הניסוי שבודק דלתות חוסמות ירי - וישפיע על עתיד המיגון

עוד מיומה הראשון של המלחמה, בפיקוד העורף הסיקו מסקנות כדי להתמודד מול האיומים בשטח. כחלק מהמהלך, יזמו קול קורא לפתרונות מיגון יצירתיים, ובחנו עשרות מהם בסדרת ניסויים מפוצצת. שמענו מראש מדור מחקר ופיתוח על מאחורי הקלעים של התרגילים בלב המדבר - שעתידים לשנות את המרחב המוגן

12.06.25
עידו בר-נס, מערכת את"צ

אם הייתם במהלך החודש האחרון באזור מחנה סיירים, כנראה ששמעתם פיצוצים עזים שהרעידו את שטחי האש מסביב. לא היה מדובר בבדיקת תחמושת, או באימון שגרתי, אלא בתרחיש ייחודי. מחלקת מיגון של פקע"ר ביצעה שישה ניסויים שדימו נפילת טיל וירי חי על מרחב מוגן, ובחנה את יכולת השרידות שלו - יחד עם ציוד חדש ומותאם שפותח לאור תובנות המלחמה.

סרן נ', ראש מדור מחקר ופיתוח, הוא חלק מהצוות המוביל של הפרויקט עוד מאז הוקם: "פיקוד העורף בוחן ומייצר שינויים כל מספר שנים, אבל המערכה הנוכחית שינתה משמעותית את ההבנה שלנו. ב-7 באוקטובר, ראינו כיצד המרחבים המוגנים כבר לא משמשים רק להגנה מירי תלול מסלול, אלא גם לצערנו, כמחסה עבור תושבים רבים מפני ירי חי, חדירת מחבלים וניסיונות פריצה. הבנו כבר אז שיש צורך להתאים את המיגון הקיים לשטח".

לאור האיומים האלה, גובש קול קורא לפיתוח שלוש יוזמות למיגון אזרחי, בשיתוף עם משרד הביטחון ותעשיות בטחוניות אזרחיות. במחלקה ביקשו חלון עמיד ושתי דלתות ממוגנות - ומשם כ-12 חברות פרטיות ייצרו כ-28 אבטיפוסים. בניסוי הזה, הם נבחנים על פי שלל סטנדרטים מחמירים, ובהמשך יבחרו המתאימים.

הראשונה והמשמעותית מכל, היא דלת ממ"ד ממוגנת נגד ירי מנשק קל, ובעלת מנגון מתקדם של נעילה פנימית, המקשה על פריצה מבחוץ. "באותה שבת, אזרחים ניסו למצוא דרכים לחסום את הדלתות באמצעים מאולתרים", מסביר הקצין, "חשוב לנו שהפתרונות האלה יענו על הצורך ויהיו בפיקוח".

לצידה, פותחה גם דלת נוספת - שעתידה לתת בשורה לענף הבנייה. "בחלק גדול מהבתים היום, יש מחויבות ברמה ההנדסית לבנות קיר תמך מיוחד כדי לבנות דלת לממ"ד, בנוסף למבנה הקיים. הדגם החדש עומד בפני עצמו, מבלי קיר המגן. וזה יקל משמעותית על תכנון בתים חדשים", הוא מפשט.

המוצר השלישי הוא חלון פנימי חדש, שיקל על שימוש פשוט וסגירה מהירה של המרחב המוגן בזמן אזעקה. "מההתרשמות שלנו, הסגירה לא מספיק נוחה כיום, ולפעמים שילד צעיר נשאר לבד בבית, הוא לא מסוגל לאטום את הממ"ד בעצמו. לכן, חיפשנו פתרון פשוט ויומיומי שמאפשר מיגון ונוחות במשיכה אחת".

הניסויים במדבר לא בחנו רק את עמידות המוצרים וכשירותם, אלא גם את חלל הממ"ד עצמו. השאלה המרכזית של מחלקת המיגון הייתה: אם אדם היה שוהה כאן - האם הוא היה נפגע מהפיצוץ בחוץ? בכל ניסוי נבדקו דברים שונים, כמו למשל מהו הלחץ שמפעיל פיצוץ במשקל כמעט טון על פנים המרחב, אילו חלקים עשויים לעוף והאם קיימות חולשות כלליות?

והכי חשוב, מטרת התהליך היא להכניס את הפתרונות שייבחרו מבין האפשרויות - לקוד הבנייה הישראלי, ושהמיגון העדכני יותקן בדירות החדשות. "אנחנו מקווים שכבר כשנה מהיום, נראה בתים עם הפתרונות הללו", סרן נ' מכריז. בנוסף, בעוטף עזה ובקו העימות, צפויים להחליף את הדלתות הקיימות בכאלה עדכניות, ובעלי בתים פרטיים בכל הארץ יוכלו להצטייד גם הם, כשהמוצרים יאושרו לצאת לשוק.

"זו תמונה מטעה, מה שקורה מולנו. אנחנו רואים פיצוץ אדיר - אבל כולו מיועד בשביל לענות על הצרכים של אזרחי מדינת ישראל ולהציל חיים", הוא משתף, "כבר ביום הראשון של המלחמה כולנו הבנו כמה המרחב המוגן חשוב. אני אשתף שגם אחותי שהתה מעל 26 שעות בממ"ד עם בנה הקטן. זה כל כך משמעותי שבמדינה שלנו המרחב המוגן יתאים את עצמו לאיומים וישתנה על פי הצורך בשטח".

ולפני שאנחנו נפרדים, הוא מבקש להדגיש נקודה נוספת: "אנחנו קוראים לציבור - אל תתפשרו. תתמגנו רק על ידי חברות מאושרות על ידי פיקוד העורף ומת"י (מכון התקנים הישראלי). כל מוצר אחר, עלול לסכן חיים".