הצצה לפיתוח הימי הראשון ששם "גבול" לזיהום
כשזרוע הים ואגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה משתפים פעולה, ברור מאליו כי התוצאה עומדת להיות משמעותית - והפעם? עוגן אקולוגי ראשון מסוגו, שעתיד לשנות את פני הים ואת החיים בו. אז איך הוא נראה, ומה מיוחד בו? כך זה עובד
אלו לא חדשות מפתיעות - הסביבה הימית במדינת ישראל נמצאת במצוקה. מזה שנים שאנשי זרוע הים עושים כל שביכולתם כדי לנסות לצמצם את הפגיעה ביצורים החיים, הנמצאים במה שמהווה את סביבת האימונים של כלל היחידות הימיות.
אחד מאותם גורמי זיהום רציניים הוא גם הכלי השכיח ביותר בזרוע הים - העוגן, שמעבר למניעת סחיפת ספינות, גם מונע באותה הנשימה את התפתחות החיים התקינה של יצורים ימיים בסביבת העגינה הנבחרת.
על כן, יחידת ילת"ם (יחידה למשימות תת ימיות) בזרוע הים, בשיתוף עם מיזם צבא ההגנה לטבע אותו מוביל חיל הטכנולוגיה והאחזקה (טנ"א) באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, החליטו לשים לכך סוף ולהגות יחד פתרון שיצליח לשרת את צורך היחידה בעוגנים איכותיים ובנוסף גם לממש את החובה והמאמץ לשקם את הים.
"עלתה האפשרות של הקמת תשתיות עגינה אקולוגיות", מגלה מפקד מכללת טנ"א (טכנולוגיה ואחזקה) ומנהל פרויקט "צבא ההגנה לטבע" באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, סא"ל רן דהן, "מה שקורה בדרך כלל הוא שכאשר יחידות העגינה הרגילות אינן עומדות יותר בתקן, צה"ל לא מוציא אותן מהים והן נשארות כפסולת בסביבה הימית. לכן, יצרנו עוגן מיוחד המורכב כולו מחומרים אקולוגיים שמאפשרים לא רק את קיום בתי הגידול בסביבתו, אלא התפתחות חיים של ממש עליו ובתוכו".
לצד העוגנים, ניצבים בשרשרת הזיהום גם ה"סינקרים" - מצופי ענק, השקועים בים על ידי בטונדות, ומסמנים את הגבול הימי של מדינת ישראל. החומרים מהם עשויים הסינקרים אומנם יעילים לצורך מילוי תפקידם, אך בדרך גורמים לנזקים ארוכי טווח באזור בו מוצבים.
הסינקר החדש הוא גוף גדול דמוי קובייה אשר משטחה מזכיר את מרקם סלעי. על המצוף יצרו שקעים ונקבים, שבאופן טבעי לחלוטין מושכים דגים, אצות ובעלי חיים לפתח עליו בית גידול מלאכותי, מבלי להרגיש בהבדל. "בצורה זו בעלי החיים מקבלים מעין "פיצוי" על בתי הגידול שאבדו להם לאורך השנים כתוצאה מזיהום הים", מסביר מפקד יחידת ילת"ם, סא"ל עדו קאופמן.
"כחלק משגרת הצלילות של היחידה, אנחנו משלבים גם את התחזוק השוטף של העוגנים והסינקרים", הוא משתף, "אנחנו מגיעים אליהם, מנטרים אותם ומתעדים צעד אחר צעד כיצד החיים חוזרים לים".
נכון לעכשיו קיימים זוג סינקרים ומספר עוגנים אקולוגיים בזרוע כולה, אך העתיד ירוק יותר והשאיפה היא להחליף את כולם עד תחילת 2020.
"זה הופך את החיילים לאזרחים טובים יותר", אומר סא"ל קאופמן וסא"ל דהן מוסיף לדבריו - "מדהים לראות איך כל פעם מחדש הפרויקט הזה דוחף מפקדים וחיילים לשים לב לסביבה שלהם ומייצר בהם אכפתיות אמיתית לנושא. בשבילנו זו זירה מבצעית, בשבילם זה הבית".