קורס קציני השליטה הימית מחזור 132 הסתיים

לאחר מעל לחודשיים של הכשרה אינטנסיבית, הצוערים שסיימו את קורס קציני השליטה הימית, במחזור 132, קיבלו היום (א׳) את דרגות הקצונה המיוחלות ושובצו בתפקידי מפתח במוצבי השליטה ובפלגות המבצעיות של זרוע הים. מה עמד מאחורי הדרך הארוכה והמורכבת שהם עברו? כל הפרטים בכתבה

11.05.25
שירה עמר, מערכת אתר זרוע הים

בבה״ד זרוע הים, הושלם היום שלב משמעותי נוסף בדרך להובלה בשטח – קורס קציני השליטה הימית, מחזור 132, הגיע לסיומו. מדובר בקורס בן 11 שבועות, בו לומדים הצוערים את יסודות עולם השליטה, עוברים הכשרות מקצועיות ותרגולים מבצעיים, ומתנסים בסימולציות המדמות מצבי אמת בזירה הימית.

הצוערים שהחלו את דרכם כחיילים בתפקידי שטח מבצעיים, מסיימים היום מסלול פיקודי מאתגר ומצטרפים למערך הפיקוד של זרוע הים. רבים מהם מגיעים מרקע משפחתי צבאי, אך כל אחד ואחת מביאים איתם סיפור אישי של התמדה, נחישות ובחירה להוביל.

מסלול ההכשרה

לאורך ההכשרה, המתבצעת במספר שלבים מובנים, נדרשים הצוערים להתמודד עם אתגרים מורכבים: החל מהבנת אמצעי השליטה והזירה הימית, דרך פיתוח יכולות פיקוד והובלה, ועד קבלת החלטות בזמן אמת. ההתקדמות בקורס מותנית בעמידה בועדות הערכה תקופתיות, המוודאות כי כל צוער מתאים לשלב הבא בדרך.

הצוערים משתתפים בסדנאות חוסן, תרגילי מי״ק (מרכז ידיעות קרב), ועוד. הם עוברים סימולציות רבות הבוחנות את יכולתם לנהל אירועי אמת בתנאי מוצב, כולל כישורי פיקוד, חוסן נפשי ויכולת להוביל צוות גם במצבי לחץ קיצוניים. לאורך התהליך נבדקות יכולותיהם בניהול, תפעול תחת לחץ, קור רוח, הסקת מסקנות וקבלת החלטות שקולה. 

בסיום הקורס, משתבצים הקצינים החדשים בתפקידי שליטה ותיאום מבצעי – תפקידים קריטיים בלב העשייה הימית. קציני השליטה אחראים על יצירת תמונת מצב ימית כוללת, תיאום מול לוחמים וכוחות בזירה, ותפקוד שוטף במשימות הבט”ש וההגנה על הגבולות.

הכשרת הקצונה בתחום זה שמה דגש רב על שילוב בין מקצועיות טכנולוגית להבנה מבצעית רחבה. כל קצין נדרש להכיר את הזירה בה ישרת לפרטי פרטים, ולשלוט באמצעים המתקדמים העומדים לרשותו – ממכ”מים ועד מערכות תצפית ובקרה.

דמות הקשל״ט - קווים לדמותה

במסגרת תפקידם, קציני השליטה עובדים במרכזי שליטה מתקדמים ומוצבים ברחבי הארץ. הם מנתחים מידע מכלים מגוונים, על מנת ליצור תמונת מצב ימית מעודכנת ומפורטת. במקרה של אירועי חירום, קציני השליטה הם אלו שמנהלים את התגובה הראשונית ומכוונים את הכוחות לפעול במהירות וביעילות, תוך תיאום מלא בין יחידות שונות בים וביבשה.

תפקידו של קצין השליטה כולל שני היבטים עיקריים. הראשון הוא להיות מפקד המשמרת באחד ממוצבי השליטה, לנהל את המי״ק, לבנות תמונת מצב עדכנית ולסכל ניסיונות חדירה לשטח המדינה. הקשל"ט אחראי לניהול אירועי פח״ע (פעילות חבלנית עוינת) ואירועים מתפרצים, ובתוכם חדירות לגבולות המדינה, ניסיונות לפיגועים, או אירועי הצלה שבהם פועלים להצלת אנשים במצוקה.

היבט מרכזי נוסף בתפקידו של הקשל"ט הוא פיקוד על צוות הבק״שיות, הן במישור המקצועי והן במישור האישי, תוך שמירה על תחושת אחריות וליווי צמוד של כל חברי הצוות.

עולה אל הים

קציני השליטה הימיים מהווים חלק מרכזי בביטחון השוטף של המדינה. עבודתם מתבצעת לרוב מאחורי הקלעים – אך התרומה המבצעית שלהם ניכרת בכל רגע נתון בזירה. עם קבלת הדרגות, הם נכנסים לתפקידיהם כשגרירי אחריות, מחויבות ומקצועיות – וממשיכים את דרכם על הגלים, הפעם כמפקדים.