הצצה לאימון הבינלאומי המיוחד של זרוע הים בקפריסין

חמש מדינות, עשרות כלים ותרגיל אחד: בואו לראות את התרגיל המיוחד בו השתתפה זרוע הים. היה סוער

27.10.17
מיכאל אוריה, מערכת את"צ

לא בכל יום ספינות של זרוע הים הישראלי עוגנות בנמל של מדינה זרה, אך במהלך השבוע שעבר זה קרה. השכם בוקר יום ראשון הפליגו מנמל חיפה כ-200 לוחמים לעבר נמל לימסול שבאי קפריסין, במטרה להשתתף בתרגיל NEMESIS 17 המיוחד שמתרחש מדי שנה בצוותא עם ציים של צבאות זרים.

התרגיל דימה מצבי חירום בים שדורשים מכלי השיט המשתתפים לבצע פעולות מהירות והחלטיות במטרה לבלום את המתקפה ובעיקר לבצע פעולות חיפוש והצלה של אנשים ששהו במרחב המאוים.

באימון לקחו חלק חיל הים האמריקאי, הבריטי, הצרפתי, היווני וכמובן הקפריסאי. כל מדינה הביאה מגוון כלי שיט ואף כלי טיס, כמו מסוקים ומטוסים, שיסייעו במאמצי החיפוש וההצלה. מלבד זאת, השתתפו בתרגיל גם צנחנים ולוחמי קומנדו זרים.

השנה, התרחיש העיקרי איתו נדרשו הציים לתמרן דימה מצב בו גורמים עוינים משתלטים על אסדה בים. הכוחות נדרשו באמצעות מגוון כלים לתפעל את האירוע ולהציל את חיי האנשים שפעלו באסדה.

באימון המיוחד, שכונה בצה"ל "עונות מעבר", השתתפו ספינת הטילים אח"י חרב וארבע ספינות בט"ש מפלגות 914 שבזירת לבנון ו-916 שבעזה. באמצעותן הם חיפשו נעדרים מדומים שנקלעו לעומק הים הגבוה, והצילו אותם במהירות האפשרית.

"התכוננו שבועות ארוכים לקראת האימון, כשהדבר המרכזי שעמד לנגד עינינו לאורך כל התקופה הזאת הוא לייצג את מדינת ישראל בכבוד", מספר סא"ל בוריס שוסטר, מפקד פלגה 916, שניהל את התרגיל מהצד הישראלי. "דאגנו לגעת בכל הפרטים, החל מהיכולות המבצעיות והמקצועיות לרמת הציוד ועד נראות הספינה והלוחמים".

"במהלך האימון", הוא מוסיף, "למדנו ויישמנו את כל הטכניקות הקשורות לסריקת תאי השטח והצלת חיי אדם, וזאת במטרה להיות במוכנות הגבוה ביותר לקראת אירוע דומה בקרבת חופי ישראל". לדברי סא"ל בוריס, בזירה עליה הוא אמון כמפקד פלגה 916, קיימים נכסים אסטרטגים רבים עליהם נדרשים לוחמיו לפקח ולהגן 24 שעות ביממה.

"משימת ההגנה על הנכסים הללו מפני פגיעה של כל גורם עוין והדרישה להבטיח את ביטחונם האישי של כל הנפשות הפועלות עליהם - מוטלת עלינו. לכן, דאגנו ללמוד ולהפיק את כל הלקחים בשביל שברגע האמת נדע לבצע את הפעולות המצופות מאיתנו על הצד הטוב ביותר".

"מדינת ישראל היא כמו מדינת אי", מציין מפקד הפלגה ומסביר: "אנחנו מוקפים במדינות שלא בהכרח חולקות איתנו את אותם ערכים ולכן הים הוא נכס כלכלי אסטרטגי שובר שיוויון עבור מדינת ישראל. עלינו לפעול נמרצות בשביל להבטיח את ביטחון חופש השיט שלנו ואת הסחר הימי של עם מדינות העולם".

"לכן", הוא מבהיר, "אנחנו צריכים לחזק את שיתוף הפעולה עם כוחות זרים החולקים איתנו את אותם ערכים והם בעלי אותם רצונות ושאיפות עבור ביטחון מדינתם".

עוד הוא מדגיש כי באמצעות תרגול משותף, סיוע פיזי ושיתוף המידע והניסיון הרב שצברה זרוע הים במהלך שנות פעילותה, הקשר עם הצבאות הזרים רק ילך ויתהדק ויסייע משמעותית לחוסנו של צה"ל: "באמצעות עבודת צוות אנחנו רק נלך ונהפוך לטובים יותר, ונדאג להפוך את צה"ל למעצמה ימית באגן הים התיכון".

מיד עם סיום התרגיל ורגע לפני שהספינות הישראליות הפליגו חזרה אל חופי ישראל, הגיע שלב סיכום האימון. לראשונה הוקמה מפקדת תיאום (חמ"ל JRCC) לניהול אירועי הצלה מורכבים ושיתופי פעולה בינלאומיים במזרח התיכון. לשמחת זרוע הים הישראלי ויתר הציים, התוצאה של האימון המיוחד לפי JRCC היא הטובה ביותר בעשור האחרון.

"השגנו את התוצאה הרצויה וייצגנו את ישראל בכבוד", גורס סא"ל בוריס ומסכם: "התוצאות מדברות בעד עצמן. אני גאה בחיילים, בקצינים והנגדים שהשתתפו, ואני מרגיש שאנחנו חוזרים מקפריסין חזקים יותר וטובים יותר. אזרחי ישראל בידיים טובות".