איך לומדים להפעיל צוללת מהיבשה?

במעמקי הים, בתוך הצוללת, לכל תנועה יש משמעות ולכל החלטה יש משקל. ההשלכות של קבלת ההחלטות האלו עשויות לקבוע הצלחה או כישלון. לכן, הרבה לפני שהם צוללים בפועל, חניכי קורס צוללן מתרגלים את מיומנויותיהם בתוך סימולטור ייחודי – שם, מאחורי הקלעים, פועלות המאמנות

25.05.25
אביבית אוחנה, מערכת אתר זרוע הים

האורות מעומעמים, הדלת הכבדה ננעלת מאחור. מסך ענק נדלק מול העיניים, מסביב לוח מחוונים מהבהב והקירות סוגרים על עצמם כמו גוף מתכתי של צוללת אמיתית. היד נשלחת אל ההגה, והלב מתחיל לפעום בקצב אחר. בתוך דקות, המציאות מטשטשת – אין עוד קירות, אין עוד יבשה. רק ים אינסופי מסביב, ודממה מוחלטת שמופרת רק על ידי פקודות שקטות ונתונים קריטיים. זה לא משחק מחשב – זה שדה הקרב של הדור הבא של לוחמי העומק.

מהדמיה - למציאות

רב״ט א’, מאמנת סימולטור בזרוע הים, היא אחת מהאחראיות על עיצוב הדור הבא של לוחמי הצוללות.״הם מגיעים לסימולטור, מתיישבים על העמדה שעליה הם לומדים, ואנחנו מתחילות להריץ תרחישים. אנחנו נותנות להם להתמודד עם מצבי חירום, על מנת לראות איך הם מתפעלים את הסיטואציה ולמדוד את היכולות שלהם״, היא מסבירה.


הסימולטור של רב״ט א׳ מתמקד בנהיגה בצוללת – אחת המשימות הרגישות והמורכבות ביותר. ״הם לומדים איך לשלוט בהגה, כיצד להתאים את עצמם לתנאי ים משתנים, ולפתח תחושת שליטה וביטחון”, היא מוסיפה.


לדבריה, מעבר ליתרונות הטכניים, מדובר גם בחיסכון משמעותי למשאבים: ״לאימון אמיתי יש מחיר גבוה – לוגיסטי וכספי. הסימולטור מאפשר ללוחמים להגיע מוכנים לשטח, להבין את סביבת הלחימה ולתרגל שוב ושוב – ללא סיכון. גם אם זו לא חוויה פיזית מלאה, התחושה אותנטית לחלוטין. ההגה מגיב כמו במציאות, התנועה של הצוללת מדויקת – עד כדי כך שהלוחמים באמת שוכחים שהם בתוך חדר סימולציה״.


על קו התפר 


“בפעם הראשונה שנכנסתי לצוללת האמיתית, זה הרגיש כאילו כבר הייתי שם”, משתף סמל א', ממחזור 127. “הסימולטור לא מכין רק טכנית – הוא מכין אותך גם נפשית למה שמחכה מתחת לפני המים. כשנכנסים לסימולטור בהתחלה, לא יודעים להשוות את זה למה קורה באמת בים, כל הידע שלך זה רק מה שאתה מקבל מהמאמנות ומה שאתה חושב שאמור להיות אבל זה בסוף כן נראה ומרגיש כמו העמדה בים”.


כשהם מגיעים לראשונה לסימולטור, הלוחמים עדיין לא נגעו בצוללת אמיתית. ״הם באים עם ידע עיוני בלבד. אנחנו מלמדות אותם מההתחלה – איך נראית צוללת, איך מפעילים את המערכות ואיך מגיבים למצבי קיצון״, מספרת רב”ט א’. ״ההכשרה מדורגת ומותאמת אישית לכל לוחם, כשהקושי עולה בהדרגה בהתאם לשלבי הקורס״.


“הסימולטור עצמו מציב לא מעט אתגרים – לומדים להפעיל עמדה מורכבת מאפס, כשאין שום דבר דומה לזה במה שעשית עד היום", מוסיף סמל א'. "זו סדרת אימונים ארוכה, בשעות לא שגרתיות הדורשת ריכוז מלא בכל רגע – כל פעם שמשהו חדש מצליח, אתה מרגיש התקדמות אמיתית".


“עכשיו, אחרי שסיימתי את סדרת הסימולטור ועברתי את ההסמכה בים, אני יכול להגיד בביטחון שהסימולטור נותן בסיס מצוין. ההפעלות שאנחנו עושים שם הן בדיוק מה שקורה אחר כך גם בצוללת – מבחינה מקצועית וטכנית, זו הכנה מדויקת", מצהיר.
״הם מרגישים שזה הצעד האחרון לפני הדבר האמיתי. סוף סוף הם חווים משהו שבאמת מדמה את המציאות״, משלימה רב"ט א'.


כלי להכשרה – ולחיים


״ברגעי האמת, הלוחמים צריכים לדעת לתפעל כל סיטואציה בלחץ ובקור רוח. הסימולציות מעניקות להם את הכלים הנדרשים – הן בונות ביטחון עצמי, משפרות את התגובה למצבי חירום, ומכינות אותם נפשית ופיזית למפגש האמיתי עם הים״, מסכמת רב”ט א’.


בסופו של דבר, מאחורי כל צלילה מבצעית וכל משימה סודית הרחק מעין הציבור, עומדת שורת אימונים מדוקדקת – כזו שמתחילה הרבה לפני המפגש הראשון עם הים. הסימולטור הוא לא רק כלי טכנולוגי מתקדם, אלא לב ההכשרה של לוחמי הצוללות – המקום שבו הם לומדים להכיר את עצמם, את הצוות ואת גבולות היכולת שלהם. כאן, הרחק מהמים, מתגבשת הלחימה השקטה שמתרחשת מתחת לפני השטח – והיא זו שעושה את ההבדל בין תגובה מהוססת להצלחה בשדה הקרב.