מאחורי הקלעים של המלחמה הלוגיסטית

דלק, מזון וציוד הם חלק קריטי ובלתי נפרד מלחימה מתמשכת. אז איך שומרים על רציפות תפקודית לאורך זמן? וכיצד נראה המאמץ הלוגיסטי העצום בימים אלה? שמענו ממפקד המרה"ס על האתגרים והפעילות מסביב לשעון

19.10.23
הילה גד, מערכת את"צ

מדלק, דרך אמל"ח, אמסל"ח (אמצעי סיוע לחימה), ועד מזון ורפואה, מרכז ההספקה המטכ"לי אחראי על אספקת כלל הציוד בצה"ל. בשעת חירום - חשיבותו גוברת כפליים.


עריכת תוכן: עמית דודידוב, רוני מינצנט ואלה פלג. צילום: מיקה מנשה. עריכת וידאו: רון כהן.

"באירועים מבצעיים אנחנו שמים דגש על שלושה דברים", פותח תא"ל שגיב שרביט, מפקד המרה"ס, "אמצעים משביתי לחימה, כמו דלק סילוני, סולר, בנזין, אמצעי תקשוב וחלפים. ציוד רפואי - החל מתרופות ברמת החובש הגדודי, ועד פלוגות כירורגיות שמצילות חיים בשדה הקרב, וכמובן - מזון, כי בסופו של דבר הצבא צועד על קיבתו".

דלק סילוני מאפשר את פעילות חיל האוויר, ובאמצעות סולר ובנזין כל הצבא נע: "אנחנו קוראים לזה ׳מימד התנועה׳ - כשיש יכולת תנועה, מתאפשרות גם יכולות תקיפה והגנה".

מרה"ס פועל ללא הפסקה כדי להבטיח שכל הציוד יגיע ליעדו. 300 משאיות בממוצע ביום יוצאות מהבסיסי ההספקה שנפתחו, אל עבר הבסיסים והמוצבים ברחבי הארץ, ובעיקר במוקדי הלחימה.

"המעבר מאפס למאה היה מהיר מאוד. תוך 12 שעות בלבד כל הסד"כ הסדיר כבר היה בבסיסים", מפרט תא"ל שרביט, "פתחנו את כל מחסני החירום והאצנו את תהליך הרכש, כדי לספק לצה"ל כל מה שהוא צריך".

מאז פרוץ המלחמה, במרה"ס סיפקו כמויות אדירות של ציוד נחוץ ללחימה: מיליון מנות מוכנות וכריכים, 612 אלף מנות קרב, 30 מיליון ליטר דלק סילוני, 12 מיליון ליטר סולר, 300 טון בשר ו-950 טון פירות וירקות.

לצד אלה, מאבזרים את הלוחמים בשטח גם באלפי חטיפי אנרגיה וחלבון וג׳ל אנרגיה. מצד אחד, הם לא מוסיפים משקל רב על גב הלוחמים, ומצד שני מספקים חלק ניכר מהרכיבים התזונתיים שהחיילים זקוקים להם. 

"חייל שיצטרך למשימה שלו אפוד קרמי - יקבל", מבהיר מפקד המרה"ס, "זה לא אומר שכל חייל שרוצה אפוד קרמי, יהיה לו. הכל בהתאם למשימה, והכל בהתאם להגדרה של הגזרה הרלוונטית והגדרת המפקדים בשטח". בימים האחרונים הגיעו עשרות אלפי לוחות קרמיים לכוחות בשטח. בימים הקרובים ההצטיידות תימשך.

אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, זרוע היבשה, ומשרד הביטחון פועלים מפרוץ המלחמה להרחבת ולהאצת הרכש למיגון אישי ללוחמים.

 

הלוחות שהגיעו, נבדקים מדגמית על ידי ניסויי ירי ונבחנים בהתאמתם לפי משקל ומבנה, כך שיהיו מותאמים ובטוחים ללחימה. לאחר מכן עוברים הלוחות תהליך של הרכבה לאפודים ובסיומו מתבצעת בקרת איכות.

אם האפוד נמצא תקין הוא מופץ לכוחות הלוחמים בשטח. עד כה נופקו ליחידות הקצה למעלה מ-9,000 אפודים קרמיים.

נדגיש כי האפודים הקרמיים מיועדים בראשונה לכוחות הלוחמים שישתתפו בתמרון, ומסופקת לשטח על פי תקני בניין הכוח וסדרי עדיפויות בהפעלת הכוח.

כפי שתא"ל שרביט מציין, מרכז ההספקה בנוי לתרחישי מלחמה: ״לאורך השנים ערכנו אימונים רבים, שהכינו את אנשי המילואים ומשרתי הסדיר בדיוק למקרה הזה. בעקבות הפקת לקחים ממבצעים קודמים דייקנו את התהליכים המבצעיים ואת אופן העבודה בחירום, כדי להביא למצב אופטימלי".

בתום כשבועיים של פעילות מסביב לשעון, כשלפניהם אתגרים נוספים, המערך הלוגיסטי לא עוצר לרגע. "אני רואה את הרוח, את הברק בעיניים ואת היבלות בידיים, ואני גאה בחיילים שלי מאוד", מסכם תא"ל שרביט, "אני מאחל לכולנו שנמשיך לעשות את מה שאנחנו עושים מתוך תחושת משמעות ונחישות, ושבסוף נביא לצה"ל את היכולת לנצח".