איך מדליקים אש מתחת למים?
להדליק אש מתחת למים נשמע כמו משימה בלתי אפשרית נכון? ביחידה למשימות תת-מימיות, הבלתי אפשרי הופך למציאות
רנ״ג שגיא הוא מדריך ראשי ביחידה למשימות תת-מימיות המתמקצע בריתוך וחיתוך תת-ימי. ״את ההכשרות הבסיסיות עוברים החניכים בתוך היחידה ובמהלכן אנחנו מאתרים קבוצה מאוד קטנה של אנשים שיהיו מומחים בתחום״.
במסגרת המשימות המורכבות של ילת"ם - אחד מן העיסוקים העיקריים של היחידה בתחום החבלה התת-ימית הוא סילוק ונטרול של תחמושות או אמצעי לחימה מסוכנים. לצורך ביצוע המשימה, קיים צורך בהתמקצעות בתחום הריתוך התת מימי על מנת לצלוח משימות אלו בצורה מקצועית, יעילה ובטוחה.
״זרוע הים מכשירה את אנשיה העוסקים בעשייה באמצעות קורסים בחו״ל, מכיוון שבארץ לא קיימים קורסים אשר מכשירים לריתוך וחיתוך תת-ימי לטובת ביצוע משימות היחידה השונות״, משתף רנ"ג שגיא.
במחשבה ראשונה, שימוש באש מתחת למים נשמע תמוה ולא הגיוני - אז איך זה בעצם עובד? בשביל להבין איך זה מתאפשר, צריך להפריד בין ריתוך תת-מימי וחיתוך תת-מימי.

ריתוך תת-מימי
״ריתוך מתחת למים עובד בדומה לריתוך מעל המים. סוגרים קשר חשמלי על ידי הזרמה של חשמל וסגירת מעגל. אנחנו מייצרים טמפרטורה מאוד גבוהה שבסוף מתיכה את המתכות״, מפרט רנ״ג שגיא. ״הריתוך במים מתקרר מאוד מהר ויש קושי גדול בייצור טמפרטורות גבוהות כי זו סביבה רטובה. אבל בזכות המקצועיות של הלוחמים, הכלים הייחודיים והשיטות המיוחדות שלמדו, ריתוך מתחת למים הפך להיות אפשרי בזרוע״.
חיתוך תת -מימי
בחיתוך קורה משהו אחר. ״צריך לייצר בערה בטמפרטורה מאוד גבוהה שתחתוך את הברזל״, מסביר רנ״ג שגיא. ״צריך להכניס עוד אלמנט של מרכיב שיודע לבעור מתחת למים. אנחנו משתמשים באלקטרודות שבנויות עם מרכיבים מאוד גדולים של מגנזיום. זה חומר דליק שיודע לבעור מתחת למים״, הוא ממשיך. ״כשהוא בא במגע עם חמצן הבעירה מתעצמת וכך מתאפשר לייצר טמפרטורות מאוד גבוהות ונוצרת אש מתחת למים״.
״אחד האתגרים של רתך מתחת למים הוא שהרתך חייב להיות גם צולל טוב ומקצועי״, מבהיר רנ״ג שגיא. ״יש פה שני מקצועות מורכבים שנפגשים ביחד על ידי בן אדם אחד והוא חייב להצטיין בשניהם. יש המון אתגרים ייחודיים שמתמודדים איתם בילת״ם״, הוא מוסיף. ״הסביבה של הים, החושך והקור, השעות הארוכות מתחת למים ואולי המסוכן ביותר - עבודה עם חשמל מתחת למים״.
הצולל חשוף לעבודה תחת מתח גבוה והוא חייב להיות מוגן בצורה מסוימת. ״אם לא מבצעים את העבודה בצורה מדויקת ומקצועית ולא שומרים על הבטיחות, עבודת הצולל עלולה להיות מסוכנת״, מסביר רנ״ג שגיא. ״הצולל נדרש לשלוט בכל האלמנטים האלו. הוא צולל באופן עצמאי לחלוטין ומפקד על המשימה מקצה לקצה. לפעמים הרתכים נתקלים במשימה מאתגרת הדורשת פתרון יצירתי, ולכן הלוחמים הנבחרים לריתוך וחיתוך תת-ימי נבחרים בקפידה. הזרוע דואגת כל הזמן להתאמן, לחדש וללמוד״.