איך גורמים לאימון שגרתי להפתיע גם לוחם ותיק בגזרה?

לכל כוח שמגיע לתפוס קו בחטמ"ר שומרון יש משימה נוספת - לספק מענה רפואי לאזרחים בגזרה. כדי להכין את הלוחמים למצב אמת מתפרץ, עורכים בחטיבה סדרת תרגילים שכוללת מספר תרחישים ברחבי האזור, והכול ב-48 שעות. אבל איך גורמים לאימון שגרתי להפתיע גם את החיילים הוותיקים?

21.07.25
רז רופא אופיר, מערכת את"צ

תרגילי פינוי פצועים מוכרים היטב לאנשי התאג"ד בחטמ"ר שומרון. כחלק מהשגרה, כל מספר חודשים קבועים, הם מקדישים 48 שעות לטובת מספר תרחישים מגוונים לכל כוח חדש שתופס קו בגזרתם. בשבוע האחרון, היו אלה גדודי 7014 ו-7490 של חטיבת מנשה.

"זו הגזרה היחידה באיו"ש בה הכוח הצבאי מתפקד גם כעזרה רפואית ראשונית, כמו מד"א. מעבר למשימות המבצעיות, אנחנו גוף רפואה שמספק גם מענה לאזרחים באזור", מסביר קרפ"ח חטמ"ר שומרון, סרן מ', את ייחודיות הפעילות שלהם. "זה דבר חדש ללוחמים שמגיעים לכאן לראשונה, לכן אנחנו עושים יישור קו ראשוני לכולם".

אז מה קורה בפועל בשטח? "האימון כולל 48 שעות של תרגילים מתפרצים. הם צריכים להיות מוכנים ב'זנק' להקפצה", הוא מתחיל לתאר את השתלשלות האירועים, "מרגע ההנחיה הראשונית, נפתח שטף של אירועים - כל אחד מהם בודק מיומנויות אחרות".

וכך, יצאו הלוחמים לתרחיש 'חץ פלדה' - חדירת מחבלים ליישוב יהודי באיו"ש. מדובר בתרגיל בעל שלבים רבים, שמחייב תשומת לב ויכולת ניהול אירוע. "בראש ובראשונה הם מבינים מה דרכי הגישה לישוב ואיפה כדאי שימוקמו הכוחות. אחר כך כניסה רגלית לשטח, ומשם עבודה עם הצוות הרפואי ומתן מענה ראשוני לפצועים, הכול תוך תעדוף לפי חומרת מצב", מפרט הקרפ"ח.

לצד זאת, במהלך התרגיל הצוותים מסתובבים ברחבי הגזרה, כאשר בכל פעם הם נשלחים לאזור אחר ובו מספר פצועים מתחלף. במקביל עליהם להתמודד בכל פעם עם תרחיש אחר של חדירת מחבלים ופינוי חירום.

גם אלה שאולי כבר מכירים את הגזרה, יופתעו במהלך התרגיל - שמשתנה באופן קבוע: "אנחנו מקפידים לגוון את הסיטואציות איתן הלוחמים מתמודדים. ככה אנחנו בתור חטיבה יכולים להביא לידי ביטוי כמה שיותר מצבים שאולי ניתקל בהם בזמן אמת".

אחד המצבים האלה לדוגמה, הוא פינוי מוסק בשיתוף עם טייסת 124. "במקרה של אר"ן, לרוב אין יכולת לפנות את כל הנפגעים באמבולנס, במיוחד גם בהתחשב בתוואי השטח התלול והצפוף", הוא מעיד, "לכן, במהלך התרגיל כל כוח בוחר אזור מוגדר ביישוב בו יקימו מנחת מסוקים מאולתר, אליו יגיעו הפצועים. זה יכול גם להיות באמצע שדה, לפעמים אין יותר מדי אופציות וצריך לעבוד לפי התנאים הנתונים, וכמובן בקצב מהיר".

חלק משמעותי בתרגול הזה הוא גם הקשר עם צוות המסוק: "חשוב שהתקשורת בין הלוחמים לכוחות החבירים תהיה חלקה כמה שיותר, כדי למנוע תקלות שלפעמים יכולות לעשות את ההבדל בין חיים למוות".

בסוף כל תרגיל כזה, מתכנס הפיקוד של החטיבה עם הקרפ"ח להפקת לקחים לקראת מצבי האמת: "אנחנו מכינים תיק מסודר שמכיל את כל המסקנות שלנו. יש ערך גדול לכך שאנחנו מבצעים תרגילים בצורה שכיחה. אנחנו לא מפסיקים ללמוד את השטח כדי שנוכל לתת את המענה העדכני ביותר".