החיילים שקולטים איך לקשר אתכם - גם בלב עזה

בעיות קליטה משאירות את כולנו חסרי אונים, אז אפשר רק לדמיין מה קורה כשהיא נעלמת לפני או בזמן פעילות מבצעית בתוך עזה. דיברנו עם מפקד הגדוד שתפקידו הוא למנוע זאת, בעזרת אמצעים תקשוביים במקומות הכי "מנותקים", וגילינו - איך מחברים את הכוחות באוויר, בים וביבשה

09.05.24
שירה הלמן, מערכת את"צ

קרה לכם שישבתם בבית, צפיתם בנטפליקס והסדרה נקטעה? עיגול הטעינה הארור מופיע על המסך ואתם נותרים לתהות מה יקרה בהמשך הפרק. בסיטואציה הזאת, כנראה שתתקשרו להתלונן בפני ספק האינטרנט שלכם, אבל מה תעשו אם זה קורה בלב עזה?

בתמרון, ממש לא מדובר בתוכניות טלוויזיה מקרטעות, ולבעיות הקליטה ברצועה עלולות להיות השלכות משמעותיות ביותר. כאן בדיוק נכנס לתמונה גדוד התקשוב 376 שבמרכז חושן ביחידת לוטם. 

תפקידו לספק מענה מיידי לכל אירוע בו אין תשתיות או תנאים המאפשרים תקשורת תקינה, ובמילים יותר פשוטות - לאפשר לכוחות צה"ל לתקשר בכל מקום, בתוך ומחוץ לגבולות ישראל.

"לא חשבנו שנצטרך להכניס את החיילים שלי לתמרן ממש בעומק", מסביר המג"ד, סא"ל אסף אסבג, "אבל המציאות השתנתה, והצורך בשירות שאנחנו מספקים דרש מאיתנו לקחת צעד אחד קדימה - ללב הרצועה". ואכן, צוותים רבים מהגדוד נלוו ליחידות הקרביות בחוד החנית של צה"ל במשך חודשים שלמים. 

אבל מה בעצם אותם צוותים מספקים? ברגע שנוצרת בעיה תקשובית, הם מגיעים למקומות "מנותקים מהעולם" - חסרי כל תשתית תקשובית. שם, בעזרת אמצעים ייחודיים וכלים מותאמים, הם מחברים את התשתיות לרשתות המבצעיות של צה"ל, ממש כמו הראוטר והצלחת שיש לכם על הגג.

נוסף על כך, הגדוד מכניס לשטח כלים שמאפשרים את התקשורת בסלולר הצבאי וברדיו. כך הם מייצרים לכל הלוחמים בשטח מעטפת קשר שמספקת גישה לתמונת מצב מלאה ועדכנית, ויכולת לתקשר עם כל גורם לוחם שירצו - באוויר, בים וביבשה. 

חיילי גדוד 376 מעולם לא עברו הכשרה קרבית, והחודשים האחרונים גרמו להם להבין שזה צריך להשתנות. בימים אלה, הכשרת היחידה עוברת שדרוג שכולל ניווטים, שיעורי קרב מגע, מטווחים ותכנים נוספים שישפרו את תחושת הביטחון והחוסן. "הם הוכיחו את היכולות הגבוהות של הגדוד בשדה הקרב", מדגיש סא"ל אסבג, "אי אפשר לוותר עליהם במערכה, ולכן צריך להמשיך להתאים את עצמנו לתנאים המשתנים כל הזמן".

הגדוד נחל לא מעט הצלחות מבצעיות, אך מה שמסב למג"ד את הגאווה הכי גדולה זאת ההתייצבות של המילואימניקים. "היה צורך בכמות גדולה של צוותים בשטח, כזאת שעולה על מספר החיילים הסדירים", הוא מסביר, "מהרגע הראשון, התייצבו יותר משלוש מאות מילואימניקים יקרים וחשובים לתגבר ולסייע, ואין גאה ממני לפקד גם עליהם".