מבצע איסוף העדויות נגד מחבלי הטבח של 7.10 - יצא לדרך

בפרויקט מיוחד, בשיתוף משטרת ישראל, מרכיבים באגף המבצעים את הפאזל מהסיפורים הקשים של 7.10 - במטרה להעמיד את המחבלים לדין. סא"ל עדי עוגן, מזכירת צוות האיסוף והתיעוד, מסבירה לנו על חשיבות המשימה, ומספרת איך גם אתם יכולים לקחת בה חלק

24.12.23
הילי אלג'ם, מערכת את"צ

מאז מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר, הצטברו עדויות רבות אודות מעשי הזוועה שביצעו מחבלי חמאס. שבועיים לאחר מכן, בעקבות הנחיה מטכ"לית, הוקם צוות איסוף ותיעוד ראיות שנועדו להעמידם לדין. 

"הצוות הוקם לטובת יצירת מאגר של עדויות וחומרים שיכולים לשמש כבסיס ראייתי להפללת המחבלים", מסבירה סא"ל עדי עוגן, רע"ן הדרכה ותרגילים באמ"ץ ומזכירת הצוות, "נמצא שם נציג מכל גוף בצה"ל, כאשר מי שמנהל את חקירות המחבלים ומוביל מקצועית את התהליך, אלו חוקרי ושוטרי יחידת "להב 433". 

נציגי צה"ל אחראים על העברת כל המידע שהצבא מרכז ליחידת להב, בין אם מדובר בעזרת אמצעים ויזואליים, כמו תמונות וסרטונים, או באמצעות מידע מודיעיני שמופק מחקירות מחבלים. בנוסף הם אמונים על ניהול, תפעול וריכוז העדויות מהשטח.

"דאגנו להסביר למפקדים ולמפקדות על הפרויקט הזה ומשמעותו הערכית", מפרטת סא"ל עוגן, "יצרנו גם קמפיין הסברה כדי שהמסר יועבר כראוי. מדובר בהליך מאוד נגיש, שמעוגן גם בפקודות הרשמיות של צה"ל".

אבל איך למעשה מתבצעת הפרוצדורה של מתן העדויות? צוות האיסוף פועל לאתר אנשים שהיו נוכחים באירועי 7-8 באוקטובר, ומזמין אותם למתן עדות. יחידת מצ"ח מובילה ומרכזת את כלל המבקשים לתת עדות - חיילים בסדיר ובמילואים, במספר הטלפון - 052-9068101. לצורך העדויות, הוקמו 2 מרכזים ברחבי הארץ אליהם ניתן להגיע, אחד במרכז איתמ"ר בבסיס ג'וליס, והשני בקמפוס אכ"א בתל השומר, אך ניתן גם לתאם באופן פרטני ביחידה.

אך לא מדובר רק בחיילים וחיילות. גם אזרחים שמעוניינים ויש באפשרותם להעיד - מוזמנים לעשות זאת. "אנחנו מנסים לרכז כל פרט של מידע", סא"ל עוגן מצהירה, "ואזרח שרוצה לשתף אותנו יכול לעשות זאת דרך המשטרה".

"כל מי שמגיע, מספר את הסיפור והחוויה האישית שלו", אומרת הרע"ן. "זאת לא חקירה, אבל כן יושבים מול חוקרים מיומנים על מנת שהעדות תהווה ראיה מפלילה וקבילה בבית משפט בכדי להרשיע את המחבלים. החוקרים גובים את העדות ברגישות וחפים מביקורת וממוקדים במידע על פעילות המחבלים - מה הם ראו? מאיפה הגיעו? כמה היו? וכדומה". פרטי החיילים אשר מוסרים את העדות נשמרים חסויים.

משום שמדובר בעדות שעלולה לעורר תגובה רגשית, היא מלווה בנציגי ביטחון מידע שיוכלו לסייע ולייעץ לנותני העדות, ואם נדרש ניתן להסתייע גם בגורמי ברה"ן (בריאות הנפש), שיודעים לספק מענה.

"מכל המשימות שאני עוסקת בהן, אני מרגישה שלזאת יש הכי הרבה משמעות מוסרית ומקצועית", מסכמת סא"ל עוגן, "אנחנו כצה"ל מהווים מרכיב מאוד משמעותי בפאזל לטובת הפללת והרשעת המחבלים. כל אחד מהצוות רתום למשימה הזו - וזאת חובתנו הערכית להצליח בה".