"מנהלת החלל" הראשונה בצה"ל שוגרה לדרך

כשחושבים על המילה "חלל", מדמיינים לרוב סרטי מדע בדיוני בגלקסיות רחוקות מכאן. אבל למעשה אנחנו יכולים פשוט להסתכל למעלה ולנצל את הפוטנציאל - ובדיוק כאן נכנסת לתמונה "מנהלת החלל". שמענו מסא"ל נ' על היחידה החדשה ששוגרה זה עתה לאוויר העולם

18.03.24
יובל טור שלום, מערכת את"צ

האם ידעתם שישנה מפקדה בצה"ל שמתעסקת אך ורק בחלל? אם לא - זה הגיוני, מפני שהיא הוקמה ממש לאחרונה, בפברואר האחרון, עם מטרה ברורה: לאגד את כל המשימות הנמצאות מחוץ לאטמוספרה. 

עד כה, המלחמות שניהלה ישראל היו מול מדינות הגובלות לה. עם זאת, עדיין צריך להיות ערוכים למערכות שיכולות להתנהל גם בזירות רחוקות יותר. לאור התפיסה הזו - הוקמה "מנהלת החלל", שתענה על הצורך בלוחמה אווירית רחבה.

המנהלה החדשה בנויה משני מדורים: פרויקטים לוויניים ושיתופי פעולה בין חה"א למערכת הביטחונית. "אנחנו מבינים שזה מימד לחימה חדש, וכדי להצליח - אנחנו צריכים ללמוד אותו ביחד", מכריז סא"ל נ', ראש מנהלת החלל. "חיל-האוויר הוא גוף עם ניסיון בהגנה, התקפה והובלת מערכות מבצעיות, וכך מנהלת החלל תהווה גשר בין האתגרים במדינה, לבין החיל".

חלק גדול מעבודת היחידה הוא הגברת התודעה על חשיבותו של החלל, והחיבור שלו לשאר היחידות בשטח. "החלל יכול להישמע רחוק, אבל הוא רק כ-100 קילומטר מפה, שזה כמו שעה נסיעה בכביש 6", מפשט סא"ל נ', "אנחנו הרי משתמשים במימד הזה כל הזמן מבלי לשים לב. אפילו בפעילות שגרתית, כמו ניווט בטלפון הנייד".

היחידה, כאמור, הוקמה בעיצומה של המלחמה: "זה אולי לא סטנדרטי, אבל דווקא בזמן הזה מצאנו לנכון לייסד את המנהלה. חיל-האוויר הבין שצריך לעצור רגע, להרים את המשקפת ולהסתכל עוד יותר קדימה במטרה להרחיב את ההגנה".

"עד לפני עשור, כדי להיות בחלל היינו צריכים לשגר לווינים בכוחות עצמנו, שזה דבר מאוד מורכב טכנולוגית וכלכלית, שגרם למרחב עמוס ומאתגר", אומר סא"ל נ', "והנה נפלה בידינו הזכות להקים את המנהלה הזו בזמן המלחמה. תחושת המשמעות היא עצומה, ואנשים כאן עם זיק בעיניים. אנחנו עושים כל מה שצריך בשביל הדור הבא".