איך מפנים פצועים תחת אש ובחושך מוחלט - בלב עזה?

אם שאלתם את עצמכם איך מנתחים לוחמים תחת אש, או כיצד נוהגים בחושך כדי לספק לכוחות מה שצריך בלב עזה, בדיוק בשביל זה פועלות ברצועה יחידות הפת''ן והפלכ"ר. ישבנו לשיחה עם מפקדי הפלוגות שמשתפות פעולה כדי לספק טיפול רפואי מציל חיים - בתוך 15 דקות

24.01.24
יובל טור שלום, מערכת את"צ

בשטח הכינוס בו נמצאים בכוננות אנשי סיירת גבעתי, מתקבל דיווח בקשר על לוחם פצוע ברצועה. לא עוברות כמה שניות, ולוחמי הפת"ן והפלכ"ר של הסיירת מתניעים את ההאמרים ויוצאים לנקודה.

בתום נסיעה חשוכה לגמרי, הם מגיעים למקום, מעניקים טיפול רפואי לפצוע ומפנים אותו. כך, בתוך ממוצע של 15 דקות מרגע הקריאה, הוא נמצא כבר בבית חולים, והלוחמים מוכנים למשימה הבאה.

זה כמעט שלושה חודשים שיחידות פת"ן (פינוי, תספוק וניוד) ופלכ"ר (פלוגה כירורגית) פועלות ללא הפסקה בתוך הרצועה, ומוסיפות כוח משמעותי ללחימה. "בין אם מדובר בפינוי פצועים לשטח ישראל, שינוע ציוד או העברת כוחות ממקום למקום - היכולת המשמעותית שלנו היא הזריזות", אומר רס"ן (במיל') אביאור, מ"פ פת"ן בסיירת גבעתי, "הצוותים, שמורכבים מנהגים, נווטים ופרמדיקים, מתאמנים המון כדי להגיע לאירועים מתפרצים בזמן קצר".

בפת"ן משרתים נהגים שהוסמכו לתפעל מגוון כלי רכב ולנסוע בהם מרחקים ארוכים. רס"ן (במיל') אביאור מספר כי לעיתים הם עושים זאת גם בחושך מוחלט, ובעזרת אמצעים לראיית לילה: "אנחנו צריכים להיות מוכנים לקפוץ בכל שעה, כמובן שגם בלילות. לכן אנחנו מתורגלים לעבור 90 קילומטרים של נסיעה חשוכה לגמרי, גם בחולות ובבורות של הרצועה".



את הציוד הלוגיסטי הדרוש לחיילים המתמרנים מספקת היחידה, שמכניסה עבורם מים, אוכל, תחמושת, פגזים וסולר מידי לילה. "זה אתגר להכניס ליטרים רבים של סולר מבלי שהאויב יראה, אבל התנועה המהירה והחשוכה היא המיגון שלנו'', הוא מפרט, "הצוותים הלוחמים בקצה סומכים עלינו שיקבלו מה שיצטרכו כדי שיוכלו להמשיך. זה סיפוק אדיר לשמוע את התודה שלהם בקשר, אחרי שהגיע אליהם הציוד והאוכל''.

לפת״ן, שמספקת את יכולת ההתניידות, מצטרפת בשיתוף פעולה הפלכ״ר, שייעודה לתת את המענה הרפואי המתקדם בשדה הקרב, לנהל סיטואציה של פצועים כירורגים וניתוחים בשטח. היא מספקת טיפול על הקרקע, תחת אש, או בתוך כלי הפינוי, כשהמטרה לפנות את הפצוע כמה שיותר מהר לבית החולים, כשהוא עבר טיפול רפואי מתקדם.

"יש בפלוגה צוות מאוד מיומן של רופאים משלל תחומים: כירורגים, מרדימים ואורתופד. הם המטפלים הבכירים, כשאיתם יש גם חובשים וחובשים מתקדמים", מונה רס"ן (במיל') דן, מ"פ פלכ"ר, "כל אלה יחד עם צוות אבטחה, יוצרים צוותים רפואיים שמשתלבים עם הפינוי. יחד, נעשה כל מה שנדרש, על מנת להשאיר את המטופל בחיים''.

שתי היחידות נפגשות בשטח: כאשר לוחמי הפת"ן מגיעים במהירות לפצוע, הפלכ"ר מטפלים בו על ידי צוות רופאים מנוסים, ובזכות שיתוף הפעולה - מפונה החייל שנפגע כמה שיותר מהר, לאחר שקיבל את הטיפול הרפואי הטוב ביותר שניתן להעניק לו בשדה הקרב.

"משימת פינוי הפצועים היא הכי ערכית שיש, היא מעל הכול", מסכם רס"ן (במיל׳) אביאור, מ"פ פת"ן, "לא משנה מתי או איך - אנחנו נהיה כאן בשבילם".