פתח דבר
Diplomats are just as essential to starting a war as soldiers are for finishing it … You take diplomacy out of war, and the thing would fall flat in a week
Will Rogers
בדרך כלל, כאשר מדובר בפרסומים צבאיים על מאמצי שיתוף פעולה, על למידה הדדית ועל בעיות בתקשורת, הגופים הנדונים הם זרועות וחילות שונים בתוך אותו צבא. גיליון זה יוקדש לסוג אחר של יחסים, חוצי תרבויות במדים – קשרי החוץ (קש"ח) הצבאיים – היחסים בין צה"ל לצבאות זרים. הרקע לפרסום הגיליון הוא העובדה שתחום הדיפלומטיה הצבאית חווה בעשורים האחרונים תמורות משמעותיות בהפיכתו לנדבך משמעותי מהעשייה הצבאית בעוד שהכתיבה עליו, מצומצמת יחסית.
הגיליון נפתח בסקירה של תא"ל ארז מייזל, עד לאחרונה ראש חטיבת הקש"ח, שתחת פיקודו הפכה למערך, על ההשתנות האזורית ועל ההשתנות הגלובלית אשר העלו את חשיבותם של קשרי החוץ בשנים האחרונות. במאמר יודגם מדוע נדרש מלובשי המדים לעסוק בדיפלומטיה צבאית וינוהל דיון ביקורתי בנושא התפיסה הצה"לית הקיימת בעניין הקש"ח והאם היא עודנה רלוונטית לאור השינויים בהקשר הגיאו־אסטרטגי.
לאחר מכן יחולק הגיליון לשני שערים, הראשון יעסוק במקרי מבחן לדיפלומטיה צבאית והשני בקש"ח כמקצוע צבאי. מקרי המבחן המובאים במאמרים של השער הראשון הם של האלוף (מיל') מיקי אלדשטיין, של תא"ל עלא אבו־רוכן ושל אל"ם עמוס נחמני אשר מתארים את נסיונם האישי כנספחים בארה"ב, בסין ובקנדה (בהתאמה). ניתן ללמוד מהם כיצד מקדמים נספחי צה"ל בעולם את אינטרסי ישראל על ידי יצירת קשרים מקצועיים עם הממסד הביטחוני במדינה המארחת תוך התחשבות באינטרסים הביטחוניים והדיפלומטיים של מדינת ישראל. נוסף על כך, השער כולל מאמר על מדיניות הקישור בגבולות מאת סא"ל (מיל') הראל צ'רניס ששירת כמפקד מרכז קישור צפון (מרק"ץ) בשנים 2018-2016; מאמר מאת מייג'ור איתן ארווין, המשמש כנציג ה־TRADOC של צבא ארה"ב בישראל, על יחסי צה"ל וטריידוק; ומאמר מאת אנשי חטיבת תוה"ד תא"ל (מיל') מאיר פינקל ואל"ם (מיל') יגאל אייל על הצורך בחשיבה מחודשת על בלמים ואיזונים בהפעלת הכוח הישראלית לאחר שהגורם האמריקאי שריסן את ישראל לאורך שנים, צמצם דפוס פעולה זה עקב שינויים עקרוניים וארוכי טווח במדיניות האמריקאית וגם עקב החלטות נקודתיות של הנשיא טראמפ. השער ננעל בשני מאמרים היסטוריים על קשרי החוץ בראשית המדינה: על ראשית הדיפלומטיה הצבאית במלחמת העצמאות מאת החוקר שמואל כהן־שני וסקירת הספר 'המתווך' מאת רס"ן ענת שטרן.
השער השני, העוסק בקש"ח כמקצוע צבאי, מכיל מאמרים תאורטיים על קש"ח – אחד מאת רס"ן שלי חורש, ראש תחום בין־לאומי באגף הביטחוני־מדיני במשרד הביטחון, על תפיסה ועל עקרונות הדיפלומטיה הצבאית. מאמר נוסף מאת אורית אלון, רמ"ד צפון אירופה בחטיבת הקש"ח, על דמות איש הקש"ח כיום וכיצד ראוי שתעוצב בעתיד. מאמר שלישי מאת רמ"ח היסטוריה לשעבר אל"מ (מיל') בני מיכלסון על שת"פ צבאי מחוץ למסגרת ברית, תוך התייחסות למקרי המבחן, כגון מלחמת לבנון הראשונה ומלחמת סיני. כמו כן כולל השער שלושה מאמרים על התמחויות ספציפיות בעולם הקש"ח: שי שול על דיפלומטיה צבאית-רפואית, סא"ל דובי רז יחד עם רס"ן נירית לנג על דיפלומטיה צבאית במרחב הימי ורס"ן דניאל אלבו על דיפלומטיה צבאית בעת משבר.
מערכת 'בין הקטבים' מבקשת להודות לראש חטיבת קשרי החוץ לשעבר, תא"ל ארז מייזל, על היוזמה ועל התרומה להוצאת הגיליון. אנו מקווים שתמצאו את המאמרים מועילים להבנת התפיסה העומדת כיום בבסיס פעילות הקש"ח, הניסיון שהצטבר בשנים האחרונות בתחום זה, וכיצד נכון לפתחו לעתיד.