שמענו על שיטת הטיפול הייחודית שמצילה מאות פצועים ביום

לוחמים שאיבדו את השמיעה בתמרון, צוללנים שנפצעו במעמקי הים וחייל שכמעט איבד את רגלו בעזה - את כל הפציעות האלה המר"י מצליחים לשקם באמצעות שיטות טיפול ייחודיות. יצאנו להבין - איך הם עושים את זה? ולמה כל כך חשוב להם 'להפיץ את הבשורה' של שיטת השיקום?

25.04.24
אביגיל ארליך, מערכת את"צ

כשאתם שומעים את השם 'מכון לרפואה ימית', לא נאשים אתכם אם קודם כל יקפצו לכם לראש תמונות של צבי ים חמודים בשיקום. אבל במקרה שלנו, אנחנו מדברים על המר"י של חיל הים - שמתחילת המלחמה, מצליחים בכל יום לגרום למאות פצועים לשמוע, לראות ואפילו ללכת שוב.

"המכון הוא מוקד ידע וטיפול בכל מה שקשור ברפואה ימית וגם מעבר", פותחת רס"ן מעין, אודיולוגית ומפקדת מכון השמיעה במר"י, "אנחנו עוסקים בכל מה שקשור לטיפול בתא לחץ כדי לרפא תאונות צלילה, פצעים מקשיי ריפוי, פגיעות בשמיעה ולעיתים אפילו עיוורון פתאומי". 

כדי לתפוס את שיטת הטיפול הייחודית במר"י, צריך קודם כל להבין - איך תא הלחץ פועל? לחץ האוויר בתא גבוה ועשיר בחמצן, ולכן הטיפול מתאים לפציעות בהן התאים בגוף זקוקים לאספקת חמצן מוגברת, כמו פגיעות בשמיעה.

"כשאנחנו נחשפים לרעש חזק, ה'שבלול', איבר השמיעה באוזן הפנימית, נפגע", מסבירה רס"ן מעין, "הוא מסודר לפי תדרים, וכשהאנרגיה חודרת - התאים בו ניזוקים. כשמכניסים אנשים שנפגעו בצורה הזאת לתא הלחץ, הוא ירווה אותם בחמצן, 'ישקם' אותם, ובמקרים רבים - יצליח להחזיר את השמיעה לגמרי".

סביבת לחימה, כמו עזה למשל, עשירה ברעשים חזקים, ולכן פגיעה בשמיעה היא הפציעה השכיחה ביותר. מ-7 באוקטובר, יותר מ-400 פצועים טופלו במכון, בשיעור הצלחה של כ-90%. "במלחמה תגברנו את הכוח הרפואי כדי לתת שירות מהיר בלי חסמים ובירוקרטיה", מציינת מעין.

במקור, תא הלחץ לא הוקם עבור פגועי שמיעה, אלא בשביל לטפל בפגיעות צלילה. אך במרוצת השנים, במר"י הבינו שיש התוויות אחרות שמתאימות לטיפול בתא לחץ - כמו עיוורון פתאומי, פצעים קשיי ריפוי, הרעלות פחמן חד-חמצני. תא הלחץ במר"י הוא היחיד מסוגו בצפון הארץ שערוך לטיפול בפגיעות חירום לאורך כל שעות היממה ולכן, הוא מקבל גם אזרחיות ואזרחים שנזקקים לטיפול רפואי דחוף.

בחצי שנה האחרונה, טופלו במכון מספר מקרים יחודיים. "הגיע אלינו מעזה לוחם שהתפוצץ לידו רימון, והרגל שלו הייתה בסכנת קטיעה חמורה", מספרת ד"ר סרן ליאל, רופאה במר"י, "בניתוח, העבירו כלי דם בריא לרגל הפצועה כדי לשמר את האיבר. אבל בגלל שהיא לא קיבלה אספקת חמצן להמון שעות, הביאו אותו אלינו. הוא טופל בתא לחץ בשביל לשפר את החמצון ברגל ובסופו של דבר, זה הציל לו אותה".

מלבד המקצועיות הרבה, במר"י שמים דגש גם על היחס האישי למטופלים. "כל מקרה מקבל את ההתייחסות המדויקת בשבילו ואנחנו מתאימים את הטיפולים למטופלים", משתפת רס"ן מעין, "בזמן הטיפול בתא לחץ, אנחנו כמו אמא ואבא שלהם".

כשרס"ן מעין נשאלת על הדבר החשוב ביותר שהיא רוצה למסור, היא משיבה: "מאז שהתחילה המלחמה, הבנו עוד יותר את המשמעות של ההגעה המוקדמת. בסוף, בשביל להיות מועמדים לטיפול בתא לחץ יש קריטריונים מסוימים, המרכזי בהם הוא הזמן שעבר מאז הפציעה. ככל שפצועים יגיעו אלינו מהר, ככה נצליח לייעל את הטיפול, ולשקם יותר חיילות וחיילים".