"לפעמים כל מה שצריך, זה מגע של כלב"

כבר ביום הראשון של המלחמה החליטה רס"ן מיתר, המתמודדת עם פוסט טראומה מאז "צוק איתן", להקים יחד עם חיל הרפואה פרויקט מיוחד בעזרת נושא שקרוב ללב שלה - כלבי שירות. מאז, כבר 150 מתנדבים מגיעים לבתי החולים ומנסים לעודד ולהעניק לפצועים אהבה, דרך חברו הטוב ביותר של האדם: "אם כלב מרגיש שאתה זקוק לו, הוא יהיה שם בשבילך"

30.10.23
הילה גד, מערכת את"צ

מעולם לא חשבתי שיגיע יום בו אני, אדם שמפחד אפילו להתקרב לכלבים, אלטף לברדור, אתן לו לקפוץ עלי וללקק אותי. אבל כשנכנסתי למחלקת השיקום לנפגעי מלחמה, מלווה בעשרה כלבי שירות, הרגשתי איך הלב שלי מתמלא ומתרחב. וזה לא היה רק הלב שלי.

בבית החולים "שיבא" בתל השומר, כמו במרכזים רפואיים רבים, פועל מאז תחילת המלחמה מיזם חדש - "כלבים בצו 8". מתנדבים מכל רחבי הארץ מגיעים לשם עם כלבי השירות שלהם, במטרה לעודד חיילים שנפגעו, בגופם ובנפשם, לנסות להקל עליהם - ולהעלות להם חיוך בתקופה קשה כזו.

רגע לפני שהצטרפתי אליהם, ניסיתי ללמוד איך כלבים יכולים להועיל במקרים כאלה, אבל רק כשראיתי את זה בעיניים, הבנתי עד כמה. במהלך השעות במחלקת השיקום, נפעמתי מהעדינות של ההולכים על ארבע, מהרגישות שלהם, וכיצד האור בפניהם של הפצועים, חוזר לפתע.

הגעתי למקום במחשבה שהאווירה במחלקה תהיה קודרת. קולות צחוק ושירה מכל עבר הראו לי אחרת: דגלים צבעוניים של היחידות על הקירות ועשרות מתנדבים מנגנים ומחלקים ממתקים.

אבל, לצד החיוכים, כמובן שלא ניתן היה להתעלם ממבטם של הפצועים. שמעבר לפגיעות בגוף, רבים מהם נפגעו גם בנפש. "זו אולי פציעה שלא רואים כלפי חוץ, אבל היא דורשת טיפול אמיתי ויסודי", הרחיבה רס"ן מיתר, מי שהקימה את המיזם בעקבות התמודדותה עם פוסט טראומה מאז "צוק איתן". 

מחקרים, כפי שהיא מציינת, הוכיחו את התרומה האדירה שיש לכלבים לנפגעי חרדה ופוסט טראומה: פעולת הליטוף משחררת אנדורפינים בגוף, מורידה את רמות הלחץ והחרדה, וכמובן, מעלה את מצב הרוח. כלבי השירות יכולים גם להפעיל לחץ גופני על אדם שחווה התקף חרדה בעזרת פקודת 'UP', שהיא כמו חיבוק דוב.

"הכלבים האלה הם אנשי מקצוע רגישים בצורה יוצאת דופן", המשיכה רס"ן מיתר, "אם כלב מרגיש שאת זקוקה לו, הוא יהיה שם בשבילך. ולפעמים זה כל מה שאדם צריך". 

נכון לעכשיו, המיזם כולל כבר 150 מתנדבים בפריסה ארצית. "יש לנו קבוצות וואטסאפ לפי אזורי מגורים", פירטה רס"ן מיתר, "בזכות מנהל בעלי החיים בחיל הרפואה, שלקח את היוזמה בשתי ידיים, הפרויקט הזה מתקיים וממשיך להתרחב".

אנשי המנהל, סיפרה רס"ן ד"ר נופר, ראש מנהל בעלי החיים בחיל הרפואה, מרכזים למעשה את הפרויקט המיוחד, מתאמים בין המתנדבים לבתי החולים ומחברים אותם אל החיילים הפצועים: "אני רואה חיבור טבעי בין בעלי חיים לטיפול בפצועים, חיזוק תחושת הביטחון והעלאת המורל. הכלבים, כמו כל מדינת ישראל, מתנדבים לקחת חלק במאמץ המלחמתי".

"כנפגעת פוסט טראומה בעצמי", שיתפה אותי לפני סיום רס"ן מיתר, "אני יודעת איך מגע של כלב יכול לפעמים גם להציל חיים. רציתי לחלוק את ההרגשה הזאת עם כל הפצועים, ולהעניק להם את תחושת ביטחון והרוגע שכלב יכול להעניק".