מאחורי הקלעים של אח"י עצמאות
הלוחמים של אח"י עצמאות, ספינת הטילים מדגם סער 6, מצאו זמן לעצור לראיון מיוחד, ולשתף בחוויות מהשירות בלב הים
יום העצמאות מביא עמו הזדמנות להכיר את האנשים שמאחורי הספינה שנושאת את השם המחייב אח"י עצמאות. מדובר בספינת טילים מדגם סער 6, הנחשבת לכלי מרכזי בהגנת מדינת ישראל והמים הכלכליים שלה. בתוך הספינה הזו שוררת אווירה מיוחדת – של אחווה, מורל גבוה ורעות – שמובילה את הלוחמים לעמוד בכל יעד ומטרה.
אח"י עצמאות פועלת בכלל זירות המלחמה, מזירת ים סוף, דרך רצועת עזה, ועד לבנון וסוריה. הלוחמים והלוחמות שבספינה תוקפים מטרות, מיירטים איומים, מגנים על נכסים אסטרטגיים, מסייעים לכוחות היבשה ומבצעים עוד פעולות שעליהן נשמור בדיסקרטיות.
״במלחמה הפלגנו לשטחי אויב - גם למשימות של הגנה וגם למבצעים מיוחדים שכוללים תקיפות, אנחנו ספינה שמשלבת את הכול״, מפרט סמ״ר מ', מכונאי בספינה. ״יש לנו את תפקיד חשוב במשימת ההגנה על הנכסים האסטרטגיים בים, אנחנו משתפים פעולה עם כוחות היבשה דרך הסיוע לתמרון הקרקעי בעזה ובלבנון ומשתתפים במאמץ משימת הגנת השמיים״, מוסיף סמל ע׳, בקר שליטה ובקרה וחובש בספינה.״האחריות שמוטלת עלינו כלוחמים בספינה היא עצומה״.
שייטת ספינות הטילים תקפה מתחילת המלחמה אלפי מטרות, ביניהן משגרים רקטיים, אמצעי לחימה וכן כלי שיט עוינים ותשתיות טרור. "מאז השבעה באוקטובר אנחנו רואים את האש בעיניים ואת המורל של הלוחמים והלוחמות בספינה בלחימה הארוכה והמתמשכת הזו", משתף סגן-אלוף א', מפקד הספינה.
״מצאנו את עצמנו לא רק במשימות הגנה קריטיות, אלא גם במבצעים מיוחדים עם יחידות נוספות בצהל״, מוסיף, ״אנחנו מצליחים לממש את החזון של זרוע הים - להיות זרוע אסטרטגית ולהגיע לזירות רחוקות ולשמור על העליונות הימית של מדינת ישראל".
“זו תחושה שממלאת אותך, המשמעות היא אדירה”, מספר סמ”ר מ’, מכונאי בספינה. “לקחנו חלק משמעותי במשימות ההגנה וגם בתמרונים בעזה ובלבנון”, מוסיף סמל ע’.
“הרגשתי שאני שומרת על הקרובים שלי”
בשנת 2024, שברה הספינה את שיא כמות שעות הים בשנה - ״זו התחושה הכי ממלאת ומספקת שיש״, מספר סמ"ר מ'.
"לקחנו חלק גדול במשימות ההגנה וגם בתמרון, בעזה ובלבנון", ממשיך את חברו סמל ע'. "כשרק הגעתי לכאן, הייתי בדרכי הביתה אחרי שסגרתי לראשונה, ופתאום - החלה המתקפה האיראנית", משתפת רב"ט מ', "החזירו אותי לבסיס וישר נכנסנו לפעולה להגנה על הנכסים האסטרטגיים בים, אלו היו שעות קריטיות ומתוחות במיוחד".
גם סגן ש’, סגנית מחלקת גנ”ק (גילוי, ניווט וקשר), הייתה בין הלוחמים שנקראו לפעולה באותם רגעים. “הייתה תחושת לחץ, אבל פעלנו בנחישות ובשיתוף פעולה מלא”, היא מספרת. “אחרי שהכול נגמר, דיברתי עם המשפחה – הם שיתפו אותי כמה פחדו. זה גורם לי להרגיש תחושת שליחות גדולה – שהייתי שם, בעמדה החשובה של צה”ל בימים האלה”.
“השם שלנו מביא איתו אחריות גדולה”
השם עצמאות אינו רק סמלי – הוא גם מחייב, כך מעידים הלוחמים. “אנחנו בתקופה שבה החירות שלנו היא מה שאנחנו נאבקים עליו – בשבילי זה מחזק את תחושת השליחות”, אומר מפקד הספינה. כששאלתי את סא”ל א’ על רגע שזכור לו במיוחד מהמלחמה, הוא שיתף בקושי לבחור ברגע אחד מבין רבים, ״אלו בעיקר הדברים הקטנים״, הודה; “כשחזרנו מפעילות באמצע הלילה, ישר נדרשנו לחזור לעבודה, אין זמן למנוחה. ראיתי את הלוחמים בשעה 3 לפנות בוקר, עובדים במרץ, כצוות מגובש - מבינים את גודל המשימה, זה חידד לי למה אנחנו פה״, משתף.
״לקחנו חלק משמעותי במלחמה, ביצענו את הפעולות שלנו גם במשימות ההגנה וגם בהתקפה״, מסבירה סגן ש׳. ״זו תקופה דינאמית וחשובה לפקד בה ולהילחם בזירה הימית״.
הכל זה בצוות
השירות בסטי”ל הוא מהמאתגרים בצה”ל – חיי היום-יום מתנהלים בסביבה סגורה, צפופה ואינאנסיבית, הרחק מהבית ולרוב גם תחת לחץ מתמיד. הלוחמים נדרשים להתמודד עם שעות שינה מועטות, הפלגות ארוכות בתנאים לא פשוטים, מוכנות גבוהה למשימות מבצעיות בכל רגע, ולעיתים גם התמודדות עם סכנה ממשית.
בתוך כל אלו, עבודת הצוות מקבלת משמעות קריטית – רק בזכות שיתוף פעולה מלא, אמון הדדי וחיבור אנושי אמיתי, מצליחים הלוחמים לתפקד בדיוק מקסימלי. הרעות, התמיכה והאחריות ההדדית הם אלו שהופכים את הספינה מגוף מתכתי לצוות לוחמים מגובש שפועל כמו מנוע אחד – חזק, מדויק ובלתי מתפשר.
“יש לנו חיבור מעולה, ואנחנו תמיד מנסים לעשות הכול באנרגיה טובה ומוטיבציה גבוהה”, מספרת רב״ט מ׳, ״הצוות הוא זה שמעניק לספינה את היכולת להילחם״, מוסיף.
מפקד הספינה, סא”ל א’, מסכם בגאווה: “למרות הקשיים והאתגרים בדרך, צוות הלוחמות והלוחמים בספינה שומרים על מורל גבוה. אני גאה בהם מאוד״.