היחידה המיוחדת שפועלת מתחת לפני הים

לוחמי הילת”ם אינם מכירים את המושג “בלתי אפשרי”. הם לוקחים חלק במשימות חשובות ורגישות ביותר – ולעיתים גם עושים את הבלתי ייאמן, כשעבודתם כוללת אש בוערת מתחת לפני הים

16.05.25
מור פרסקי , מערכת אתר זרוע הים

הילת”ם (היחידה למשימות תת-מימיות) מתמחה בצלילה מקצועית ובחבלה תת-מימית. הלוחמים ביחידה עוברים הכשרה אינטנסיבית, שבסופה הם מסוגלים לצלול לעומקים של עשרות מטרים – כל זאת תוך שמירה על חשיבה עצמאית, יצירתית ומדויקת.

לצד הלוחמים פועלים גם רובוטים תת-מימיים , המסוגלים לצוף, לשקוע ולבצע פעולות מורכבות גם מאות מטרים מתחת לפני הים. השילוב הזה, בין טכנולוגיה מתקדמת ליכולות אנושיות גבוהות, מביא את היחידה להצלחות מבצעיות רבות – בהגנה על חיי אדם ובסיכול מיקוש של כלי שיט.

“הלוחמים ביחידה מחולקים לשתי פלגות לוחמות”, משתף רס"ל א', לוחם ביחידה. “האחת, פלגת צוללים, עוסקת במגוון תחומים - ביניהם: חיפוש ואיתור, חילוץ והצלה, אחזקת כלי שיט, פעילות טכנית תת מימית ותרגילי אמל”ח. השנייה - פלגת חבלה  - פועלת כנגד מיקוש ימי, סילוק פצצות מכלי שיט חשודים, וכן תרגילים ואימונים בתחום הנפיצים”.

כיצד מדליקים אש מתחת למים?

לוחמי היחידה משתמשים במערכת ייחודית המאפשרת יצירת אש מתחת למים לצורכי ריתוך וחיתוך. “השימוש באש תת-מימית מתחלק לשני סוגים עיקריים”, מסביר רס"ל א'. “הראשון הוא ריתוך תת-מימי, שפועל בדומה לריתוך רגיל – זרם חשמלי סוגר מעגל ויוצר טמפרטורה גבוהה שממיסה את המתכת. הקושי המרכזי הוא הסביבה הרטובה, שמקררת את התהליך במהירות ומקשה על ייצור חום גבוה. אבל בזכות המקצועיות של הלוחמים, הכלים הייעודיים והשיטות שפותחו בזרוע הים– הצלחנו להפוך את הריתוך במים לאפשרי”.

“הסוג השני הוא חיתוך תת- ימי”, א׳ ממשיך. “כאן נדרשת בעירה חזקה במיוחד, שתחתוך את הברזל. אנחנו משתמשים באלקטרודות שמכילות מגנזיום – חומר דליק שמסוגל לבעור מתחת למים. כשמחברים את האלקטרודה למתכת ומזרימים חמצן, נוצר ניצוץ, והאש שמתקבלת יכולה להגיע ליותר מ־10,000 מעלות. מאחר שהאש יוצאת בציר דק וצר, הלחץ שלה עולה והחום מתעצם. זרם החמצן הרציף שומר על הבעירה – וכך ניתן לבצע חיתוך מדויק גם בתנאים תת-מימיים”.

 

                                                                                 

לוחמים בעומק הים

“לוחם ביחידה שלנו צריך להיות בעל קור רוח, לדעת לפעול במצבי לחץ קיצוניים. מקצועיות הינה ערך עליון מבחינתנו”, משתף רס"ל א'. “אך מעבר ליכולת לבצע משימות מקצה לקצה, חשוב לנו שהלוחמים ביחידה יהיו גם אנשים עם ערכים כגון רעות, חברות ואחווה, שידעו לראות אחד את השני, להיות שם אחד בשביל השני, זהו חלק מהותי מהיכולת לבצע את המשימות שמוטלות עלינו בצורה יוצאת דופן”.

לוחמי היחידה עוברים הכשרה שנמשכת כשנה, שכוללת אתגרים פיזיים ומנטליים רבים. “ההכשרה שאנחנו עוברים מאוד אינטנסיבית, וגם במהלך השירות הסדיר נדרשת התמודדות עם אתגרים לא פשוטים. אנחנו צריכים לדעת לפעול בתנאי שטח לא שגרתיים לצלילה – כולל מקורות מים בלתי נגישים”.

“אנחנו לוקחים חלק במגוון משימות – משיפוץ ותיקון כלי שיט מתחת למים, דרך ריתוך תת-מימי, ניסויים מסווגים, ועד חבלה וסילוק פצצות מתחת למים, נטרול, שליית מוקשים והנחתם – ובעצם כל משימת צוללים תת-ימית שצה”ל נדרש לה, כולל פעולות חילוץ והצלה. אין גאווה גדולה יותר מלקחת חלק במשימות הקשורות לביטחון המדינה, ואנחנו נמשיך לעשות כל שנדרש מאיתנו”, מסכם.