חושבים שאש ומים לא משתלבים? המקום הזה מוכיח אחרת

מאחורי כל הפצצה של זרוע הים נגד יעדי הטרור ברצועה, עומדת גם עבודה מדויקת של אנשי תא התקיפה של בסיס אשדוד. הם מזהים מטרות עוינות, מחפים על הכוחות המתמרנים ומכווינים את הכלים עד לסיכול האויב. שמענו על הרגעים שבין האיתור לפקודת האש, במקום שהפך לצומת מרכזי עבור כל הזרועות

25.12.23
אלה פלג, מערכת את"צ

הם יושבים בחדר מלא מסכים, סורקים דרכם יעדי טרור ברחובות עזה, ממפים את פעילות האויב ומלווים את תהליך התקיפה עד רגע האמת, בו נשמעת הפקודה. עד שלבסוף - המטרה מושמדת.

"אנחנו לוקחים חלק מרכזי ואקטיבי בתמרון הקרקעי", אומר מפקד תא התקיפה שבבסיס זרוע הים באשדוד, רס"ן (במיל') דוד, "בכל פעם שהכוחות מתקדמים - אנחנו נמצאים שם, ומלווים אותם מהים".

תא התקיפה נפתח רק בשעת חירום, כשנדרש שימוש באש מסיבית. מפרוץ המלחמה, פועלים בו אנשי מילואים ומאיישים ארבעה "דסקים" - מודיעין, שליטה, פיקוד והכוונה. בכל אחד תמצאו גורמים מקצועיים, שמבינים לעומק את התחום, ויחד הם משתפים פעולה כדי ליצור את המעטפת הנכונה ביותר לתקיפה מדויקת ועוצמתית.

מפקד תא התקיפה, רס"ן (במיל') דוד

למרות שהתא שייך לזרוע הים, הוא מהווה מעין צומת מרכזי שמשלב גם את חיל האוויר וזרוע היבשה. "אחרי שאני מבין את הצורך בזירה, אני מתאים את החימוש והכלי שאיתו נתקוף", מסביר לי מפקד התא, "כשיש מטרות שעדיף לתקוף אווירית, נפנה לחיל האוויר. בהמשך נעזור להם בדיוק המטרה, אפילו ברמת הפגיעה בחלון או בדלת".

"'תקיפה' היא מקצוע לכל דבר", ממשיך רס"ן (במיל') דוד, "והתנאים המשתנים בשטח משפיעים על כל דבר שאנחנו עושים: ממזג האוויר, דרך תנועת האוכלוסייה האזרחית במרחב ועד התקדמות כוחותינו. אנחנו צריכים לאגד הכול לתמונת מצב אחת ולהבין - מה תוקפים, איך תוקפים ועם איזה אמצעי תוקפים".

שיתוף הפעולה הרב-זרועי הכרחי בכל צעד של הלוחמים המתמרנים, אבל מציב לתא התקיפה אתגר. כל זרוע וחטיבה משתמשת בשפה מבצעית שונה, עם מושגים ומונחים משלה. "כדי לפתור את הבעיה הזאת", עונה המפקד, "נציגים של כל החטיבות הגיעו לתא התקיפה שלנו, ונציגים שלנו הגיעו לשלהם. בנינו את המטרות ביחד, הבנו את הצרכים השונים של כל אחד מהכוחות ויצרנו שפה מבצעית חדשה".

"אנחנו זוג עיניים נוסף בשטח", מעיד מפקד תא התקיפה, "הכלים שלנו מפנים לחטיבות את הדרך עוד לפני שהן מתקדמות, ומחפים עליהן בכל שלב. זה נותן לכוחות עוד פלטפורמה שזמינה להם, ובמקרים שתוקפים אותם - זה מציל חיים".

ולא מדובר בסתם סיסמה, כפי שמיד מדגים רס"ן (במיל') דוד: "קיבלנו מאחת החטיבות המתמרנות דיווח על הימצאות מחבלים במבנה סמוך אליהם. במהירות, המודיעין שלנו סגר מעגל מול המודיעין של החטיבה. הבנו בדיוק באיזה מבנה מדובר וכמה פעילים אורבים בו. יחד עם מרכז האש של זרוע הים החלטנו באיזה חימוש לתקוף".

הם הכווינו את הכלי אל עבר המטרה, מפקד התא הגדיר דרך איזה מחלונות המבנה לתקוף ובכמה חימושים להשתמש: "התקיפה בוצעה בהצלחה, המחבלים חוסלו - והמעגל נסגר".

"ברגעים כאלה", הוא מסכם, "הכוחות אומרים לך בקשר 'תודה, זה עוזר לנו', ואתה מבין שאתה מספק להם מרווח לנשימה, שבעזרתו הם יכולים להמשיך להילחם - ולהתקדם קדימה".