הצוללנים החדשים לקחו אותנו למסע בלב הצוללת
הדרך לצוללת רצופה באתגרים, לילות ללא שינה ולמידה אינטנסיבית – החניכים והמפקדים חושפים את המציאות מאחורי אחד הקורסים הקשוחים בצה”ל הכולל חודשים של עומס פיזי ומנטלי, סימולטורים שדורשים ריכוז מקסימלי ורגעים קטנים של הצלחה – קיבלנו הצצה למסלול ההכשרה שבונה את הצוללנים - לוחמי המעמקים
דלת הכניסה לשייטת 7 - שלב ״בסיסי״
במשך ההכשרה, עוברים הלוחמים אקטים פיזיים ומנטלים שמטרתם להביא אותם לקצה גבול היכולת. המסלול מתחיל בשלב ה״בסיסי״, הנמשך כחצי שנה, ובמהלכו עוברים הצוללנים לעתיד אתגרים פיזיים ומנטליים ביבשה ובים ביניהם: מסעות, לימודי ימאות בסיסית ותרגילים מגוונים עליהם לא ניתן להרחיב. בנוסף, בשלב הזה מתחילים החניכים להכיר את הצוללת, את המערכות שמרכיבות אותה והתפקידים השונים, ונחשפים לראשונה לפעילות שייטת הצוללות - על קצה המזלג.
"תחילה, אנחנו מתמקדים בלהפוך את החניכים לחיילים, משם אנחנו ממשיכים לבנות אותם כלוחמים - ובשלב האחרון, כצוללנים", משתף סגן ר', משל"ב (מפקד שלב) ה״בסיסי״.
"הכשרה בזמן מלחמה זה אתגר לא פשוט, אין ספק שאנחנו מתאימים את הקורס למציאות המשתנה, ומנסים לשים לב תמיד לפרטים הקטנים", ממשיך ומוסיף; "אנחנו גם מרגישים שרמת המחויבות של הלוחמים עלתה".
כאמור, לאורך השלב לומדים הצוללנים לעתיד על דמות הלוחם בשייטת 7 - מה נדרש מהם ולאיזה שירות קרבי, מבצעי ומסווג הם עתידים להגיע, כל זאת במעטה של חשאיות - שכן, עד שלא יכנסו באופן רשמי לשייטת, לא יגלו את סודותיה.
האתגר המרכזי שחווים הלוחמים בקורס הצוללן הוא הריחוק מהסביבה הקרובה, שנחשב לאחד המאתגרים בצה"ל כולו. "השירות בצוללת מחייב את החניכים לדעת לחיות בסביבה סגורה ולהתמודד עם לחצים", מספר המפקד, "העיקרון שאנחנו רוצים להדגיש הוא עבודת הצוות - חשוב לנו שיהיו שם אחד בשביל השני, בשבילנו תמיכה הדדית היא לא רק ערך - אלא הכרח".
"מעבר להכול, הדבר החזק ביותר היא תחושת השליחות העמוקה", משתף סגן ר', "אנחנו יודעים שזה לא רק שאנחנו מכשירים לוחמים, אנחנו בונים את דור העתיד של הצוללות - שמבצעים משימות רגישות ומכריעות בביטחון המדינה. זה דבר שמלווה אותי כל יום מחדש".

שלב הייעודי
לפני שהם עוברים לשלב הבא, לאחר חצי שנה של הכשרה, מגיעים החניכים לוועדות ומבחנים מסכמים ומשתתפים בסימולציות הבוחנות את רמת היכולת שלהם - וזה מסתכם במסע המסכם, לאחריו החניכים עוברים לשלב הייעודי.
בשלב זה מתחלקים החניכים לשש מגמות: מכונה, מהו"ב (מערכות הספק ובקרה), נשק, אלחוט, גנ"ק (גילוי, ניווט וקשר), וסונאר.







המגמות בקורס צוללן
מחלקת מכונה אחראית על תפקוד כלל המערכות הטכניות בצוללת כך שתוכל לבצע כל משימה. "אנחנו אחראים על הכשירות הטכנית של הצוללת, מהאוויר שאנחנו נושמים ועד למנועים - הכול עובר דרכנו. בנוסף, תפקידנו העיקרי הוא לתפעל את כלל מערכות החירום של הצוללת במקרי קיצון", משתף סמל ל', "גם כשאנחנו נמצאים בחוף, העבודה כוללת שעות ארוכות שמטרתן לבדוק שהכל מוכן ושההפלגה תהיה בצורה הבטוחה ביותר שניתן".
בעולם התת-מימי קיים קושי לקלוט מידע מבחוץ, תפקיד מחלקת סונאר בצוללת הוא לוודא שהצוללת בונה תמונה טקטית מבצעית במקומות בהם לא ניתן לראות מה קורה מבחוץ. "אנחנו אחראים על תמונת המצב של המרחב הימי ואיסוף המודיעין", מספר סמל י', "כך אנחנו מגלים אילו כלים יש סביבנו ומצליחים לזהות את התמונה הימית".
"הקורס שלנו היה מאתגר, היו הרבה נקודות קושי ורגעים לא קלים, אבל עדיין תמיד ידענו מה המטרה שאליה אנחנו רוצים להגיע - לוחמים בצוללת", משתף על ההכשרה, "המפקדים תמיד דאגו להנחיל לנו שאין דבר חשוב מהקשר בינינו, החניכים, ובסיטואציות הקשות - תמיד היה מי שיעזור".
מחלקת הנשק, אמונים על כלל אמצעי הלחימה ומערכות הנשק בצוללת. "אנחנו אחראים על ההיבט ההתקפי של הצוללת", משתף סמל ט', "אנחנו מתעסקים במשימות ההתקפה של מה שנדרש, אנחנו עושים את הכול במהירות וביסודיות, כאשר נמצאים בזמן פעילות מבצעית וצריך לבצע החלטות מהירות וקריטיות. היופי הוא שאמצעי הלחימה הם כאלה שלא דמיינת".
"לא ידעתי כלום על היחידה לפני שהגעתי אליה", מספר. "כשעברתי את הגיבוש הבנתי שמה שקורה פה מטורף, המשימות פה דורשות המון מחשבה, דיוק ותחכום לצד אתגר פיזי, משמעותי ואינטנסיבי".
מחלקת מהו"ב (מערכות הספק ובקרה) הם אלו אשר אחראים על ניהוג הצוללת. תפקיד המחייב המון אחריות וריכוז, כיוון שאם הנהג לא יהיה מרוכז ויחרוג מהעומק הנדרש, הצוללת עלולה להיחשף. לכן, החניכים במגמת מהו"ב עוברים שעות באימוני סימולטור המדמים את העבודה בים תוך לחץ גבוה. בנוסף, מחלקת מהו"ב היא אחת משתי המחלקות הטכניות בצוללת - בעקבות כך, על אנשי המחלקה לדעת ברמה גבוהה את תפקידי כלל המערכות בצוללת.
"אנחנו צריכים לדעת כל כפתור אשר קיים, זה לא קל, אך יחד עם זאת מגיעה תחושת שליחות אדירה", מספר סמל ר', "בנוסף, אנחנו אלה שנוהגים בצוללת אנחנו חייבים לשמור על העומק הנכון, דבר שחיוני והכרחי לתפקוד השוטף מאחר ולחלק הטקטי יש תלות מוחלטת בטכני".
"עכשיו, לאחר ההכשרה הארוכה והאינטנסיבית - אני מחכה להתחיל את השירות המבצעי", מספר, "יש רצון לעשות הכול לטובת המדינה. הקורס לימד אותנו לא רק מקצוע, אלא גם ערכים: אחריות, חברות ואיך נראית מחויבות אמיתית".
מחלקת הגנ"ק (גילוי ניווט וקשר), הם אלו שאחראים על מערכות הניווט של הצוללת וההכנה המקדימה למבצעים. "התפקיד המרכזי הוא הניווט, אנחנו עובדים עם המכשירים המתקדמים בעולם ומכוונים את הצוללת לאן שצריך, גם כשלא רואים כלום", מספר לוחם במחלקה, סמל ש', "הקורס פיתח אותי בהרבה מובנים".
בשונה משאר הלוחמים, דרכו של סמל ש' לא הייתה סלולה אל שירות בשייטת הצוללות. "הייתי כדורגלן במועדונים גדולים, שיחקתי בפרנקפורט שבגרמניה", הוא מספר, "כשחזרתי לארץ הרגשתי שאני חייב לעשות תפקיד משמעותי, המלחמה חיזקה את התחושה הזו". ובכך, עבר סמל ש' את הגיבוש והתגייס לתפקיד ובעצם ויתר על החלום הגדול - עבור מדינת ישראל.
בכל צוללת יש לוחם אחד בלבד שתפקידו להיות האלחוטן. הוא האחראי על הקשר בין הצוללת למפקדה שבחוף ועל יכולות איסוף נוספות. "התקשורת עם החוף ועם גורמים מחוץ לצוללת זה תפקיד עם הרבה אחריות, אני צריך לזהות את הבעיות, לטפל בהן - ולהעביר הלאה", משתף סמל א', "אלחוטן הוא היחיד בתחומו בכלי, אך זה לא גורם לתחושה של לבד - תמיד נשארים חלק מהצוות והעשייה המשותפת".
"ההכשרה הייתה חוויה אדירה, היינו שלושה מאותה המגמה ותמיד עזרנו אחד לשני", מספר, "המפקד שלנו היה מדהים, תמיד תמך בנו ונתן תחושת ביטחון". על תחילת שירותו הסדיר אמר: "רוצה כבר להתחיל, מחכה להשתמש בכלים שלמדנו בקורס ולהתחיל בשירות חשוב עבור המדינה".
לפי שיגלו באיזו מהצוללות ישובצו, הם יקבלו כותפות מתאימות ויכירו לעומק את תפקידם, כאשר יצאו לים ויקחו חלק בפעילויות מבצעיות חוצות גבולות בצוללת. תוך כדי, מתקיימים אימונים רבים בסימולטורים. "האימונים בסימולטורים מתבצעים במהלך הלילה ובמהלך היום החניכים לומדים את החומר המקצועי", מסביר סגן ע׳ משל״ב ייעודי.
השלב הזה הוא הרבה יותר אינטנסיבי, מאתגר ומחשל, כל חניך הופך למקצוען. "הם לומדים הכול מהבסיס - אנחנו דואגים לספק להם מעטפת שלמה על מנת שיוכלו להעמיק את הידע ולהרחיב את ההבנה הטכנית על הצוללת", הוא משתף, "ובכך הם הופכים להיות צוללנים".
הקשיים והאתגרים הם רבים, ובניגוד לשלב הבסיסי, בשלב הזה, הם נמדדים בעיקר על הפן המנטלי. "הם נדרשים לעמוד בוועדות, להפיק תוצרים ולהיבחן - הכול במקביל, פה נמדדת היכולת שלהם להתמודד", משתף סגן ע', "קיים פער עצום בין הרגע שבו החניך מגיע לקורס לבין הלוחם שמסיים, האופי התגבש, המקצועיות עלתה, ובכך הוא הופך לגרסה המלוטשת ביותר של עצמו".
סיום הקורס והכניסה לשייטת
קורס צוללן הוא אחד מהקורסים הייחודיים והיוקרתיים ביותר של צה"ל, אליו מתקבלים רק מעטים מתוך אלפי מועמדים. בסופו, מוענקות למסיימים דרגות סמל וסיכת צוללן, המסמלות באופן רשמי את כניסתם לשייטת הצוללות.
השירות בעומק הים טומן בחובו אתגרים, משימות מגוונות ופעילויות מבצעיות בזירות קרובות ורחוקות - עליהן לא ניתן להרחיב. כעת, זה זמנם של מחזור 127 לקפוץ לעומק המים ולצאת לדרכם.