תאריך התרחשות האירוע: 28.04.1948

רקע כללי-

על פי החלטת האו"ם מכ"ט בנובמבר 1947, שחילקה את ארץ-ישראל לשתי מדינות יהודית וערבית, אמורה הייתה יפו להישאר לצד תל אביב כמובלעת ערבית בתוך השטח שיועד למדינה היהודית.

התוכנית הבריטית לפינוי ארץ-ישראל התבססה על ההנחה שכביש יפו-רמלה-ירושלים יישאר פתוח לתנועה עד לסיום המנדט, ומסרים ברוח זו הועברו לשני הצדדים, אך לאחר מבצע נחשון בראשית אפריל 1948 השתלטו כוחות ה"הגנה" על השטחים שסביב יפו ושמו את העיר במצור. בפועל נמנעו לוחמי ה"הגנה" מלהיכנס אל תחומי העיר עצמה ולא כבשוה כפי שהיה בחיפה ובטבריה, היות וראשי הישוב הניחו שהמצור והמחסור יכניעו את העיר ממילא.

מטרת מבצע "חמץ" הייתה, בהתאם, לטהר את השטח שבין החטיבות של ה"הגנה" ששלטו על האזור ולחסל את המובלעת הערבית שהייתה נעוצה כמשולש שקודקודו סמוך ליפו והוא מתרחב כלפי מזרח, כאשר גבולו המזרחי משתרע בין הכפר יהודיה, אזור שדה התעופה של לוד ועד העיר רמלה. שלוש חטיבות חי"ש (חיל שדה) של ה"הגנה" הקיפו את האזור הערבי - "אלכסנדרוני" מצפון וממזרח, "קרייתי" מצפון בתוך תל-אביב, ו"גבעתי" מדרום, תוכניתם הייתה להשתלט על כל האזור הכפרי שממזרח ליפו, שכלל את הכפרים: סלמה, חיריה, סקיה, יאזור, כפר-ענה, ספריה, ובית דגן.

התקפת האצ"ל על מנשיה ביום ה-26 באפריל שיבשה את תוכנית ה"הגנה" והביאה להקדמת המבצע, היות והתקפת האצ"ל עמדה בסתירה עקרונית להגיון המבצעי של "חמץ", שגרסה השתלטות על המרחב הכפרי סביב יפו מבלי להגיע להתנגשות ישירה עם הצבא הבריטי.

פירוט אירוע ההיעדרות-

הנעדרים מקרב תל א'ריש: דניאלי עמוס, חממי יצחק, כוכבי דוד, לוסטיג יהשע, קלרמן מנחם, קנדלר יצחק, רוזנפלד יחיאל זכרם לברכה.
הנעדרים, כולם מלוחמי גדוד 52 של חטיבת גבעתי, שנלחמה בלילה שבין ה-27 באפריל 1948 ועד לבוקר ה-28 באפריל במטרה לכבוש את התל, כחלק ממבצע "חמץ". מהעדויות עולה שהגבעה והפילבוקס שבראשה, נכבשו ללא התנגדות ממשית, עד השעה 02:00 ורק התקפת נגד של האויב, שהחלה בשעה 04:00, הביאה לנסיגה של כוחותינו לכיוון מקווה ישראל. הנסיגה הושלמה לקראת 06:00. במהלך הנסיגה נשארו בשטח שבעת הנעדרים, אשר, ככל הנראה, נפצעו קשה או נהרגו בקרב. על פי העדויות שבידנו נפגע עמוס דניאלי ז"ל יחד עם חבריו יצחק קנדלר וכוכבי דוד ז"ל, בעמדה מאולתרת, בשדה חיטה למרגלות תל א-ריש מכיוון דרום מערב לכפר תל א-ריש.
ב-7 במאי נמצאו, על ידי כוחותינו, גופותיהם של שלושה מחללי הקרב, הגופות לא זוהו ונקברו כאלמונים בנחלת יצחק. ב-11 במאי הוחזרו על ידי הבריטים שלוש גופות מחוללות. אחת מהן זוהתה כגופתו של עודד קפלון ז"ל, על ידי אביו. על פי מסמכי הש"י (שירות הידיעות של ההגנה) גופת חלל נוסף נקברה, על ידי הבריטים, בחולות תל א'ריש ב-5 במאי 1948, וב-26 במאי היא הועברה ונקברה על ידי חברה קדישא, בנחלת יצחק. על מצבתם של ששת האלמונים צוין כי הינם חללים מהקרב בתל א'ריש.

במהלך החקירה נערכה בדיקת ד.נ.א לשרדי הלוחמים שנקברו כאלמונים והבדיקה העלתה שחמשת הלוחמים שנקברו היו  חממי יצחק ז"ל, כוכבי דוד ז"ל, לוסטיג יהשע ז"ל, קלרמן מנחם ז"ל, רוזנפלד יחיאל ז"ל עדין נעדרים מקרב זה יצחק קנדלר ועמוס דנאלי.

נעדרים וחללים-

יצחק חממי 

דוד כוכבי

יהושע לוסטינג

מנחם קלרמן

יחיאל רוזנפלד