הלוחם שהמשיך בדרכו של אביו
סמ”ר א’, סגן מפקד בדבורה 816, גדל על סיפורי שירותו הצבאי של אביו, לוחם ימי בעברו. היום, הוא צועד באותה דרך, מוביל צוות בלב הים, ומגלה מדי יום את תחושת השליחות, החברות והמשמעות שבשירות הקרבי
בדומה לרבים מהמלש”בים (מועמדים לשירות ביטחון), גם סמ”ר א’ התלבט בשאלה באיזה תפקיד יוכל לתרום את מיטבו ולשרת את המדינה בדרך המשמעותית ביותר.
“במהלך שנת השירות שלי חשבתי על זה לא מעט, והיה לי חשוב להתגייס לתפקיד שבו אוכל לתת את כל כולי למען המדינה”, הוא משתף. “יום אחד שוחחתי עם אבא שלי על הנושא, והוא הציע לי לשקול שירות דומה לשלו – כלוחם ימי בספינות הבט״ש של זרוע הים. אבא שיתף אותי בחוויות מתקופת שירותו ובכמה הייתה עבורו משמעותית. עוד מהילדות הייתי שומע סיפורים מרתקים ומיוחדים על השירות שלו – ואין גאווה גדולה יותר מאשר להמשיך בדרכו”.
“הים מלווה אותי מילדות ועד היום בתפקידי בצבא. התחושה של לחזור הביתה, לשתף את המשפחה בחוויות מהשירות, ולדעת שאבא מבין בדיוק למה אני מתכוון – היא מיוחדת במינה”, הוא מספר.
להיות מפקד
כאמור, סמ״ר א׳ הוא סגן מפקד דבורה 816, בפלגה 914 - פלגת הביטחון השוטף של הזירה הימית הצפונית. כחלק מתפקידו, הוא מפקד על לוחמי הספינה בתחום השיט והימאות. “אני מרגיש שבתפקיד הזה אני באמת מוצא את עצמי – מהקשר הישיר עם החיילים ועד לאחריות המוטלת עליי כסגן מפקד הספינה”, מספר וממשיך; ״אני מרגיש שאני מגשים את יכולותיי ונותן את המיטב שלי. בכל יום אני מרגיש את המשמעות והעשייה".
שגרת היום-יום של לוחם ימי לא משאירה מקום למנוחה ונתונה לשינויים תכופים. הלוחמים פועלים בסביבה דינאמית ומשתנה ונמצאים בדריכות מתמדת למול איומים בסביבה עליה הם מגינים.“יום אחד אתה בלב ים, למחרת אתה מוזעק מהבית — והכול ברגע. זה אומר לקחת החלטות תחת לחץ, לפעול בחשיכה, ולהיות חלק מצוות שמוטלת עליו אחריות מבצעית גדולה”, הוא מסביר. “הסיפוק? עצום״, מדגיש.
הכול זה בצוות
“אני יודע שהחברים בספינה ילוו אותי כל החיים. אני רואה את זה גם אצל אבא שלי – עד היום הוא שומר על קשר הדוק עם חבריו לשירות. הם מגיעים אלינו לעיתים קרובות, ואני מוצא את עצמי מתחבר לשיחות שלהם. יש בינינו מכנה משותף, והם מבינים אותי בזכותו”.
“אחד הדברים המרכזיים שלמדתי במהלך שירותי הוא היכולת להתמודד עם מצבים לא פשוטים – ישנם לא מעט רגעים של חוסר ודאות”, משתף סמ”ר א’. “חוויתי לא מעט אתגרים, ואחד הדברים שסייעו לי להתמודד – הוא הלוחמים שמשרתים לצדי”.
בין גלים לשטח
במהלך הלחימה, כוחות זרוע הים מספקים סיוע קריטי ומשלים לכוחות היבשה המתמרנים, ומאפשרים להם חופש פעולה וביטחון בגזרה היבשתית. הלוחמים שעל כלי השיט מבצעים אבטחה של החופים, איסוף תצפיות ותקיפת מטרות ותשתיות אויב, תוך מתן מעטפת אש מרתיעה.
הלוחמים בים פועלים בסנכרון הדוק עם כוחות היבשה, מבצעים הטעיות והסחות דעת, וחוסמים צירי הברחה והסתננות — כל זאת תחת אש, במזג אוויר משתנה ובתנאי ים מאתגרים. השילוב בין הים ליבשה יוצר עוצמה מבצעית חזקה שמעצימה את כושר ההכרעה של כוחות צה”ל בשטח.
“שמרנו חודשיים בגזרה הדרומית, ובהמשך היינו בצפון — תמיד שם, תמיד דרוכים,” מתאר סמ”ר א’. “זה לא פשוט לעבור ממקום למקום, כל פעם לגל חדש של אתגרים, אבל זה בדיוק מה שמייחד אותנו — היכולת להיות גמישים, להתמודד, ולתת מענה לכל איום.”
הלוחמים הימיים לא רק מאבטחים מהים, אלא גם מחזקים את הביטחון של הכוחות המתמרנים ביבשה. “אנחנו לא רק שומרים על הגבולות מהים — אנחנו חלק ממערכת שלמה שמספקת גב חזק ללוחמים ביבשה,” מסביר סמ”ר א’. “כל פעולה שלנו מהדהדת לשטח ותורמת להצלחה הכוללת״.
שליחות ודרך ארץ
לדבריו, מה שמחזיק את הלוחמים ברגעים המורכבים האלה זו תחושת השליחות והאחווה. “הכול מתוך צניעות, עם עיניים קדימה ותחושת שליחות,” הוא אומר. “כשאני בים, אני מבין שאנחנו נמצאים שם בשביל מטרה גדולה ממך״.
לאחרונה קיבל סמ”ר א’ תעודת הצטיינות ממפקד זרוע הים — רגע של גאווה שהאיר את כל הדרך שעשה עד כה. “זוהי תחושה מדהימה”, הוא משתף. “אני מוכן לעשות הכול למען המדינה. זה תמיד מחמם את הלב לדעת שרואים ומעריכים את העבודה הקשה שאנחנו עושים״, מסכם.