סיכום תחקור פגיעה בצוותי ורכבי הצלה ברצועת עזה
תחקור האירוע בו נפגעו צוותי ורכבי סיוע ברצועת עזה כתוצאה מאש כוחותינו, שבוצע ע"י מנגנון התחקור המטכ"לי בראשותו של אלוף (במיל') יואב הר-אבן, הוצג לרמטכ"ל, רא"ל אייל זמיר.
התחקור של מנגנון התחקור המטכ"לי כלל איסוף מידע נרחב מהמערכות המבצעיות ומהכוחות בשטח על כלל שרשרת הפיקוד. האיסוף כלל תחקירים שנערכו על ידי הכוחות בשטח, באוגדה ובפיקוד, פקודות מבצע והוראות מבצעיות שבתוקף, תיעוד מאמצעי החוזי השונים, אשר פעלו בעת האירוע והקלטות קשר. בנוסף, בוצע שחזור של האירוע בתנאי שטח ותוחקרו בעלי התפקידים הרלוונטיים. התחקיר בוצע על ידי צוות בכיר ומקצועי במנגנון, המנותק משרשרת הפיקוד הרלוונטית לאירוע, תוך גיבוי מלא של הרמטכ"ל לביצוע כל פעולה הנדרשת לחקר האמת.
ממסקנות התחקור עולה כי האירוע מתרחש בזירת לחימה, עוינת ומסוכנת, תחת איום מרחבי שנשקף לכוחות הפועלים בשטח. ברקע האירוע מצוי האתגר והאחריות לכבד ולהגן על כוחות רפואה המבצעים את תפקידם, לצד הניסיון המבצעי שהוכיח פעמים רבות כי חמאס משתמש בתשתיות אלה לטרור, לרבות שימוש באמבולנסים להעברת מחבלים ואמצעי לחימה כפרקטיקות בלחימה.
מהתחקור עלה כי לא נמצאו כל ראיות לכפיתה של הרוגים טרם הירי או לאחריו, או ראיות להוצאה להורג. אלו שמועות ועלילות דם נגד חיילי צה“ל.
בליל האירוע, 23 במרץ 2025, הכוח היה מצוי במשימה חשובה וערכית, במארב שמטרתו פגיעה במחבלים.
במהלך הפעילות בכללותה, רכבים ואמבולנסים נעו בציר ללא הפרעה, והכוח אף עצר שני הולכי רגל. הדבר מלמד כי הכוחות לא ביצעו ירי חסר הבחנה, אלא היו דרוכים לפעול למצב בו יזהו איום ממשי שישקף לעברם.
במהלך אותו היום, 23 במרץ 2025, התרחשו שלושה אירועי ירי.
באירוע הראשון, הכוח ירה לעבר רכב שזוהה כרכב חמאס. לאחר אירוע זה הכוח נדרך למול האפשרות של נוכחות אויב נוספת.
באירוע השני, המתרחש כשעה לאחר מכן, הכוח ירה לעבר חשודים, שיצאו מתוך כבאית ואמבולנסים בקרבה רבה מאוד לכוח שנמצא במארב, ולאחר שחש מאוים באופן ממשי ומיידי. האירוע מתחיל כשתצפית מדווחת לכוח על חמישה רכבים שנעים לעברו במהירות גבוהה, עוצרים בסמוך לכוח ופורקים מהרכבים במהירות. הכוח בפיקוד הסמג"ד, העריך כי מדובר בכלי רכב המשמשים את כוחות חמאס, אשר הגיעו לסייע לנוסעי הרכב הראשון, ולנוכח תחושת איום מוחשית, החליט לפתוח באש. מפקד הכוח לא זיהה תחילה כי מדובר באמבולנסים, בשל שדה ראייה מוגבל בשעות לילה. רק בעת הסריקות שהכוח ביצע בדיעבד, התברר שמדובר היה בצוותי הצלה.
באירוע השלישי, כרבע שעה לאחר מכן, הכוח ירה לעבר רכב או"ם פלסטיני. כתוצאה משגיאה בהבנת הנסיבות המבצעיות, הכוח פתח לעברו בירי. האירוע דווח באופן ראשוני על ידי מפקד הכוח, ופרטים נוספים התגלו בתחקור אוחר.
בכלל האירועים נהרגו 15 פלסטינים, מתוכם בתחקור אוחר זוהו 6 מחבלי חמאס.
עם עלות השחר, הוחלט לרכז את הגופות ולכסות אותן, על מנת למנוע פגיעה בהן ולפנות את כלי הרכב מהציר, בכדי לפנות אותו לקראת פינוי אוכלוסייה שיחל בציר. פינוי הגופות בוצע על ידי המפקדים בשטח, כמו גם ההחלטה לפנות את הרכבים ולמחוץ אותם. התחקור הסיק כי ההחלטה על פינוי הגופות הייתה סבירה ביחס לנסיבות, בעוד ההחלטה למחוץ את הרכבים לאחר מכן, הייתה שגויה. ככלל, לא היה ניסיון להסתיר את האירוע, והוא עלה בשיח עם הארגונים הבינ"ל והאו"ם, בין היתר לצורך תיאום פינוי הגופות.
בתחקור נקבע כי הירי בשני האירועים הראשונים בוצע בשל הבנה מבצעית שגויה של הכוח, לנוכח הערכתם כי נשקף להם איום ממשי מכוח אויב שנתקל בהם. באירוע השלישי, הירי בוצע בניגוד לפקודות, תוך כדי אירוע מלחמתי.
בסיכום התחקיר, הרמטכ"ל עמד על המחויבות להמשך הלחימה בחמאס, תוך שמירה על ערכי צה"ל, משמעת מבצעית והפקודות. הרמטכ"ל קבע כי סיירת גולני היא יחידה מקצועית ואיכותית, הנלחמת מזה כשנה וחצי בהצטיינות רבה. לצד זאת, התחקיר מעלה כי במהלך האירוע התגלו מספר טעויות מקצועיות וחריגות מהפקודות, לצד כשל באי דיווח מלא של האירוע.
הרמטכ"ל ומפקד פיקוד הדרום קיבלו את ממצאי התחקור. הרמטכ"ל קיבל את המלצת מפקד פיקוד הדרום על הצעדים הפיקודיים הבאים:
מפקד חטיבה 14, יקבל הערה פיקודית, שתירשם בתיקו האישי, על אחריותו הכוללת לאירוע, לרבות נוהל הקרב וניהול הזירה לאחר האירוע.
סגן מפקד סיירת גולני יסיים את תפקידו בשל אחריותו כמפקד הכוח בשטח והדיווח החסר והלא מדויק בתחקיר.
המפקדים הדגישו, כי סגן מפקד סיירת גולני הוא קצין עתיר זכויות, ששירותו הצבאי וסיפורו האישי משקפים רוח לחימה, התנדבות ומסירות גדולה. מאז השבעה באוקטובר חזר מחו"ל, שירת במילואים, נלחם עד לפציעתו בלחימה בעזה, אליה שב לאחר שיקום והחלמה. בחצי שנה האחרונה נקרא לדגל ומשמש כסגן מפקד הסיירת.
צה"ל מביע צער על פגיעה בבלתי מעורבים. תהליך התחקור שבוצע נועד גם למטרות למידה, על מנת לצמצם ככל הניתן את האפשרות לאירועים דומים בעתיד. בין היתר, חודדו והובהרו ההנחיות הקיימות בנוגע לזהירות המיוחדת הנדרשת ביחס לכוחות חילוץ ועובדי רפואה, גם באיזורי לחימה עצימה.
ממצאי תחקור המנגנון יועברו לבחינת הפרקליטות הצבאית.