איך מכינים ארוחת חג בלב ים?
בערב ראש השנה, בזמן שאזרחי ישראל חוגגים עם משפחותיהם, אוכלים תפוח בדבש ולבושים בלבן יש מי שדואג שיוכלו לעשות זאת בבטחה. לוחמי זרוע הים, האחראים על שמירת הגבולות הימיים של המדינה, מציינים גם הם את החג - בדרך קצת אחרת
בלב ים, תוך כדי פעילות מבצעית בלתי פוסקת, הדבורנים של זרוע הים מציינים את ערב חג ראש השנה. למרות המרחק מהמשפחה, הם יוצרים לעצמם אווירה משפחתית ייחודית, להיות רחוק מהבית זה אף פעם לא קל, במיוחד בחגים, אך על הספינה מוצאים דרכים להפוך את הערב למיוחד.
סמל ר’ משתף: "לבשל בדבורה זה שונה מהמטבח בבית. בהתחלה זה לא קל, אבל לומדים. אתה כבר מכיר את כל הגלים ואת כל המגבלות". הארוחה אמנם שונה מזו שכל אחד מכיר מהבית, אך ההשקעה בה הופכת כל ביס למשמעותי יותר. “התחושה המשפחתית שיש על הסיפון מחפה על הכול”, הוא מוסיף.
הצוות הוא כמו משפחה שניה עבור הלוחמים, אמנם הם רחוקים מהחוף, אך הם בכל זאת מצליחים ליצור את האווירה החמה סביב שולחן החג. בין אם זה במאכלים, בשירים ואפילו במסורות הקטנות, "בפסח האחרון היינו בים ולא יכולנו לוותר על המסורת של האפיקומן, מי שמצא אותו עשה את זה לגמרי בטעות, הוא נתקע בארון והאפיקומן פשוט נפל, לא יכולנו להפסיק לצחוק".
“ערב חג על הדבורה זה ממש כמו בבית - פשוט קצת יותר רחוק", מספר סמל ר’. בין משחקים, שיחות וצחוקים, הצוות הופך למשפחה של ממש, גם כשבחוץ הים סוער. לפעמים, כדי להזכיר את הטעמים של המשפחה שבחוף, כל אחד מביא לחגיגה מאכל מהבית ומשתף את כל חברי הצוות בתחושות שרגיל לחוות סביב שולחן החג.
אך גם בתוך אווירת הארוחה, הלוחמים נתקלים בקשיים לא פשוטים, "יש מגבלה של מים, כמות מוגבלת של ציוד, הרבה חיילים שצריך לדאוג להם וגם הים לא תמיד עושה חיים קלים". עבודת צוות, אווירה טובה ומוזיקה, מרימים לצוות את מצב הרוח וגם עם משאבים מוגבלים הלוחמים מצליחים לבשל ולהכין ארוחת חג לתפארת.
אבל החגיגות לא משכיחות לרגע את המשימות. גם בזמן הבישולים, הצוות דרוך לכל תרחיש. "אם יש מצב חירום או כוננות לאירוע, אתה עוצר הכל, מכבה את הגז, ועולה לסיפון. זה קרה לי הרבה פעמים. אתה פשוט ממשיך אחר כך מאיפה שהפסקת". הלוחמים נמצאים תמיד במוכנות מבצעית. גם באווירת החג, המטרה העליונה היא להיות מוכנים לכל אירוע - בין אם זה זיהוי איום או תגובה למצב בלתי צפוי.
הבישול בלב ים הוא אתגר לא פשוט, במיוחד עבור חיילים צעירים שרגילים לבשל במטבח של הבית. “כשהגיעו אלינו חיילים חדשים לצוות שחשבו שהם שולטים במטבח, הם מהר מאוד הבינו שפה זה אחרת. אבל מתרגלים, ומלמדים אותם איך להתמקצע בעניין". מספר סמל ר'. העבודה עם ציוד בסיסי, מגבלות של מים, חלל קטן והרבה גלים מאלצות לחשוב אחרת, לאלתר, ובעיקר - לעבוד כצוות.
החגים על הדבורה אולי שונים מאלו שבבית, אך יש בהם קסם ייחוד, מעין תחושת משפחתיות, שמירה על המסורת, והרבה גאווה על העשייה. “אנחנו אולי רחוקים מהבית", מסכם סמל ר’, “אבל קרובים מתמיד אחד לשני, וזה מה שהופך את הרגעים האלה למיוחדים באמת".