קיצור זמן פינוי פצועים בחצי שעה ויצירת 'מנהרת הזמן'

מתחילת המלחמה, פלוגת ה-Bi Data פיתחה עשרות מוצרים שונים, דשבורדים, ושעל"חים דיגיטליים. שוחחנו עם מג"ד התקשוב של פיקוד הדרום על מאחורי הקלעים של החידושים הטכנולוגיים, ושמענו על מה עובדים בימים אלו כדי לייעל את פעילות צה"ל

09.02.24
שירה הלמן, מערכת את"צ

האם ידעתם שזמן פינוי הפצועים ברצועת עזה התקצר בחצי שעה מתחילת המלחמה? מי שהובילו לכך הם חיילי וחיילות ה-Bi Data, פלוגת תקשוב בפיקוד הדרום, שפיתחו עד כה עשרות מוצרים שיוצרים פתרונות לבעיות בהן נתקלים הכוחות.

אבל לא מדובר רק במענים טכנולוגיים עבור לוחמים - אלא גם לחמ"לים שבפיקוד. כאשר ניסו בפלוגה להבין איך לייעל את העבודה במפקדות השונות, אחד הדברים שהכי בלטו היה העובדה כי איסוף הנתונים מתבצע בקלסרים ובטבלאות במחשב. במצב זה, מפקדים לא יכולים להפיק תובנות מכלל הנתונים שנצברו, והמידע לא מנוצל עד סופו.

לכן, ה-Bi Data לקחו את הטבלאות והקלסרים, והפכו אותם ל"דשבורדים": לוח דיגיטלי המכיל נתונים מפורטים מבוססים מידע מהשטח. בזכות זה, אפשר לגשת בקלות לאינפורמציה, ולקבל תמונת מצב מלאה לגבי הפעילויות והכוחות. "כל זה לא היה קורה בלי שהחיילים שלי היו רואים את הבעיה בעיניים", מתאר סא"ל בן, מג"ד "רעם" שתחתיו פועלת הפלוגה.

מערכת נוספת שהפלוגה הקימה היא "שעל"ח" (שעון לחימה). בעזרתה, ניתן לתכנן את סדר היום החמ"לי בשיטה יעילה יותר מכתיבה על לוח, וכיום קיימים כ-600 שעל"חים מסוג זה ברחבי הצבא. 

במקרים אחרים, היוזמה מגיעה מהמפקדים עצמם, וחיילי ה-Bi Data מספקים פתרון. בצורה זו למשל בנו את מערכת "מנהרת הזמן", שמציגה את כל פירי המנהרות שנחשפו ברצועה, ומכילה מידע על כל אחת ואחת.

אחד ההישגים הגדולים של הפלוגה הוא "דשבורד שעון זהב". "שעת זהב" זה הזמן מהרגע שלוחם נפצע, עד הרגע שמטפלים בו בבי"ח בארץ. חיילי הפלוגה לקחו את כל הנתונים המשפיעים על משך הזמן הזה - מאיזו יחידה הפצוע, האם הפינוי מוסק או רכוב, אילו בתי חולים צריכים חיזוק בכוח האדם, והעבירו אותם למערכת נגישה.

וכך באמצעות מיצוי מידע והצגתו בצורה יעילה ונכונה, ייעלו את כל תהליך פינוי הפצועים ואפשרו את קיצור הזמן בחצי שעה. וכשכל דקה קריטית, מדובר בהתפתחות משמעותית שיכולה להציל חיים. 

"כיום המפקדים לא צריכים שיכינו מצגת מיוחדת בשביל לקבל מידע מסוים, הכול נמצא להם מול העיניים כדי שיוכלו לקבל החלטה שקולה ומדויקת", סא"ל בן מסביר. 

"החיילים והחיילות בפלוגה עשו ועושים דברים מעל כל דמיון", מתגאה סא"ל בן, "כדי שתמשיך להיות שליטה ובקרה בצה"ל, כולם כאן צריכים להיות עם היד על הדופק, וככה זה בדיוק ביחידה - תמיד חותרים לשפר ולהשתפר".