האנשים שמניעים את זרוע הים
כיצד בצ"ת – בסיס הציוד והתובלה של זרוע הים – שומר על שגרה לוגיסטית גם בשגרת מלחמה? ממענה לצרכים מבצעיים מיידיים ועד חיבור ישיר לשטח, מפקד הבסיס מספר על האתגרים, ההצלחות – והשליחות
"כמו אמזון – אבל למלחמה"
"מבחינות מסוימות, העבודה שלנו דומה לזו של גופי שילוח ואתרי אינטרנט כמו אמזון", מספר אל"ם א', מפקד בסיס הציוד והתובלה (בצ"ת) של זרוע הים. "יש לנו אפליקציה לניהול מלאים – וכל צורך שמגיע מהכוחות בשטח עובר דרכה. ברגע שהלוחמים או אנשי הלוגיסטיקה מבקשים משהו, אנחנו שם – ומספקים".
אבל בניגוד לאמזון, מה שמוזמן בבצ"ת הוא לא גאדג'ט או נעליים – אלא אמל"ח, חלקי חילוף, מערכות לוחמה, ושאר ציוד קריטי שממנו תלויה הצלחת הפעולה הבאה של זרוע הים. אנשי הבסיס אחראים על כל שרשרת הלוגיסטיקה – מתכנון והזמנה, דרך אחסון, ועד לשינוע ואספקה בפועל.
"אם לא נביא את הציוד – הספינות לא יוצאות לים"
המלחמה האחרונה שינתה את שגרת הפעולה של הבסיס לחלוטין. "היינו צריכים לתת מענה לכולם – משייטת הצוללות ועד סטי"לים, תוך שמירה על בטיחות כוח האדם שלנו, כי האזור היה תחת איום מתמיד", משתף אל"ם א'.
הבסיס נכנס למצב חירום – שבו לא פועלים לפי תוכנית מסודרת, אלא מגיבים בזמן אמת למציאות משתנה. במקרים רבים, אנשי הבסיס נדרשו למצוא פתרונות מהיום להיום, תוך הפעלת מערך שילוח שכולל רכבים, אוניות, ולפעמים גם מטוסים. "ידענו שאם לא נביא את הציוד – יש ספינות שלא ייצאו לים. מבחינתנו זה ערך עליון", הוא מדגיש.
חיבור ישיר לשטח – בלי מתווכים
אחת ההתפתחויות המשמעותיות שנולדו מתוך שגרת הלחימה היא החיבור הישיר לשטח. הבסיס מפעיל נציגים ייחודיים – מנפ"רים (מנהלי פריט) – שפועלים בצמוד לכוחות, שומעים מהם בזמן אמת מה חסר, ומדווחים ישירות למערך ההספקה. "בלי פילטרים, בלי עיכובים. ברגע שמתעורר צורך – אנחנו פועלים", מספר המפקד.
כדי לתפקד בתנאים משתנים כל כך, אנשי בצ"ת משתמשים במערכות מידע מתקדמות לניהול מלאים ומעקב אחרי ציוד. התהליך מתחיל עוד בשלב ניהול המלאי – מה יש, מה חסר, ומה צפוי להיגמר – עובר לעבודה מול ספקים מהתעשייה הביטחונית והאזרחית, ומסתיים בשינוע מהיר לכל נקודה בשטח.
אנשי הבסיס לא רק מגיבים – הם כל הזמן משתפרים ומתייעלים. מאז פרוץ המלחמה, מודל האספקה שודרג, המלאים הוגדלו באופן משמעותי כדי למנוע חוסרים, ונמצאו נתיבי שילוח חדשים, מהירים ויעילים יותר.
"לא שואלים אם זה אפשרי – שואלים איך עושים את זה"
“מה שמייחד את האנשים פה זה שהם לא שואלים אם זה אפשרי – הם שואלים איך עושים את זה", מסכם מפקד הבסיס. "גם תחת לחץ, הם מוצאים דרך".
הם אולי לא לוחמים בחזית, אבל בלעדיהם – שום מבצע לא היה יוצא לדרך. מאחורי כל טיל שנורה, עומד לוגיסטיקאי שהביא אותו. כל חלק קטן בספינה התחיל באפסנאי בבצ"ת, שוידא שהבורג הנכון יגיע למקום הנכון. הם פועלים בשקט – אבל בלעדיהם, שום דבר לא זז.