ירדנו עמוק מתחת לאדמה - למפקדה ממנה מתנהלת הלחימה בפצ"ן

הבור של פיקוד הצפון מאז ומתמיד היה מקום מסתורי ומסקרן, אך בתקופה האחרונה, כשהגזרה הצפונית מתחממת, והשאלות על המלחמה בצפון עולות, הוא נהפך למרתק אף יותר. יצאנו לשם בשביל לשמוע על האתגרים בלחימה מול חיזבאללה, המסקנות מהתמרון ברצועה וגם על סגירת מעגל במשולש מבצעי

29.02.24
אביטל פשחור ואביגיל ארליך, מערכת את"צ

בעיצומה של מלחמה בדרום, כשהקשב הצבאי והמדיני מתפצל בין שתי גזרות חמות, יש הרבה שאלות שעולות אצל כולנו. בשביל לנסות לענות על חלקן, הגענו ללב הפועם שמזרים את כל התהליכים המבצעיים שקורים בפיקוד - הבור בפצ"ן.

"הלחימה מול חיזבאללה נראית ותיראה אחרת לגמרי ממה שאנחנו חווים כרגע בדרום", מצהיר סא"ל ש', ראש הענף האופרטיבי באגף המבצעים בפצ"ן, "לבנון היא מדינה, ולא רצועה, זה משנה את התמונה במלואה".

לאג"ם הפיקוד יש חלק מהותי בניהול המבצעי השוטף, בהגברת המוכנות וכמובן - בהובלת כל נהלי הקרב הפיקודיים. "זאת תוכנית שלמה עם הרבה רכיבים", מסביר סא"ל ש', "אבל בסופו של דבר, התפקיד שלנו הוא להביא את כל הכוחות למוכנות מקסימלית, כשמפקד הפיקוד הוא זה שקובע את הווקטור".

בשביל לעשות את כל אלה בצורה הטובה ביותר,  הוקמו בפיקוד צוותי למידה מיוחדים מפד"ם. "יש המון דברים שלמדנו במערכה הנוכחית", קובע סא"ל ש', "אנחנו רוצים להסיק מסקנות שיעזרו לנו להשתפר בלחימה. למשל, אחת התובנות מהתמרון היא שימור טכניקת איסוף המידע המודיעיני, ותרגומו למענה באש".

החיילים שלחמו בדרום רכשו ניסיון קרבי בתחומים רבים, כמו האיום התת"ק וניהול שגרת לחימה בשטח אויב. אך למרות זאת, במטה האג"ם מבינים את החשיבות של קיום מסכת אימונים בראי צפוני. "בגזרה שלנו יש התמודדויות שלא נדרשנו אליהן בעזה", משתף סא"ל ש', "אנחנו עורכים תרגילים מותאמים לכל החטיבות והגדודים שמגיעים לכאן".

מרכיב מרכזי שהאג"ם משלב בתרגילים, הוא השוני במוכנות הטקטית. מרחבי הלחימה הצפויים בצפון שונים ומגוונים - שטח פתוח, הררי וכפרי לעומת השטח הבנוי והצפוף ברצועה.

בנוסף, בניגוד לחמאס לחיזבאללה יש מערך אווירי - לכן אגף המבצעים הקים יחידת מב"א (מרכז בקרה אווירית) בפיקוד הצפון. המב"א הוא גוף שתפקידו לזהות את האיום האווירי עוד לפני שהוא מגיע, לסגור מעגל אש ולייצר תהליכים מבצעיים להשמדתו. "הכלים שאנחנו משתמשים בהם הם כלים מטכ"ליים ופיקודיים שאנחנו מפעילים בשיתוף עם חיל האוויר", מספר סא"ל ש', "יש בהם רכיבים של גילוי ויירוט איומים אוויריים".

מרכז האש במפקדת פצ"ן מתכלל את כל תוכניות התקיפה הפיקודיות. במרכז יושבים נציגים מחיל האוויר, מאמ"ן ומאגף המבצעים. יחד הם סוגרים מעגלים בעזרת מערכות מתקדמות, שמקשרות את המטרות שמוגדרות כיעדי תקיפה עד לתא הטייס. סא"ל ש' קובע: "המשולש המבצעי של אג"ם, מודיעין ואש מייצר תוכניות תקיפה עצימות ומשמעותיות, שמובילות להישגים משמעותיים מול האויב".

"רשמנו הישגים משמעותיים במערכה הצפונית עד היום", מסכם סא"ל ש', "אנחנו ממשיכים לעשות הכול כדי למנוע כל איום ולהשיג את המטרה שלנו - להחזיר את הביטחון כדי שהתושבים יוכלו לשוב הביתה, וזה מה שעומד לנגד עינינו".