מאחורי הקלעים של קורס המ"פים הגדול ביותר אי פעם

בצל המלחמה, נפתח היום קורס המ"פים הגדול ביותר שנראה בתולדות צה"ל - וכמובן שהוא עומד להיראות אחרת מקודמיו. אז מה ייחד את דמות המפקד הישראלי החדש? על השאלה הזו ורבות אחרות, ינסו לענות יותר מ-130 הקצינים והקצינות שחזרו עם תובנות חדשות מכל זירות הלחימה. קיבלנו הצצה למה שהם צפויים לעבור

03.04.24
שירה הלמן, מערכת את"צ

הם היו בסך הכול 48 לוחמים סדירים ו-9 לוחמי מילואים, שעשו היסטוריה בקורס מפקדי הפלוגות הראשון בצה"ל במרץ 1954. 70 שנה חלפו מאז, והיום נרשם ציון דרך היסטורי נוסף - עם פתיחת המחזור ה-132, אליו נכנסים להכשרה מעל 130 לוחמות לוחמים, מתוכם 50 במילואים - מה שהופך אותו רשמית לגדול ביותר מאז קום המדינה.

במרוץ השנים ראה הקורס יותר ממלחמה או שתיים ועבר שינויים רבים - כאשר גם התקופה האחרונה השפיעה על עיצובו, כך שהמפקדים הבאים יהיו מוכנים להוביל את הלוחמים בכל זירה.

בתחילת הלחימה, סגל הפיקוד היה מפוזר בחטיבות המילואים השונות, אבל לא משנה היכן ומה עשו, לקורס הנוכחי חזרו כולם עם אותה השאלה: "איך מתאימים את ההכשרה למצב הנוכחי"? עם מאמץ כביר של איסוף משובים מהשטח, המסקנות והתובנות החלו להיערם ולהרכיב פאזל חדש. 

"הצורך העיקרי שביססנו הוא מיקוד ביסודות - תורת הלחימה, טכניקות קרביות ותרגולות בסיסיות, כי בסוף זה השלד של כל מפקד טוב", מתאר אל"ם אורי לוין, מפקד מגמת המ"פ בקורס וסמח"ט 551, "אבל הוספנו נושאים הכרחיים ללחימה שהם לאו דווקא 'קלאסי' קרביים - חוסן מנטלי, התמודדות עם שינויים, ועבודה תחת פיקוד משתנה". אל"ם לוין מוסיף שהקורס יתמקד בין היתר גם בלחימה בפרקי זמן ממושכים, כדי להתמודד עם אפשרות של שחיקת מפקדים ולוחמים.

גם מפקדי הצוותים עצמם ממלאים חלק משמעותי בתכני הכשרת המ"פ. "הם מח"טים, ומביאים איתם את הניסיון האישי וערכים בסגנון של כל אחד", משוכנע אל"ם לוין, "וזה משהו שמייחד את דמות המפקד הישראלי - המאפיינים האישיותיים שנכנסים להכשרה במקביל למקצועיים. זה הופך את הקורס למפגש של אנשים עם אנשים, ולא רק מפקדים עם מפקדים".

במהלך 11 השבועות הקרובים, יתאמנו המפקדות והמפקדים העתידיים גם על מתאר צפוני, תוך יישום לקחים שהופקו מהלחימה בעזה, וילמדו על לחימה בשטח סבוך ומאתגר טופוגרפית. 

תחום נוסף שנדרשים המפקדים להתכונן אליו הוא עולם שנגע כבר בכולם בששת החודשים האחרונים - והוא, כמובן, התמודדות עם אובדן ופגיעות פיזיות ונפשיות.

"הרבה חניכים מגיעים אחרי שהשתקמו מפציעות או איבדו חברים, מפקדים ובני משפחה", מציין מפקד המגמה, "לכן  אנחנו מלמדים ומעודדים אותם לשתף בתוך הצוותים. ככה לכל אחד יהיה מעגל תומך ושם תהיה למידה מבצעית, וכן גם התמודדות עם שכול. אנחנו מקווים שגם אחרי 11 שבועות הם ישמרו על קשר וימשיכו להיות שם אחד עבור השני". 

ועם הקורס שכבר ניצב בפתח, אל"ם לוין מתקשה להסתיר את הציפייה וההתרגשות: "המפקדים האלה באים וחוזרים מהמלחמה, כך שהתכלית ברורה - לנצח. להכשיר מ"פים בימים כאלה, זו זכות בלתי רגילה ותחושת ערך עצומה".