שמענו ממפקד טקס המשואות את כל התשובות

לכולנו ברור שזאת לא שנה רגילה, וטקס הדלקת המשואות הולך להתקיים בהתאם לרוח התקופה. אבל מה יהיה שונה בפועל? בראיון מיוחד עם מפקד האירוע, הבנו על איך חוגגים עצמאות בזמן מלחמה

10.05.24
אביטל פשחור, מערכת את"צ

אין ספק שזאת תקופה מורכבת לחגוג בה עצמאות, ולמרות שזו השנה השמינית שאל"ם (במיל') שמעון דרעי מפקד על טקס המשואות ומתכנן את הצורות שבו - זה לא הכין אותו לכובד האחריות של הובלת הטקס בעיצומה של מלחמה.

"מיד ידעתי שהשנה נעשה טקס אחר, כי חייבים לציין את הנופלים והחטופים", מספר אל"ם (במיל') דרעי, "בהמשך גם נקבע הנושא - זיכרון וגבורה. אבל בהתחלה זה היה קשה, כי איך בכלל ניגשים לנושא שכזה?". ואכן זו הייתה שנה עם הרבה מחשבה, ובהתאם לקו המנחה, הוחלט כי הטקס יחולק לשניים - כדי שהכול יקרה בצורה מדויקת.

בחלק הראשון, שכותרתו "זיכרון", יהיה בצורה במתכונת מצומצמת יותר. בניגוד לשנים הקודמות, בהן הצליל החגיגי של מארש צה"ל עיטר את צעדות הדגלנים ברחבה, השנה הם ילוו בקצב תופים בלבד.

בנוסף, הטקס לא ישודר בלייב אלא יוקלט מראש, וכמות הצורות קטנה משמעותית, כאשר מחצית מהן ימחישו אלמנטים של זיכרון - ביניהן חייל מצדיע - כאות הוקרה לכל מי שלוקח חלק במערכה - חיילים וכוחות ביטחון והצלה שנפלו, פצועים ומשפחות השכולות.

במעבר לחלק השני, "תקומה",  יחד עם הצורה הראשונה ייכנס גם מארש צה"ל המוכר. בהמשך, יופיעו אלמנטים קבועים ומוכרים יותר - שאנחנו עדיין לא יכולים לגלות, אך הצורה שתחתום את הטקס היא הכיתוב "עם ישראל חי".

אם בדרך כלל הטקס משדר גאווה ועוצמה ישראלית, השנה הוא מעביר את הצופה מעין תהליך. "הטקס מתנהל בסדר הזה בכדי להעביר מסר ותחושה מסוימת", מסכם אל"ם (במיל') דרעי,  "למרות כל מה שאנחנו עברנו ועדיין עוברים, אנחנו ממשיכים קדימה ומרימים את הדגל בגאון. וכפי שההיסטוריה הוכיחה בעבר - אנחנו נעבור את זה".