האם מחזור 128 יעשו את הבלתי יאומן וישברו את השיא?

רגע לפני שהם יכנסו לשייטת הצוללות באופן רשמי ויבצעו משימות שייעודן ישאר נסתר במעמקי הים, חניכי קורס צוללן עמדו מול אחד מהאתגרים הגדולים בהכשרה: בוחן צוללן. מה קורה שם ובכמה זמן הצליחו לבצע את אחד מהבחנים הקשים בצה"ל? יצאנו לבדוק

13.07.25
אביבית אוחנה, מערכת אתר זרוע הים

לפנות בוקר, בעוד בסיס ההדרכה של זרוע הים עוד שרוי בשקט מופתי, חניכי קורס צוללן כבר לבושים בחליפות צלילה, מתוחים וממוקדים – רגעים לפני תחילתו של אחד מרגעי השיא בקורס: בוחן צוללן.

אימונים בים, תרגילים ביבשה - והכל בשביל רגע אחד

הבוחן, שמתקיים בשלב הייעודי של ההכשרה, נחשב לנקודת ציון משמעותית ולמבחן עוצמתי, גופנית ומנטלית. ״הוא הרבה מעבר למשימה טכנית״, מסביר רב”ט א׳, חניך בקורס. ״זה בוחן שמגלם את כל מה שלמדנו – על עצמנו, על הצוות, ועל הדרך להיות לוחמים בשייטת 7. מעבר לאתגר הפיזי, הוא גם סמל. כל מחזור מגיע כדי להשאיר חותם – לשבור את השיא של אלו שבאו לפניו״.

הדרך לבוחן עוברת דרך חודשים של אימונים אינטנסיביים – אימוני סיבולת, ריצות, שחייה וטילוף – תרגיל שחייה ייחודי המשלב תנועות גב עם סנפירים, אשר מחזק את הכושר הקרבי של הלוחמים ומשפר את יכולתם להתמודד עם תנאי הים הקשים. ״הכל נבנה בהדרגה – כל יום מוסיף עוד שכבה של חוסן. פיזי, אבל לא פחות מזה – מנטלי״, משתף רב”ט א׳. ״אנחנו מתאמנים כיחידים, אבל תמיד נמדדים כצוות״.

עבודת צוות – גם במים עמוקים וגם במצבי קצה

״צוות חייב לכלול בתוכו דברים מסוימים, שיתוף פעולה, מקצועיות ועבודת צוות״, מסביר רס"ל ג' מפק״צ בקורס צוללן, ״בסוף, צוות מצוין הוא כזה שמבצע משימות מורכבות לאורך זמן, בדיוק מקסימלי ותוך כדי שומר על אווירה טובה״.

״צוללת היא לא כלי שמופעל לבד״, מספר גם הוא רס״ל ע׳, מפקד מגמת סונר, ״מדובר בכלי לחימה מורכב שמצריך הפעלה מדויקת ומסונכרנת של עשרות מערכות ללא מקום לטעויות. כל לוחם בצוללת חייב להבין לא רק את התפקיד שלו, אלא גם את זה של החבר לידו״. לדבריו, האחדות הצוותית הזו מתפתחת לאט לאורך הקורס, עד שהיא מתגבשת לרמה שבה כל אחד בצוות מסוגל לצפות את הפעולה של האחר, גם מבלי להשתמש במילים.

 

״בסוף, אנחנו נמצאים יחד לא רק במשימה, אלא גם בשגרה צפופה של שבועות מתמשכים מתחת לפני המים״, מוסיף רס"ל ע׳, ״צריך לדעת איך להתנהל עם אנשים, להבין מתי חבר בצוות עובר רגע קשה, ולתת לו גב. זו לוחמה, אבל גם אנושיות. וזה מה שבוחן צוללן באמת בודק, לא רק את הכוח הפיזי, אלא את היכולת לתפקד ולהילחם כצוות אחד".

הבוחן עצמו מתחיל בשחיית טילוף למרחק משמעותי בלב ים, וממשיך בריצה עם אלונקות ואפנ״ש (אפודים ונשקים) לאורך ארבעה קילומטרים – תוך עמידה ביעדי זמן לחוצים. מה שמייחד את הבוחן היא העובדה שהמפקדים עצמם משתתפים בו – כתף אל כתף עם החניכים, ומביאים לידי ביטוי את הרוח הייחודית של השייטת: מסורת, דוגמה אישית ולחימה משותפת.

״המטרה שלנו היא אחת – להגיע לקו הסיום יחד״, מדגיש רב”ט א׳. ״זה לא משנה מי מהיר יותר או חזק יותר – מי שלא מרים את חבריו, לא עובר. אנחנו נבחנים כלוחמים – אבל ננצח רק כצוות״.