אמצעי לחימה חדשים נכנסו לשימוש מבצעי ברצועת עזה

בעומק רצועת עזה ובמקומות הצפופים ביותר, אמל"ח חדש נכנס לשימוש. הלוחמים נעזרים בו לראשונה בימים אלו, ובמהלך הלחימה נעשה מאמץ אדיר להטמיע אותו בכלל היחידות הנחוצות לו. קיבלנו הצצה לכמה מכלי הנשק העוצמתיים והחדשניים של צה"ל

30.11.23
איה חיימוביץ', מערכת את"צ

'משלשים' המכפילים פי 3 את יכולת הראייה דרך הכוונת, סמני לייזר, כוונות תרמיות ותלת מימדיות, טילי כתף, אמצעים לראיית לילה ונשקים עוצמתיים הם רק חלק מהאמל"ח החדש שהוטמע במהלך המלחמה.

להטמעת אמצעי הלחימה והעזרים הנוספים ישנה משמעות אדירה בימים אלו, שכן היא מסייעת ליעילות ולביטחון הכוחות בשטח, ומובילה אותנו לתמרון מוצלח ומדויק ברצועת עזה הצפופה.

אלו כמה מהאמצעים שעשו את 'טבילת האש' שלהם במלחמה:

טילי כתף 'חולית' ו'יתד'

גדולים ב-50% מטילי ה'לאו' וה'מטאדור' הקיימים, בעלי יכולת הרס גדולה יותר, ועם טווחי ירי רחוקים בהרבה - שני טילי כתף חדשים ייכנסו בימים הקרובים לשימוש על ידי הלוחמים ברצועה.

עבור ה'חולית' וה'יתד' (שנקראו על שמם של היישובים הסמוכים לרצועה), זהו שימוש מבצעי ראשון, וההסמכה עליהם תארך שעות ספורות בלבד. הם מיועדים ללחימה בשטח בנוי ובאזורים צפופים, ויכולים להגיע למקומות אליהם לא ניתן להיכנס עם טנקים.

טילי הכתף הללו ישמשו את הכוחות להרס מבנים, רכבים ומקומות מסתור בהם נמצאים מחבלים, והלוחמים יוכלו לירות אותם גם לנקודות בהן קשה לשגר מרגמות באופן בטיחותי.

בניגוד ל'לאו' ול'מטאדור' בהם השתמש צה"ל עד כה, ל'חולית' ול'יתד' יש מנגנון הפעלה רב-שלבי (ולא דו-שלבי). לכן הם בטוחים יותר עבור הלוחמים שלנו בשטח, וחסכוניים בכסף בשל היכולת לא לשגר אותם בהתאם לתמונת המצב המשתנה (גם אם תהליך ההפעלה כבר החל).

אמר"ל 'עידו'

לראשונה, הסיירות והגדודים המתמרנים ברצועה התחדשו באמצעי לראיית לילה המספק תמונה תלת מימדית. ה'עידו', שמשמש את הלוחמים לראייה בחשיכה, מקל את הכבדת הראייה לאורך זמן ומסייע להם להתנהל בשטח מהרגע שמחשיך, ועד הרגע שהשמש זורחת.

אמר"ל 'עידו' הוא מודולרי, וניתן להרכיב אותו בצורה יעילה על קדמת הקסדה של הלוחם. הוא יכול לשמש אותו לראייה בשתי העיניים או באחת מהן, ויעזור לו אפילו בחללים סגורים וחשוכים לחלוטין. 

נגמ"ש ה'איתן'


הגשה ועריכה: יובל בניאן

כוונת 'פגיון'

בכל מחלקת חי"ר כיום יש 'פגיוניסט', לוחם שאחראי על הפעלת כוונת ה'פגיון' החדשנית, שדור ה-ג' שלה נכנס לראשונה בימים אלו לשימוש גם אצל המילואימניקים.

ה'פגיון' היא לא כוונת רגילה, והיא יכולה לעקוב גם אחרי מטרות בתנועה. היא ננעלת על העצם הזז, שעשוי להיות כטב"ם, רחפן או אפילו מחבל שרץ, ועוזרת ללוחם לפגוע בדיוק מירבי.

הכוונת מצליחה לאתר ולהינעל אפילו על מטרות ללא נקודת ייחוס (כמו מטרות שנעות בשמיים), ולחשב באופן אוטומטי סטיות בליסטיות. כך, היא מעריכה את כיוון המעוף ואת המהירות, ומדייקת את הפגיעה בעצם או האדם העוין ב-350% ביחס לכוונות בהן השתמשו עד כה.

מיירט 'חץ 3'

מערכת הנשק 'חץ' ומיירט 'חץ 3', המיועד ליירט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה, שומשה לראשונה גם היא במלחמה. לאחר שטיל בליסטי שוגר לעבר ישראל כל הדרך מתימן, לוחמי יחידת 'חרב מגן' של מערך ההגנה האווירית יירטו אותו בעזרת המערכת החדשנית.

אבל באופן מעורר התפעלות, הטיל הזה  לא יורט בשמי הארץ כמו היירוטים שאנחנו רגילים לראות, אלא בחלל החיצון.

תותח '76' ב'סער 6'

תותח ה-'76' (שקיים בספינות הטילים) בספינות 'סער 6' (אח"י עוז ואח"י מגן), שמהוות כלי חדש בעצמן, למעשה מבצע תקיפה מבצעית לראשונה על סיפון הסטי"ל החדש.

תהליך הפיתוח של ספינות מדגם 'סער 6' והמבצוע שנערך בשנתיים האחרונות מרחיב את סל היכולות המבצעיות וההתקפיות של זרוע הים וצה"ל. ספינות הטילים נושאות כ-18 מערכות לחימה תוצאות כחול לבן מהמתקדמות בעולם, ובעלות יכולות ירי מדויקות.

 

בחודשים האחרונים, שלוש מספינות 'סער 6' סיימו תהליך מבצוע בפער של מספר חודשים זו מזו.

פצצת המרגמה 'עוקץ פלדה'

פצמ"ר מדויק המונחה בלייזר, נכנס גם הוא לשימוש ראשוני. לוחמי יחידת מגלן מעוצבת הקומנדו תקפו באמצעותה עמדת שיגור של חמאס בעזה שממנה שוגרו רקטות לעבר שטח ישראל, ולאחר מכן השתמשו בה הלוחמים פעמים נוספות, גם בגבול הצפון.

קוטרה של הפצצה הוא 120 מ"מ, והיא מונחית כאמור בעזרת לייזר ו-GPS, ולכן לפגוע בדיוק במטרה, בטווחים קרובים ובזמינות מיידית לכוחות.

 

נגב 7

במלחמה, נכנס לראשונה לשימוש גם כלי הנשק העוצמתי - נגב 7. גודל הקליעים שהוא יורה הוא 7.62 מ"מ, והם הופכים אותו לנשק מאסיבי וחזק. עוצמתו אדירה והקליע שלו קטלני יותר מבנגב 5, בו השתמשו הלוחמים עד היום.

גלגולו הקודם עבר טבילת אש ב'צוק איתן', אך בעקבות ביקורות והצעות לייעול, עמלו בצה"ל מאז על שיפורו בהתאם לצרכים המבצעיים המתעדכנים.

היתרון המשמעותי של נגב 7, ששומש לראשונה בלחימה ברצועת עזה, זה שהוא מסוגל להפוך מחסה של האויב למסתור בלבד. התחמושת שלו יכולה לחדור קירות עבים ביותר, וכך לחסל אויב גם בשטח בנוי ומורכב.