הדור הבא של קציני השליטה הימית

היום, הגיע לסיומו מחזור 132 של קורס קציני השליטה הימית. שניים מהצוערים המסיימים מספרים על הבחירה בתפקיד המבצעי, ההתמודדות האישית במלחמה ועל הרצון להוביל ולהשפיע

12.05.25
אביבית אוחנה, מערכת אתר זרוע הים

קורס קציני השליטה הימית מגיע היום (א׳) לסיומו. חמישה צוערות וצוערים יקבלו היום את דרגות הקצונה לאחר השלמת השליטה שהתקיימה בבה״ד זרוע הים שבחיפה.

הכשרת הקשל״טים מכינה את הצוערים לקראת תפקידים קריטיים במערך השליטה הימית בזרוע הים. במהלך הקורס, הצוערים לומדים לא רק את יסודות האוריינטציה הימית, אלא גם את יכולות ניהול משימות בתנאי לחץ ומצבים משתנים.

 קצינים אלו אחראים על הניהול והשליטה בכוחות הימיים במהלך פעולות מבצעיות, כולל פיקוח על כלי שיט, תיאום משימות עם יחידות אחרות, והכוונה של אמצעי הלחימה.

קצין שליטה ימית, אילוסטרציה

המשמעות מאחורי התפקיד

״להיות העיניים של הזרוע בים, זה לא פחות מקרב יומיומי,” כך אומר סג״ם י’, אשר עתיד להיכנס לתפקיד קצין שליטה ימי במש״א ארז. כמי ששירת בעברו כבקר שו”ב (שליטה ובקרה) על אח”י כידון.  סג”ם י’ יודע היטב את המשמעות של אחריות ימית מבצעית. “אני הולך לפקד על כ-15 חיילות, לעקוב אחרי כל הכלים והמטרות בים ולוודא שהכול מתנהל כשורה. כל טעות עלולה להיות קריטית, ולכן כל צעד שאני עושה חייב להיות מדויק ומחושב,” הוא מסביר.

אנשי שליטה, אילוסטרציה

החוויות שעבר במהלך השירות לא היו קלות, ובמיוחד הזמן בו שירת במלחמה. “לשרת בזמן מלחמה זה לא פשוט. יש הרבה תחושות מאתגרות – מטען רגשי, מציאות חדשה. אתה מרגיש כל רגע את האי-ודאות והלחץ, אבל כל זה מזכיר לך למה אתה כאן. העשייה המבצעית, בשעה שהיא מאתגרת ומורכבת, היא משמעותית עבור מדינת ישראל,” הוא משתף ומוסיף: ״זה מה שדחף אותי לצאת קצונה, לרצות לפקד ולהשפיע״.

בנוסף, הזיקה למשפחה ולים לא עוצרת אצל סג”ם י’. “אני הראשון במשפחה ששירת בזרוע הים, אבל אחי הקטן עכשיו סיים טירונות בקורס צוללות. אולי אני מתחיל כאן מסורת,” הוא אומר בגאווה. “אני מתרגש לקראת התפקיד החדש. אני יודע שאני עומד להיכנס לתפקיד עם אחריות רבה, ואני אעשה הכל כדי לבצע אותו בצורה הטובה ביותר”.

להגן על הבית - פשוטו כמשמעו

״הבחירה בראש הנקרה היא בחירה מיוחדת עבורי, זו בחירה להגן על הבית שלי”, אומרת סג”ם ש’, ששירתה כלוחמת ביחידת סנפיר, ועתידה להתחיל את דרכה כקצינת שליטה ימית בגזרה הימית הצפונית. “רציתי לשרת בראש הנקרה כי זה ממש ליד הבית שלי, ואחרי כל מה שהצפון עבר, אין תחושה יותר חזקה מלהיות בעמדת שליטה שמגינה עליו”, היא מוסיפה.

סג"ם ש' רגע לאחר קבלת הדרגות

ההחלטה לצאת לקצונה הייתה תוצאה של סיפור משפחתי עמוק. “אבא שלי שירת שנים רבות בזרוע הים, אח שלי היה קצין מודיעין ימי, ובן דוד שלי מתגייס לפלגה 916”, היא מספרת בהתרגשות. 

“החיבור לזרוע הים היה תמיד חלק ממני, ועכשיו, אני מתרגשת מאוד ומלאה בציפייה לקראת התפקיד החדש. בעיניי, זו שליחות אדירה ומשמעותית – הזדמנות אמיתית להשפיע, לתרום ולממש את הערכים שחשובים לי”.

שני הצוערים, סג”ם י’ וסג”ם ש’, מייצגים את הדור הבא של קציני השליטה הימית — דור שמפנה את מבטו קדימה, מול ים פתוח ושאיפה להביא לשם את כל הכוחות והיכולות שלהם. כל אחד מהם מוכן להוביל, להשפיע ולפני הכל — להוות את “העיניים של הים” שמגינות על חופי מדינת ישראל.