מה יעשו בזרוע הים בלי הצוות הזה?

מה עושים כשבסטי"ל עצום ממדים פורצת שריפה בלב הים? למי קוראים אם אחת המערכות של הדבורה צריכה החלפה? ומי הכוח שמאפשר ללוחמים הימיים לתרגל דימויי אויב מורכבים? בקצה בסיס חיפה של זרוע הים, תמצאו את המעגן שמושיט יד לכול אחד מהאירועים האלו - הגוררות. באנו אליהם לים, שוחחנו עם הצ'יפים, הסקיפרים, המכונאים והימאים, ושמענו איך מסייעים לכל כלי על פני המים - ובמעמקים

07.02.19
שירה פיינסקי, מערכת את"צ

אם תגיעו לסוף המעגן בבסיס חיפה, תוכלו למצוא את יחידת הגוררות - הכוח האמון על ספינות חילוץ וההצלה של זרוע הים. אולי אי אפשר לספר לכם על כל אחד מהאתגרים המורכבים שהם לוקחים בהם חלק, אבל אפשר להוכיח בקלות שאין כלי שיט שלא נעזר במחלצים והמחלצות הימיים.

"הגוררות הן ספינות האחראיות להכניס את כל הספינות הצבאיות שמגיעות לנמל, וכמו כן גם להוציא אותן", מסביר מפקד גוררת 9, סמ"ר ג'מאל עאמר.

"ולא מדובר רק בספינות הישראליות, גם אלו שמגיעות מחו"ל", הוא מחדד. דוגמה לכך הן ספינות מדגם "סער 6", שיתחילו לפעול בשנת 2020. ספינות כאלו, שמשקלן כ-2,000 טון ואורכן כ-90 מטרים, לא יכולות לתמרן בנמל לבד, וכאן הגוררות ייכנסו לתמונה.

העזרה לא מוגבלת רק לכלי השיט שעל פני המים - כשצוללת צריכה לעגון בנמל, הגוררות של זרוע הים הן היחידות בעלות האמצעים להכניס אותה. "יש לנו דרך מיוחדת להתחבר לצוללת ולדאוג שהיא לא תיפגע", מציינת רב"ט עפיר ארוסי, אחת המכונאיות מגוררת 8. 

"אם קורה משהו לצוללת בזמן העגינה, זה עלול לפגוע במשרתים שבתוכה או לגרום לנזק רב - זו אחריות גדולה ומשימה שצריך לעשות בזהירות ובתשומת לב רבה", מוסיף טוראי נועם סיוון, מכונאי מגוררת 9. 

מעבר להכנסת והוצאת הספינות השונות לנמל חיפה, הגוררות מבצעות מגוון רחב של פעולות סיוע ותמרון בים: כיבוי שריפה על סטי"ל באמצעות צינור מים מיוחד, הובלת ספינות תקולות למספנה (מרחב לבנייה ותחזוק הספינות), ובמהלך אימונים, הגוררות אמונות על סגירת שטחים ימיים ולוודא שאף כלי שיט לא ייכנס או יפריע בתרגילים השונים.

מעגן הגוררות עובד בשיתוף פעולה עם שייטות 7, שייטת 3 ויחידת סנפיר - ואף מתרגל תרחישים ימיים עם יחידה מיוחדת בחיל האוויר. "במהלך האימונים איתם", מתאר סמ"ר עאמר, "תרגלנו מצבים בהם אדם נופל מהמסוק ואנחנו מעלים אותו לגוררת - זו משימה שצריך לעשות במקצועיות,והתוצאות שלה עלולות להכריע, במצב אמת, בין חיים ומוות".

אז מי, למעשה, מרכיב את הצוות? בכל גוררת יהיו ארבעה בעלי תפקידים: מכונאי, ימאי, צ'יף וסקיפר: "סקיפר הוא חייל שעבר הכשרה מיוחדת במהלך השירות", מסביר טוראי סיוון, "תפקידו לפקד על הגוררת ולנהוג בה".

לימאים ולמכונאים יש את תחומי האחזקה הרלוונטיים להם: הימאי אחראי על מערכות הקשר והסיפון (כמו המנוף והכוונת שעל הסיפון), והמכונאי ממונה על חדר המכונה שבגוררת. "הצ'יף", מוסיף טוראי סיוון, "הוא תפקיד מתקדם של המכונאי, ועליו מוטלת האחריות להתניע את הגוררת ולפקד על המכונאים האחרים".

לאחרונה, היחידה השתתפה בתרגיל "ים הזעם", שדימה ניסיון אויב לפגוע באסדות הגז הישראליות. תפקיד הגוררות היה להניח את המטרה - משמע, להביא את "ספינת האויב" (סוחרת ישנה בשם "אייל") אל לב הים.

"זה אולי נשמע כמו משימה פשוטה, אבל ההפלגה הייתה אינטנסיבית", מעיד צ'יף הגוררת שהשתתפה, סמ"ר מתן גד-מלכה, "היא נמשכה יותר מ-18 שעות לכל כיוון, בתנאי מזג אוויר קשים. אבל דווקא שם הכרתי את הצוות שלי בצורה אחרת, וזו אחת החוויות הכי מהנות שהיו לי על הגוררת".

ומכאן, הרשימה עוד ארוכה. לא על הכול ניתן לספר, אבל יחידת הגוררות היא חלק בלתי נפרד מהמעטפת של כלי השיט האחרים בזרוע הים. "בסופו של דבר", מסכם סמ"ר עאמר, "אנחנו יודעים שאנחנו היחידים שיכולים לעשות את העבודה שלנו, ושאין עוד יחידה שיש לה את אותם אמצעים".

בסוף שנת 2019, כך מספרים במעגן, שתי גוררות חדשות עתידות להיכנס לשימוש. "אלו שתי ספינות בממדים הרבה יותר גדולים", משתף סמ"ר עאמר, "הן הרבה יותר חזקות, ומיועדות לעבוד עם ספינות מדגם סער 6 - ספינות הטילים שישמרו על אסדות הגז. זו כבר תהיה עליית מדרגה יוצאת דופן בשבילנו".