איך חושפים מנהרה?

אחרי שבשבוע שעבר פורסם על גילוי מנהרת הטרור הגדולה ביותר שנמצאה עד כה, לקחנו צעד קדימה, ושמענו מקצין הנדסה באוגדת עזה - איך נראה התהליך? ומיהם הכוחות המעורבים? יצאנו לשפוך אור על מאחורי הקלעים של גילוי המנהרה

27.12.23
שירה הלמן, מערכת את"צ

לפני כשבוע, הצגנו את מנהרת הטרור הגדולה ביותר שנמצאה עד כה ברצועת עזה - יותר מ-4 ק"מ של תוואי מנהרה שנחשפו, שמגיע לעומק מירבי של כ-50 מטרים, והפיר הקרוב ביותר של המנהרה ממוקם במרחק של כ-400 מטרים ממעבר 'ארז'. היום, אנו נחשפים לסיפור מאחורי גילוי המנהרה.

"ידענו על קיומה של המנהרה ועקבנו אחרי ההתפתחות שלה", מסביר רס"ן ש', קצין באגף ההנדסה באוגדת עזה, "תקפנו אותה מהאוויר בעבר לצורכי שיבוש, וכעת, התמרון עזר לייצר נגישות שזירזה את היכולת שלנו להגיע למנהרה ולחשוף אותה בשטח".

לוחמי ההנדסה של החטיבה פעלו למציאת המנהרה, ומצאו את הפיר הראשון בזמן קצר מהצפוי. אבל איך בכלל חושפים מנהרה? "יש לנו הרבה דרכים", עונה רס"ן ש', "מיכולות קידוח וכמובן מודיעין שמאפשר לנו להיות מדויקים".

כך, בעזרת הצלבת הידע שאספו על המנהרה לאורך זמן, הם הצליחו לקדוח בצורה מדוייקת -  והגיעו להישג הראשון מבין רבים שהוביל אותם לגילוי. מאז, הם המשיכו להרחיב את הפגיעה הראשונית שיצרו ולפגוע בנקודות חדשות, בקירבת הגבול וגם בעומק הרצועה.

הם המשיכו נקודה אחר נקודה - עד שחשפו מעל ל-4 ק"מ של המנהרה. ואז, בעזרת כוחות של יהל"ם בשיתוף עם יחידות ההנדסה של האוגדה והחטיבה הצפונית החלו לחקור אותה, צעד אחר צעד. תחילה, מטהרים את השטח ממחבלים, לאחר מכן חושפים את פיר המנהרה ומייצרים אליו גישה, פוגעים באיומים הנשקפים ואז כוחות יהל"ם מתחילים לחקור את התוואי.

"הפעולה המבצעית של איתור מנהרה היא לא קצרה", מסביר רס"ן ש', "מיפוי, חקר, והשמדה זה תהליך מורכב שדורש הרבה זמן ומשאבים, אבל אנחנו ממשיכים להשקיע בזה כאוגדה".

במנהרה שנתפסה נמצאו מספר סניפים ופיצולים אשר מהווים רשת רחבה ומסועפת. תשתיות ביוב, חשמל, קשר וטלפוניה, כמו גם דלתות הדף אשר נועדו למנוע את כניסת כוחות צה"ל, אך זה לא הפתיע את הכוחות. "אנחנו יודעים שמדובר בפרויקט דגל של משפחת סינוואר, בהובלתו של מוחמד סינוואר (אחיו של יחיא סינוואר) שנבנה לצורך פשיטה לשטח ישראל", הוא מפרט, "בסופו של דבר הצלחנו לעקוב אחריו באמצעים שונים, ואנחנו יודעים להגיד שהצלחנו כבר בעבר לשבש ניסיון פשיטה מהמנהרה הזו".

טרור המנהרות הוא אתגר שמלווה את הלוחמים, ומחבלי חמאס משתמשים בו להתקפה ולהגנה. למרות שהיו מספר היתקלויות ליד הגבול, לא הייתה עד כה במהלך המלחמה אף פשיטה ממנהרות לתוך שטח ישראל. אחת הסיבות לכך, היא היחידה ללוחמת תת קרקע, שהוקמה לאחר מבצע 'צוק איתן'. בעזרת אמצעים רבים היא מספקת מידע על אופי תוואי המנהרות והדרך לסכל אותן.

רס"ן ש' הסביר על הערך של אותה חשיפה, "בזכות הגילוי אנחנו אוחזים בנכס אסטרטגי של חמאס שמלמד אותנו בדיוק איך הדבר הזה בנוי ומתנהל, ובעזרתו נוכל להשליך על מקומות אחרים - אם נראה במקום נוסף מתאר זהה נדע איך להתמודד".

"חשוב להגיד שזו לא המנהרה היחידה", רס"ן ש' מבהיר, "זו היא רק מטרה אחת, שבסוף גם נשמיד. אבל אנחנו נמשיך לחשוף ולסכל תוואי תת קרקע של חמאס עד שלא יוכלו לעשות בהם שימוש". לכן, הכוחות ימשיכו לפעול בשטח הרצועה עוד זמן לא קצר, כדי לנטרל את האיומים הנשקפים.

לצד הגילוי התהומי, כוחות ההנדסה באוגדה ממשיכים לעבוד במרץ רב בשני צירים: חידוש ההגנה על הגזרה בעוטף והובלת התקיפה ברצועת עזה. רס"ן ש' מסכם: "העשייה היא בלתי נגמרת, התקפית ועורפית, הכוחות עובדים לילות כימים ומבצעים את המשימה על הצד הטוב ביותר".