כדי להרוויח את סיכת הלוחם, הם התמודדו מול 'עקרב הים'

בתום חודשים של הכנות, לוחמי פלגה 914 הגיעו לרגע השיא בהכשרתם - תרגיל 'עקרב הים'. לאורך יום עמוס במיוחד, הם דימו בזה אחר זה 3 תרחישי קיצון של לחימה בזירה הימית הצפונית. שמענו על כל שלבי האימון הגדול, שנחתם בסיכת הלוחם הנחשקת

15.05.25
שירה זקס, מערכת אתר זרוע הים

שש בבוקר. רחובות חיפה עוד מנומנמים, והשמש מטפסת באיטיות, מבשרת שהגיע הזמן להתעורר. אבל בבסיס חיל הים, השקט נשבר מזמן. לוחמי פלגה 914 כבר דרוכים ומוכנים, ותרגיל 'עקרב הים' - יוצא סוף סוף לדרך.

האימון התקיים במהלך השבוע האחרון, ודימה לחימה עצימה בגזרה הצפונית. הוא התפרש על פני שלוש תחנות, כשכל אחת מהן הכשירה את הכוחות להתמודדות עם אתגר מורכב אחר בזירה, ונערך בשיתוף פעולה רחב בין כוחות חי"ר, יחידות שיטור ימי, וגורמים מדמי אויב.

ביטחון שוטף 

הייעוד המבצעי של הזירה הימית הצפונית, אליה משתייכת הפלגה, הוא הגנה על יישובי צפון הארץ. לכן, הוצג ללוחמים בתחנה הראשונה מקרה קיצון של ירי מצפון, כאשר כוחות עוינים חודרים מהים לחופי הארץ.

הפלגה לא ידעה על ההתרחשויות מראש - ממש כמו במציאות שאולי תצטרך להתמודד איתה. "היה לנו חשוב לדמות אירוע בלתי צפוי, כדי שהלוחמים ידעו כיצד עליהם להגיב בזמן אמת", משתף סרן ב', מפקד דבורה. "כשהם רואים מולם כלי שיט עוין – גודל האחריות מורגש בפירוש. הצבנו בפניהם בדיוק את האתגר הזה, כדי שכולם יבינו כמה הקרב יכול להיות מוחשי, אמיתי, ומפתיע".

השלב השני באימון התמקד במטווחים. הלוחמים תרגלו ירי חי לעבר מטרות בים, שדימו ספינות אויב. מטרת התחנה הייתה לבחון את רמת הדיוק של צוותי הירי: תותחנים, מאגיסטים ומפעילי מערכות נשק אחרות.

מעבר לירי עצמו, הודגש גם שיתוף הפעולה המבצעי בין הכלים השונים: דבורות, צרעות, וסירות שיטור ימי. כל צוות פעל בתחום האחריות שלו, תוך תיאום מדויק עם שאר הכוחות בזירה. כך ניתן היה לוודא שכל מערכת פועלת בסנכרון מלא עם האחרות - לפגיעה מדויקת במטרה.

ימאות בחירום

"במקרה בו כלי שיט נפגע, אנחנו צריכים להמשיך לתפקד ולהיערך מראש", מסביר מפקד הדבורה, "כך נוודא שאנחנו יודעים לתת את המענה המיטבי למצב כזה".

ואכן, התחנה האחרונה באימון עסקה בתרחישים של פגיעות בכלי שיט, ודרכי ההתמודדות איתן: שיתוף פעולה בין ספינות, גרירה ימית, שריפות, פינוי פצועים מהים, והגשת סיוע במקרה של תקלה. כל זאת ועוד, מתוך הבנה שבלחימה ימית יש להיערך לא רק לקרב עצמו – אלא גם למצבי חירום מורכבים בים.

בנוסף, התאמנו הצוותים על סיטואציה של אירוע רב נפגעים – בו הם נדרשים לפעול במהירות וביעילות, ולתעדף נכון את הפעלת כוחות הסיוע, גם בתנאי מחסור במשאבים. גם כאן השתתף כוח מדמה אויב, שתרם ליצירת סביבה מציאותית ומבצעית יותר.

הענקת סיכת הלוחם

היום הגיע לשיא חדש בטקס חלוקת הסיכות: מעמד שסיכם תהליך ארוך ומשמעותי, והיווה חותמת לכך שהלוחמים עברו בהצלחה את כל שלבי הכשרתם.

עבור סרן ב', לראות את החיילים מגיעים למעמד שעבדו עבורו כל כך קשה היה רגע מרגש: "מי שמקבל את הסיכה הוא מי שעמד בכל ההסמכות הנדרשות כלוחם – לדעת להגן על הספינה, להפעיל עמדות ולבצע את המשימות ברמה הגבוהה ביותר".

הדרך כללה אתגרים פיזיים ומנטליים לאורך חודשים ארוכים בהם התכוננו לתרגיל: כמו ים סוער, מחסור בשעות שינה, למידה אינטנסיבית על הסיפון וביבשה. אך המפקד רואה דווקא בסיכום מסע ארוך סיום מפואר יותר: "זה לא מאמץ של יום אחד, שמתחיל ונגמר בתרגיל שהעברנו כאן היום. הם עשו כברת דרך, הקריבו לא מעט, ובזכות ההתמדה - הגיעו לרגע הזה בגאווה גדולה מהרגיל".