כך מחלצים בעזרת AI מידע ללוחמים בדרכם להציל חיים

כדי שלוחמות ולוחמי החילוץ, כמו כוחות הצלה נוספים, יוכלו לפעול יחד בצורה יעילה יותר, יש צורך במידע מעמיק על הזירה או אתר האסון, עוד לפני הגעתם לשם. בענף אגמים מספקים מעטפת טכנולוגית ממאגרי דאטה, כדי לייצר שפה משותפת, וליידע בבירור את כלל העוסקים במלאכה מה מצפה להם בשטח - כפי שקרה גם בגל השריפות בשבוע האחרון

27.04.25
רז רופא אופיר, מערכת את"צ

כבר עם זיהוי התפשטות השריפות בשבוע שעבר באזור ירושלים והשפלה, נכנסו בענף אגמים של פיקוד העורף לכוננות גבוהה. במקום הזה, נעזרים ב-AI כדי לחקור את השטח באופן מעמיק, ולנסות להבין מה נדרש מהכוחות - עוד לפני שהגיעו לזירה. 

"המטרה של הענף היא בניית יכולות מבצעיות, שישרתו את לוחמי ולוחמות החילוץ בזמן אמת, על בסיס נתונים ומערכות מידע", מסביר לי סא"ל י', רע"ן אגמים. "ככה נוכל לספק נתונים תומכי החלטה במצבי חירום - אפילו אם לא צפינו אותם מראש. האינפורמציה מגיעה לצוותי חילוץ בכל רחבי הארץ, וגם למשלחות שמעבר לים".

איך נראית העבודה בשעת השין? "בהתאם למקום בו יפעלו הכוחות, אנחנו מרכיבים תיק מסודר, ובו כל החומר שאספנו על תוואי השטח, ועל האתגרים שהם עלולים לפגוש", הוא מתאר. "למרות שיש הרבה אינפורמציה לאסוף, מדובר בעניין של דקות מרגע הורדת הפקודה עד שהמידע מגיע לזירת האירוע".

על התהליך המהיר אמונים שני מדורים - 'דאטה' וטכנולוגיות. תחום 'דאטה' אחראי על איסוף מידע, כגון סוג האוכלוסייה במקום, וצפי לכמות הנפגעים באירוע. את כל האינפורמציה מרכז המדור לדוחות, בהם מפורטים דרכי פעולה, מפות מותאמות לאתר החילוץ, ופתרונות אפשריים המבוססים על הנתונים. 

במקביל, מהנדסים במדור טכנולוגיות את המידע שנאסף, ומפתחים מודלים מתקדמים שעושים שימוש בבינה מלאכותית לניתוח הדאטה. כך הם מעבירים ללוחמים בזירה הערכת מצב על המבנה, ועל מה שעשוי להתגלות מתחת לפני הריסות.

שני המדורים בונים תשתית יעילה לניהול סיטואציות שדורשות פעולה מידית, וכאשר היכולות של הענף משתלבות עם היחידות המקשרות לרשויות המקומיות - כל הזנקה נעשית אפקטיבית ומהירה בהרבה. 

ובשבוע שחלף, נכנס כאמור ענף אגמים לתמונה כשמאות לוחמי אש וצוותי חירום, פעלו כדי להשתלט על השריפות שפרצו במספר מוקדים. הם אספו את המידע מהשטח, ופיענחו את המצב מדי רגע, על מנת לייצר תמונת מצב עדכנית שאיפשרה לכוחות ההצלה לפעול בצורה יעילה יותר. 

בין היתר, השתמשו ביכולות היחידה לניתוח קצב התפשטות האש, וכך ניתן היה להתריע בזמן אמת מפני שינויים ואיומים בשטח.

בצורה זו תורגם ריבוי הנתונים למערך מידע אחוד, שעזר בתיאום ובקשר בין כוחות הביטחון: בהם מעל 100 צוותי כיבוי מכל מחוזות הארץ, צוותי קק"ל, כוחות חטיבת החילוץ של פיקוד העורף, כבאים כתומים ומטוסי חיל האוויר.

"בזכות הכלים של הענף, הצלחנו להגיע גם הפעם מוכנים יותר", מתגאה סא"ל י', "ואנחנו עובדים על שדרוג ודיוק מאגרי המידע והיכולות הטכנולוגיות, כדי לאפשר לרשויות ולכוחות המחלצים לבצע את משימתם בצורה המיטבית".