הקצינה שמציגה את "סרט הזוועות" לעולם - במסר ישיר מלונדון

בתעלות של בניין ישן במזרח העיר לונדון, נמצאת תערוכה. במקום תכשיטים מבית המלוכה ואמנות מהמאה ה-16 - תגלו בה בובה אזוקה למיטה, כתמי דם על הרצפה וסרט זוועות בלתי נתפס. את המיצג, מלווה קצינה, שפועלת מאז פרוץ המלחמה בלי הפסקה לטובת ההסברה הבינ"ל, ויחד עם חייליה עושה הכול כדי להשפיע על אנשי מפתח ברחבי הגלובוס - על מנת שיבינו מה באמת קרה כאן ב-7 באוקטובר

18.01.24
איה חיימוביץ', מערכת את"צ

ברחובות לונדון הקרים, מתחת לחלונות הראווה המקושטים לעונת החורף, ובין תיירים ותושבים שמתהלכים עם מטריות ומעילים, מוצגת בימים אלה תערוכה עוצמתית, המדמה את התנאים המחרידים בעזה, בהם כלואים האזרחים והחיילים הישראלים שנחטפו באכזריות ב-7 באוקטובר.

בין המיצגים שבתעלות בניין ישן במזרח העיר, מוקרן גם "סרט הזוועות". הדיסוננס כמעט בלתי נתפס, וקשה להאמין שאפילו בלונדון הרחוקה, הסרט הזה שחלקים ממנו מוכרים לכולנו, מכה גלים כשהוא מטיח את האמת המחרידה בפני אלה שחיים מעבר לים.

אותה התערוכה, "Voices from the Tunnels", נפתחה השבוע בציון 100 ימים למלחמה, כחלק מיוזמה פרטית של הארגון "Oct 7 Human Chain" בשיתוף יעל די קסטרו, הילה לוסקי-ויגדר ועופר שבי. במהלך הימים האחרונים סיירו במתחם בכירים בתעשייה האנגלית, אנשי תקשורת, חברי פרלמנט ורבים נוספים, במטרה להשפיע על דעתם, לחשוף אותם לזוועות ולגרום להבין, עד כמה שאפשר, מה קרה ב-7 באוקטובר.

לצד הבכירים והמבקרים, נמצאת גם קצינה אחת על מדים, שמלווה כבר חודשים את הקרנת סרט הזוועות בארץ ובעולם. את המשימה המורכבת הזו קיבלה סגן שני, ס' רמ"ד אח"מים (ארגונים, משרד החוץ, ממשל, יהדות התפוצות ומכוני מחקר) במערך דובר צה"ל.

"מדור אח"מים הוא מדור הדיפלומטיה הציבורית של צה"ל, כמו 'מיני משרד החוץ'", היא מסבירה, "הוא פונה לכל קהל היעד הבינלאומי, ומתמקד בארגונים משמעותיים בעולם, בכירים בתפקידים מדיניים, מכוני מחקר, יהדות התפוצות, משפיענים, המגזר העסקי ואנשים בעמדות מפתח ברחבי הגלובוס".

מהשיחה עם ס' רמ"ד אח"מים, אפשר להבין עד כמה הקשר עמם הוא מהותי. השפעה על דעתם, משמעותה השפעה על דעת הקהל העולמית כולה, ועל הפעילויות הדיפלומטיות הקשורות בישראל: "התפקיד שלנו הוא לגרום להם להבין מה קורה בישראל ובצבא, מול מה אנחנו מתמודדים, ואיך אנחנו פועלים. אנחנו מבינים שהדברים הללו יעזרו בקידום החלטות מדיניות שתומכות בישראל, וייצרו לגיטימציה בינלאומית לפעולות הכרחיות של צה"ל".

כמו בליווי התערוכה, עבודתם של חיילי וחיילות מדור אח"מים מתמקדת בקשר בלתי מתווך - לא דרך התקשורת ולא דרך גופים רשמיים אחרים. "אנחנו יוצרים איתם קשרים ישירים, מגיעים אליהם בעצמנו ומספרים להם את הסיפור שלנו - הסיפור של צה"ל", מתארת סגן שני, "וזה נעשה גם על ידי ליווי ביקורים ותדרוכים מקוונים".

הביקורים הללו, שבשגרה היו מורכבים ממשלחות מגוונות ממדינות שונות בעולם בכל רחבי הארץ ובבסיסי צה"ל, הפכו בעת המלחמה לסיורים ממוקדים ביישובי העוטף.

פרויקט השיא בתקופה האחרונה, כך מעידים במדור, היה הקרנתו של "סרט הזוועות", הכולל תיעודים קשים מאירועי שבעה באוקטובר, ומיום יצירתו ממשיך להתעדכן שוב ושוב בהתאם לחומרים חדשים שמתגלים. "הוא נוצר בכוונה לקהל הבינלאומי, מתוך הבנה שהעולם לא בהכרח מבין עם מה ישראל מתמודדת ואת חומרת האירוע. למי שהיה כאן מובן מה קרה פה, אבל לאנשים בחו"ל - זה לא כל כך ברור", היא מזכירה.

הסרט הוקרן עד כה כבר כ-450 פעמים, והוצג בין היתר באו"ם, בקפיטול, בסנאט ובפרלמנטים במדינות שונות. 11,400 הצופים ברחבי העולם שראו אותו, יוצאים פעמים רבות בסערת רגשות, ומסיבות מובנות - לא יכולים לעצור את הדמעות. "בגלל המורכבות שבו, מתעסק בסרט צוות מאוד קטן מהמערך", מפרטת שני, "בדיוק מאותה סיבה הוא גם לא חשוף לכל העולם - אנחנו שומרים ולא מפרסמים אותו".

בפני כל קבוצה שהיא פוגשת בלונדון, ולפני שהמבקרים נכנסים לתערוכה וצופים במיצגים ובסרט הזוועות, מודה הקצינה בפניהם: "אני שמחה שבאתם כי אני חושבת שזו חובתו המוסרית של כל אדם בעמדת מפתח שיכול לצפות בסרט הזה, אבל חשוב לי שתדעו שהתערוכה לא תצליח לעולם להעביר שני דברים: הראשון, הוא הריח - ריח המוות והגופות הוא מצלק, והשני, הוא תחושת הפחד התהומית שהחטופים מרגישים בכל רגע נתון, ולא נוכל להבין אותה לעולם".

מדור אח"מים וסגן שני ממשיכים לפעול ולתאם עוד ועוד הקרנות בארץ וברחבי העולם. "אפשר להגדיר את העבודה שלנו כמזעזעת ומשמעותית", היא מסכמת במשפט שצריך לקרוא פעמיים כדי להבין, "מצד אחד אנחנו מתעסקים בזוועות, ומצד שני אנחנו רואים כמה אנחנו מצליחים להשפיע על הבכירים, ומבינים שהם יזכרו את הסרט הזה לתמיד, ובתקווה גם יפעלו - כדי שזה לעולם לא יקרה שוב".