קצין המילואים הראשי

הוא גדל במשפחה חסידית, לחם בלבנון כאבא לשישה, ייסד קיבוץ ומכינה, פשט את המדים ולבש אותם שוב כשנקרא לדגל. המילואימניק הבכיר ביותר, קצין המילואים הראשי תא"ל (מיל') הושע פרידמן בן שלום, מסכם שירות בריאיון מיוחד לאתר צה"ל: "הכל עשיתי עם שותפיי לדרך - חברי מערך המילואים"

07.07.17
טלי סטמבולצ'יק, מערכת אתר צה"ל

הקריירה הצבאית של תא"ל בן שלום, שהפך לאחרונה לסב בגיל 57 ועתיד בקרוב לסיים תפקיד של חמש שנים כקצין המילואים הראשי (קמל"ר), מרשימה מאוד - את דרכו בצה"ל החל תא"ל בן שלום, שגדל במשפחה חסידית ציונית, כלוחם בגולני, והשתחרר כסמ"פ. אלא שאז פרצה מלחמת לבנון הראשונה.

"בגלל שלא בחרתי בקריירה צבאית ונשארתי קצין זוטר בדרג שדה מסתער", הוא חולק איתנו, "יצא לי להילחם הרבה. גם בגיל 47 לחמתי כמו כל חייל - כמילואימניק עם שישה ילדים". לבקשת מפקדיו, חזר תא"ל בן שלום לצבא כמ"פ בגולני ביחד עם קבוצת נערים אותם הדריך באזרחות, ולאחר שהשתחרר בשנית, שירת בשרשרת תפקידים בחטיבת המילואים כרמלי, ממ"פ ועד למח"ט, ובבקשת הרמטכ"ל - התמנה לקצין המילואים הראשי.

"אני קודם כל אזרח", הוא אומר, "זה שבסוף יצאתי גנרל בצבא, זה לא משהו שהיה קורה בקונסטלציה אחרת, זו מעולם לא הייתה חדוות נפשי, אבל זו ללא ספק הייתה זכות גדולה - לתרום למדינה ולהכיר את האנשים הנהדרים שמתנדבים למילואים".

לדבריו, אחד מההיבטים המרכזיים אליהם התחבר במהלך שירותו הוא הפן האנושי והקשר המיוחד שקיים בין המשרתים בצה"ל: "אני מאוד אוהב את החברות, את הרעות, את אחוות הלוחמים ואת האינטראקציות שהצלחתי ליצור כמפקד. כל אלו יצרו הפרייה הדדית ותורגמו לאפקטיביות מבצעית".

"הכל עשיתי עם שותפיי לדרך - חברי מערך המילואים"

"אני שמח על התהליכים שעשינו בתחום המילואים", מציין תא"ל בן שלום, אך כאשר נשאל על השינויים שהוביל בתפקידו האחרון, הוא ממהר לתקן, בצניעות אופיינית לו: "אני לא קידמתי דבר לבד, הכל עשיתי עם שותפיי לדרך - חברי מערך המילואים והמטכ"ל".

"אנחנו עוסקים כל הזמן בהתאמת מערך המילואים למציאות המשתנה ולעתיד כפי שאנחנו חוזים אותו", הוא מספר. "הדרך עוד רבה, אך בשנתיים האחרונות הצלחנו ליישם רבות מההחלטות שגיבשנו בוועדת המילואים בראשות מפקד פיקוד המרכז, אלוף רוני נומה".

את היתרון של שילוב מערך המילואים עם הסדיר, תא"ל בן שלום מנמק: "האויב הוא אותו אויב, הגבעה אותה גבעה. הלוחמים הם קצת אחרים וגם הרוח. הסדיר זו לחימה של נערים צעירים, מעודכנים טכנולוגית. המילואימניקים מביאים איתם הרבה מאוד בגרות, ניסיון וגמישות מחשבתית. אז אולי לפעמים הם יכולים להיות פחות מעודכנים ועם מעט יותר כרס, אבל השילוב יוצר הפריה זה של זה, ובעזרת כך - חוזק מקצועי".

כאות הערכה על פועלו במילואים, נבחר ב-2011 תא"ל בן שלום להדליק משואה ביום העצמאות, זמן קצר לפני שנקרא לכהן בתפקידו הנוכחי. "הרגשתי שליחות לייצג את צה"ל", הוא מודה בביישנות, "גם כקמל"ר אני שליח של הציבור, שמייצג את כל אותם האנשים המדהימים, שנרתמים למען המדינה ללא קבלת תמורה. הם מביאים טוב לעולם".

הפלג באוכלוסייה אותו הקמל"ר מייצג, לא נעצר באנשי המילואים: הוא מייצג את אנשי החינוך, את אנשי הדת, ואת החיבור בין חילונים לדתיים. "כמו כל מילואימניק יש לי מסכת חיים רגילה", הוא אומר, למרות שעיסוקיו הם כל דבר חוץ מרגילים: בן שלום הקים את המכינה הקדם צבאית הראשונה שמשלבת בין דתיים לחילוניים, ונמצאת בבית ישראל - הקיבוץ העירוני אותו ייסד.

"אני חי בשותפות עם אנשים בעלי דעות שונות ואורחות חיים שונים. את כולם אני מעריך מאוד", הוא מבהיר. "אני מחנך לחיים של חסד, ועיקר החינוך הוא בדוגמה אישית".

אתמול סיים תא"ל בן שלום את תפקידו, וכעת הוא מתכנן לחזור למכינה ולעשייה החברתית והחינוכית אותה הוא כל כך אוהב.ובאשר לקאמבק צבאי - הוא לוקח נשימה עמוקה לפני שעונה: "אני רוצה להגיד שאני יוצא סופית לאזרחות, אבל כבר אמרתי את זה כמה פעמים בחיי…".