הספינה שבתמונה מחביאה מורשת ימית - שנחשפת ביבשה

מול חופי חיפה ניצבת ספינת מעפילים גדולה עם שם מסקרן וייחודי, שטומן בחובו סיפור על לוחמי מחתרות אמיצים טרם קום המדינה. יצאנו בעקבותיה אל המוזיאון שהפך לסמל, וקיבלנו הצצה למבצעים מרתקים, כלי שיט היסטוריים והמורשת הימית שנולדה בין הגלים

21.05.25
שירה זקס, מערכת אתר זרוע הים

אם יצא לכם לעבור ברחוב אלנבי שבחיפה, אולי הבחנתם בספינה גדולה וישנה הצמודה לכביש הראשי. לא מדובר בתפאורה לסרט פעולה או בפסל אמנותי - זו ספינת המעפילים "אף על פי כן". מאחורי הכלי המתכתי מסתתר סיפור מרתק על לוחמים אמיצים, מבצעים מסווגים ולא מעט נחישות ואומץ.

הספינה, שהחלה את דרכה כנחתת בריטית צבאית במלחמת העולם השנייה, עברה מסלול רצוף תהפוכות עד לחופי ארץ ישראל. במרץ 1946, היא נרכשה בסודיות על ידי אנשי "המוסד לעלייה ב'", במסווה של עסקה תמימה שנרשמה על שם זוג אזרחים שוודים. 

התקופה הייתה מספר שבועות בלבד לאחר תפיסת הפלגת 'אקסודוס'. לכן, תחושת הבריטים הייתה כי גל ההעפלה נבלם ולא יהיה ניסיון מחתרתי נוסף בקרוב. אך למרות זאת, ההפלגה יצאה לדרך בספטמבר 1947, כששמה הטרי מבטא את מהותה: "אף על פי כן - לא נוותר". 

עם דרגשי עץ, מזון יבש, ותקווה גדולה, החלה הספינה בשיט לאורך החוף האיטלקי ומשם לעבר צפון אפריקה, עם העיניים לעבר חוף ניצנים. בעת שהתקרבה לשטח הארץ, הספינה התגלתה על ידי מטוס סיור בריטי וכל המעפילים שעליה נשלחו לקפריסין - אך היא נותרה בנמל חיפה.

לאחר הקמת צה"ל וזרוע הים, שופצה 'אף על פי כן' והושמשה כחלק משייטת הנחתות, תחילה כספינת אימונים ובהמשך גם כספינת בסיס לשייטת 11. עד שבשנות ה-50 המאוחרות היא יצאה משימוש והועלתה לחוף.

במשך תקופה עמדה נטושה, עד שב-1966 נולד רעיון חדש: הקמת מוזיאון ימי לצד ספינת המעפילים - שישמשו יחד עדות חיה למורשת החיל והיסטורית המדינה. את המשימה לקח לידיו קצין ים ותיק בשם סא"ל יוסף אלמוג ז"ל, שמעבר לניצוחו על עבודות השחזור, גם ניהל את המוזיאון במשך יותר משני עשורים.

אחד הפריטים המרתקים במוזיאון הוא 'סירת הנפץ' - כלי שיט קטן, מהיר ועמוס חומר נפץ, שיועד לפגיעה מדויקת באוניות אויב ובנמלים. בשירות הצי האיטלקי, הסירות הופעלו על ידי לוחמים שנטשו את הסירה רגע לפני ההתנגשות ונותרו מאחור בים. 

בחיל הים הישראלי לעומת זאת, סירת איסוף ייעודית נוספה למבצע, ואפשרה את חילוץ הלוחמים לאחר ביצוע המשימה. כך נוצר חידוש שלא נכלל בתכנון המקורי - ושיקף את המחויבות של צה"ל לחיי הלוחם. הסירות שירתו את חה"י מראשית דרכו ועד 1967, והיו בין הכלים שהולידו את שייטת 13 - כולל באחת הפעולות המפורסמות ביותר: הטבעת הספינה המצרית “אל-אמיר פארוק” במלחמת העצמאות.

סירת הנפץ וספינת המעפילים הן דוגמאות בודדות מתוך התצוגות הרבות שניתן למצוא בין כותלי המוזיאון. עד היום משמש המקום כבית שני לוותיקי החיל, ומספיק מבט חטוף בלבד אל ההיסטוריה שם כדי להיזכר ברוח הלחימה הימית ולהבין - שגם בלב ים נחישות, אומץ ומורשת מובילים את הדרך שלנו.