הכירו את הערכה החדשה שהופכת את השמש למטען מהיר לאמל"ח

על מערכת סולארית שמנצלת את אנרגיית השמש כדי להפעיל מוצרי חשמל, כנראה שכבר שמעתם. אבל כנראה שטרם ראיתם אחת כזו שמאפשרת לגלות ולהשמיד תשתיות טרור. בשיחה עם קצין הטנ"א של הרבמ"ד, שמענו על המוצר החדש מבית יחידת "רפאים"

23.05.24
גל מי טל, מערכת את"צ

אם יכולתם לחזור בזמן לאחת ממלחמות ישראל הראשונות, ולספר ללוחמים על מערכות שמסוגלות לגלות בזמן אמת מיקומי אויב ותשתיות טרור - הם כנראה היו חושבים שמדובר במשהו מתוך ספרי מדע בדיוני. במציאות של היום, מערכות כאלה נמצאות בכל מקום בשדה הקרב, עד שאי אפשר לדמיין לחימה אחרת בלעדיהן.

אילוסטרציה

על מנת שהן יתפקדו בצורה היעילה ביותר, עמלים בימים אלה ביחידה הרב מימדית, על מוצר חדש. "הכוחות שלנו משתמשים באמצעי חשיפה אופקיים, שבשביל להשלים את המשימה, נדרשים לפעול לעיתים אפילו במשך ימים שלמים", פותח רס"ן א', קצין הטנ"א של הרבמ"ד, "עד היום, הלוחמים נדרשו לסחוב כמות סוללות אדירה, או להתמקם בסמוך למקור כוח זמין, כמו גנרטור".

התלות הזו הגבילה את חופש הפעולה של הלוחמים, הכבידה עליהם (תרתי משמע) והקשתה עליהם להיערך למשימה שלא ידוע כמה זמן תימשך. מתוך הצורך הזה פיתחו ביחידה פתרון - ערכה המורכבת מ-2 לוחות סולאריים מתקפלים, הממירים אנרגיה סולארית לחשמלית, וכך יכולים להטעין מספר סוללות במקביל בזמן קצר.

"לפיתוח 3 יתרונות עיקריים", מסביר רס"ן א', "הדבר הראשון הוא שאין צורך במשאבים מלבד השמש, שזה דבר קריטי עבור לוחם שנכנס להילחם בלי תאריך יציאה. החיילים נושאים עימם את 2 הלוחות, ודרכם אפשר להטעין סוללות ולהשתמש בהן שוב ושוב".

"יתרון נוסף הוא הזמינות - מדובר בערכה גמישה שניתן לפרוס על כל משטח, ומאפשרת לחימה בכל מקום", ממשיך קצין הטנ"א, "וגם כמובן נוחות - זה מוצר שהוא קל משקל, והלוחמים לא צריכים להיסחב עם אינספור סוללות".

אותו מוצר, שנמצא בעיצומו של תהליך הפיתוח, זכה לתגובות חיוביות מצד הלוחמים בשטח שכבר התנסו בו - וצפוי להגיע בהמשך גם לכלל יחידות צה"ל: "אחרי שרואים אצלנו ברבמ"ד, כיחידה המתמחה בבניית תורת לחימה ופיתוח אמל"ח, שהאמצעי פועל בצורה טובה - אנו יוצרים קשר עם הגופים הרלוונטיים כדי להטמיע אותו בתפוצה רחבה".

אילוסטרציה

"העבודה שלי כקצין הטנ"א של היחידה היא לקחת את הצורך שעולה מהשטח ולתרגם אותו לדרישה טכנולוגית-מבצעית", מתמצת רס"ן א', "אחר כך אני צריך למצוא גורם שייכנס לתהליך הפיתוח וינהל מולנו שיח מתמיד לשיפור התוצר והתאמתו לתנאים המשתנים". 

"אנחנו בשאיפה תמידית להגדיל ראש, למצוא פתרונות חדשים ולבחון אותם תוך כדי לחימה", מסכם רס"ן א', "יש עוד הרבה פיתוחים שאנחנו מנסים כרגע, ועתידים להשפיע בשדה הקרב. נמשיך לעשות הכול כדי לעמוד במשימה החשובה של כולנו".