורידים WAZE אף אחד לא עושה לכם הדרכה מיוחדת עליו… וכך גם כאן. ה'אול"ר' והאפליקציות שבתוכו תוכננו בצורה מאוד אינטואיטיבית, ובשילוב עם סרטוני הדרכה קצרים המפקדים יודעים להשתמש בו בקלות".

 

בהמשך, מתכנן הצוות של רס"ן (במיל') ש' לפתח 'אול"ר' ועמו"ד בגרסה חדשנית וטובה אף יותר, להכניס אפליקציות למכשיר, וכן לחלק אותו לעוד ועוד מפקדים לוחמים בשטח.

"כבר עכשיו אנחנו מקבלים תגובות מדהימות מהדרג הנפרס", הוא מסכם, "ה'אול"ר' מספק מענה מובהק לצורך אמיתי בשטח, והוא מהווה הצלחה גדולה בכל הנוגע ליכולת שלנו לתמוך בתמרון. בגדול - הוא משנה את המציאות עבור הדרג הפיקודי בשטח".