כשרובוטים הופכים לכלי מלחמה שובר שוויון בשדה הקרב המודרני. צפו

העידן הטכנולוגי כבר כאן, ועם קידמה בועטת וחסרת מעצורים, גם צה"ל עוטה "שריון כסוף" ויוצר לעצמו חזית חדשה, משוריינת ועשוית פלדה. לצד הכוח האנושי שמרכיב אותה, יהיו גם, לראשונה בתצורה הזו, רובוטי מלחמה, שתוכנתו להשמיד כל מטרה עוינת בלחיצת כפתור. צק"ג הרובוטיקה שנערך בחודש החולף חשף כמה מהיכולות החדשניות ביותר, שעומדות להשפיע בצורה משמעותית על כללי המשחק

19.12.18
ליאור נוישטיין, מערכת אתר צה"ל

קריאה בקשר קטעה את דממת הבוקר בבא"פ אליקים: "תחנות פורץ, כאן קודקוד, משימתנו היא להתקדם למרחב דרעאת א-נור. "סוף". הייתם אולי מצפים לראות לאחר מכן פלוגות לוחמים קופצות ממחבואיהן, ומתחילות להתקדם לעבר המטרה העוינת המדומה של אותו אימון.

מה שאולי לא ציפיתם לו, ומה שאכן קרה, הוא שהגיח לשדה הקרב כלי גדול מימדים, שהחל להסתובב בין שורות הבניינים המרוססים בירוק, צהוב ובסמלי "חיזבאללה", ולאסוף מידע על השטח בשקט ובזריזות. אחריו הגיעו האמר וזוג נגמ"שים, שהחלו יורים ומשמידים מספר מטרות שזוהו כחשודות.

ה"נפשות הפועלות" של התרגיל הזה, שהתקיים בסוף החודש האחרון, היו למעשה רובוטים אוטונומיים ומשוכללים, שתוכנתו לאסוף מידע ולהשמיד כל מטרה, בעוד הלוחם שמפעיל אותם ממוקם עשרות מטרים רחוק מזירת האירוע.

במשך שלוש השנים האחרונות, חקרו בחט"ל (החטיבה הטכנולוגית ליבשה) את שדה הקרב מולו ניצב צה"ל כיום, ואת האויב איתו מתמודדים, וזיקקו את המסקנות לכדי תפיסה חדשה לגמרי שתרכיב צוות קרב גדודי (צק"ג) מלוחמים רובוטיים ומלוחמים אנושיים כאחד. למאמצים אלו היו שותפים גם מפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) ושאר התעשיות הביטחוניות.

בשלושת ימי תרגיל הצק"ג הרובוטי הראשון, שנערך בבא"פ אליקים שבצפון, נוסו מגוון תרחישי מלחמה בתוואי שטח מאתגרים, שנועדו לבחון את השילוב בין הרובוטים ללוחמים אותם הובילה במקצועניות ובדיוק רב חטיבת השריון ״עוצבת עקבות הברזל״.

"לכל צד יש את היתרונות שלו", מסביר רמ״ח אמל״ח בזרוע היבשה, אל״ם אריאל אביבי, "השימוש ברובוטים מאפשר לנו להגביר את האפקטיביות המבצעית של צוותי הקרב במלחמה, את העוצמה הקטלנית שלנו ואת היכולת להגדיל את מרחב ההשפעה. כל זאת במסגרת תפיסת "יבשה באופק" המכווינה 12 יכולות מבצעיות מרכזיות, אשר הפעלת הרובוטיקה במרחב הלחימה היא אחת מהן".

לפי אל"ם אביבי, יש יתרונות משמעותיים בתוסף הלא אנושי למשוואה. מלבד העובדה כמובן שאי אפשר כלל להשוות בין האובדן הכבד של נפילת לוחם או פציעתו בשדה הקרב לנזק שנגרם למערכות טכנולוגיות, הרובוטים אינם מושפעים מקור, חום או עייפות, ויכולים להוות כוח עמיד למצבי קיצון מסביב לשעון. 

"מגוון הרובוטים שפיתחנו״, מחדד הרמ״ח, ״מאפשר לנו לבצע בעזרתם מספר משימות מבצעיות משמעותיות: תצפית עילית וקרקעית, כניסה לתת-קרקע, ירי מדויק, הפעלת מערכות קשר, ואף נטרול מטענים".

"התפיסה החדשה ממש לא באה ממקום של להחליף את הלוחם", מבהיר אל"ם אביבי, "אלא להעניק לו ביטחון ושליטה רבה יותר בעזרת כלי לא אנושי, שייסכן את עצמו בעודו מעביר את המידע ללוחם האמיתי בעמדה מרוחקת".

מלבד חשיפת התפיסה החדשה, הצק"ג איפשר למספר אמצעי לחימה אוטונומיים חדשים "לנשום אוויר אופרטיבי" לראשונה, וחשף יכולות טכנולוגיות מרשימות שפותחו על ידי אנשי החט"ל.

"הגענו לבשלות טכנולוגית שאפשרה לנו להציג ולהתנסות בטכניקות לחימה ותפיסות הפעלה אחרות ממה שהצבא מכיר כיום", משתף רמ"ח מערכות מתמרנות בחט"ל, אל"ם טל אהרון, "אנחנו מוסיפים ממד חדש של כלים שעברו סדרת ניסויים ארוכה, שחישלה אותם להתמודד עם כל סיטואציה - החל מתפקוד במזג אוויר סוער ועד לבעיות תקשורת הנגרמות בינם לבין מפעיליהם. הם מוכנים להכול".

בין הרובוטים המשתתפים ניתן היה לזהות את הסה"ר (סייר הנדסי רובוטי), אשר מטרתו העיקרית היא התמודדות עם מטענים ומכשולים, שיירות אוטונומית שאפשרו תספוקת של אמצעים לוגסטיים בעומק השטח ללוחמים, נגמ״ש רובוטי עם יכולות תקיפה באמצעות מערכת נשק נשלטת ו"שגב" - רכב בשלט רחוק המשמש לסיור, תצפית ותקיפה, והאמר איסוף בעל מערכת נשק נשלטת.

גם הפרובוט והרונ"י (רובוט נישא חייל), שכבר מוכרים ללוחמים בשטח, לקחו חלק משמעותי בתרגיל, אך הפעם - עם טוויסט מיוחד. "הבנו שאפשר להשתמש ביכולת של הפרובוט כדי לשאת משקלים גדולים, ולחבר לו עמדת נשק של ממש", מגלה רמ"ח מערכות מתמרנות, "על הרונ"י התקנו מצלמות, ובכך ביצענו 'אחיזת שטח' מלאה. הוא מסוגל לנוע בתת-קרקע ולטפס על מדרגות, אלו יכולות קריטית למגוון רחב של אירועים".

אך אם נשים את הטכנולוגיה בצד, בסופו של דבר היא לא שווה דבר בלי האנשים המפעילים אותה מאחורי הקלעים. בדיוק מהסיבה הזו, הלוחמים עברו הכשרה אינטנסיבית וייעודית, לא רק כדי להיות מסוגלים להפעיל את הרובוטים, אלא להצליח להילחם איתם כאילו הם בעצמם ניצבים פנים אל פנים מול האויב.

"אני מאמין כי הרעיון של שילוב הרובוטיקה ככוח עזר ללוחמים הוא מהפכני ומביא בשורה רצינית לחטיבות המתמרנות כולן", מספר רח"ט "עוצבת עקבות הברזל", אל"ם דודו סונגו. "אבל אל לנו לשכוח שהלוחמים לעולם יימצאו במעגל הקרוב של שדה הקרב, ויהיו אלו שיכריעו אותו בעוז רוחם. מדובר בצעד עצום עבור צה"ל, ואני גאה שיכולנו לקחת חלק בתהליך הזה".

"אנחנו נמצאים בנקודת זמן מיוחדת, רגע לפני שהכול משתנה", מסכם אל"ם אהרון, ואל"ם אביבי מוסיף לדבריו: "אנחנו מביטים כאן אל העתיד של צה"ל, פשוטו כמשמעו, שטמון בעולם הרובוטיקה והאוטונומיה. הצק"ג נתן לנו טעימה קטנה ממה שצפוי לצאת לפועל כבר בשנים הקרובות, אבל עד אז - אנחנו נמשיך להתאמן, לאמן ולפתח עוד כלים שיבטיחו את הניצחון שלנו בכל מערכה. יש לנו עוד הרבה קלפים בשרוול, ואין ספק שזוהי רק ההתחלה".