מה ההבדל בין תותחנים ולחי"ר, ומהם כינויי האגד?

05.12.16
מערכת אתר צה"ל


1. חיל התותחנים נתפס כחיל לוחם, אך שונה מחטיבות החי"ר. מה משמעותו בשדה הקרב?

חיל התותחנים, ואגד 282 בפרט, הם שמסייעים לכוחות המתמרנים בשטח ומכשירים את השטח ללוחמי החי"ר לפני הגעה רגלית לאזורים עוינים. האש של אגד 282 מהווה 'מיסוך אש' שמשמעותה הייתה קטלנית ואסטרטגית. במהלך מבצע 'צוק איתן' גדוד 405 של האגד הפעיל סיוע אש ישיר לכוחות חטיבת 'גולני' בסג'עייה ובכך תרם בחילוץ הכוח והציל לוחמים רבים.


2. מתוך ראייה רחבה נדמה שיש דמיון בין השריון לתותחנים. מהם ההבדלים העיקריים בין השניים?

חיל התותחנים הוא מסגרת רחבה המכילה מספר סוגי אמל"ח, לעומת חיל השריון, שכיום קיימים ברשותו שני סוגים של טנקי מרכבה. בנוסף הטנקים של חיל השריון בנויים לתמרון בשטח, בעוד התותחים הם אמל"ח סטטיים, אשר לקראת כל ירי נדרש לטעון את הפגזים מרכב ה'אלפא'.

פגזי חיל התותחנים בנויים לירי למרחק רב יותר בעוד ייעודם של הטנקים הוא לירות במטרות קרובות. צוות תומ"ת מורכב משבעה חיילים:
מפקד צוות, נהג הכלי, טען, מכניס חנ"ה וסוגר סדן, כוון, אחראי מערום קרקע ורץ קווי. בנוסף ישנם  עוד שני חיילים על רכב ה'אלפא': נהג ומפקד. צוות טנק מורכב מארבעה חיילים: מפקד, נהג, טען ותותחן.


3. אילו סוגי אמל"ח מפעילים הגדודים השונים באגד?

באגד עושים שימוש בתומ"ת (תותח מתנייע מסוג m-109), שקיים ברשות גדוד קרן ובגדוד נמר.

בגדוד רעם משתמשים במשגר הרקטות MLRS, שמסוגל להגיע למרחק של עשרות קילומטרים עם רקטת 'מנתץ', וגם עם הרקטה החדשה - רומח. המכ"מים שבחסות גדוד עיטם של האגד אמנם אינם יורים פגזים או טילים אך ביכולתם לאכן ירי אל תוך מדינת ישראל ממרחק מאות קילומטרים.


4. מהן סיסמאות החיל וכינויי האגד?

הסיסמה המוכרת ביותר של חיל התותחנים היא "תחכום ועוצמה".
תחכום - לוחמי החיל נדרשים לבצע חישובים הכרחיים והתחשבות מתמדת במספר גורמים קריטיים לפני ירי.
עוצמה - הפגזים והטילים שקיימים בארסנל האמל"ח הם קטלניים והרסניים אשר יכולים להשפיע בעוצמתיות על זירת הלחימה.

סיסמה נוספת שמסבה גאווה רבה ללוחמי התותחנים היא "הארטילריה מלכת הקרב". כוחות אגד 282 הם הראשונים להגיע והאחרונים לעזוב. לוחמים רבים מהאגד מעידים כי לאחר מבצע 'צוק איתן' לוחמי החי"ר ניגשו והודו להם. "פתאום החילוץ באש קיבל נופך אמיתי ואנושי", הם מספרים.

אגד 282 קרוי גם 'עוצבת גולן' מכיוון שהאגד הוקם במלחמת יום כיפור ומרבית האש שלו כוונה לרמת הגולן הסורית ולסוריה. שם זה נכתב בדם במקביל לאסונו של גדוד נמר במלחמה, בו נהרגו 21 לוחמים בלילה אחד מטנקים סורים. סיסמת האגד היא "משפחת אש לוחמת", כמו במשפחה עם ריבוי קווי דמיון אך שוני בין הפרטים - כך האש של אגד 282, דומה אך שונה ולכל גדוד יש את הייחודיות שלו.  


5. חיל התותחנים מורכב מאגדים ולא מחטיבות. האם קיימים עוד הבדלים במבני הכוחות בתוך האגד?

לרשותכם טבלה המפשטת את מבני הכוחות בחיל התותחנים ותרגומם למקביליהם בשאר הצבא. ביחידת מיתר של האגד שמות בעלי התפקידים זהים לשאר היחידות בצה"ל. 

יחידות  אחרות בצה"ל תותחנים
כיתה (מ"כ) צוות (מפק"צ)
מחלקה (מ"מ) פלגה (מפל"ג)
פלוגה (מ"פ) סוללה (מסו"ל)
דוד (מג"ד) דוד (מג"ד)
חטיבה (מח"ט) אגד (מפקד אגד)

   
6. לאגד נופלים מכלל מלחמות ישראל. כיצד והיכן הם מונצחים?

ישנם לוחמים רבים שלהם הוקמו אנדרטאות במקום מגוריהם. במחנה 'קרן' ברמת הגולן ישנה אנדרטה מפוארת לכלל לוחמי האגד. לאחרונה הוקמה אנדרטה בג'וחדר ברמת הגולן, המנציחה את 21 לוחמי גדוד 405 שנפלו במלחמת יום כיפור.


7. החלטתי להתגייס לתותחנים ולחבוש את כומתת הטורקיז. איך אוכל להתגייס לאגד 282?

תנאי סף מינימלי הוא פרופיל רפואי 72 ומעלה. עם הגיוס תישלח לשבטה לחודשיים, שם תלמד שדאות, לוחמת חי"ר וגם תעבור מיונים למערכים השונים. את השלב הראשוני תעבור עם לוחמות שמתמיינות גם הן לתפקידי לוחמה בחיל. בסוף הטירונות מתחילה ההכשרה למקצועות לאורך כחודשיים.

בסיום ההכשרה הלוחמים משתלבים בגדודים, בסוללות האימון המתקדם. ההכשרה כולה אורכת בין שמונה לעשרה חודשים.