רגע לפני שדה הקרב - הפרמדיקים לעתיד עוברים הכשרת לוט"ר
המלחמה הציבה את הפרמדיקים והפרמדיקיות בלב שדה הקרב, כשעליהם להתמודד לא רק עם טיפול בפצועים, אלא גם במפגש מול אויב - פנים אל פנים. על מנת להכין אותם טוב יותר למשימה המשולבת, עברו החיילים שבוע הכשרה ייעודי עם הלוט"ר, שכולו 'רפואה בלחימה'
"לצה"ל יש מצד אחד יכולות לחימה ברמה גבוהה מאוד, ומצד שני יכולות רפואה מבצעית מהטובות ביותר - אבל באופן נפרד", כך מתאר רס"ל א' את המסקנות שהובילו להרחבת שיתוף הפעולה בין חיל הרפואה ויחידת הלוט"ר תחת חטיבת המרום. "הכנסנו בשנה האחרונה שבוע אימונים חדש, בשאיפה לחבר את כלל היכולות לקורס אחד מעמיק, כשני צדדים לאותו המטבע".
מתוך ההבנה הזו ולקחי 7 באוקטובר, החלו קורסי בה"ד 10 השונים וביניהם הקפ"ץ (קורס הפרמדיקים הצבאיים) לעבור הסמכות ממוקדות לסיוע רפואי תוך כדי לחימה, בשדה הקרב.
בשלושת מחזורי הפרמדיקים האחרונים, בסיום מסלול של שנה וחצי, הגיעו חניכי ההכשרה למתקן אדם. "הם לפעמים באים לפה קצת מבולבלים ועדיין חסרי ביטחון. כשהם מסיימים זה מתהפך", מספר רס"ל א', ראש תחום הרפואה בלוט"ר, "הם מבינים יותר את המקצוע בו הם הולכים לעסוק, והכי חשוב - רוצים ללמוד עוד ועוד".
ואכן, את השבוע שעבר העבירו 44 הפרמדיקים והפרמדיקיות לעתיד בשבוע הלוט"ר הייעודי - כשכל יום סובב סביב נושא אחר, עד לתרגיל המסכם שבחן את כל המיומנויות שרכשו במהלכו.
היום הראשון התמקד בקליטה וביישור קו בכל הנוגע לתפעול הנשק: "הנגשנו להם מה עומד בפניהם ומה מטרת השבוע. משם, ירדנו למטווחים. היה לנו חשוב שהם יבינו מה זה אומר לשאת נשק טעון ומה המשמעויות שמגיעות עם זה. הם היו צריכים להסתדר ולהכיר אותו מכל כיוון".
משם המשיכו באימונים רטובים. "כל אחד ירה בערך 300 כדורים במקצי מטווחים מגוונים", מוסיף רת"ח הרפואה, "מתרגול ירי במטרות אויב, זחילות ועד תפיסת מחסה תוך טיפול בפצועים. הם ממש למדו איך להתנהל בזמן לחימה באירוע אמת עם נפגעים".
התחנה הבאה: לחימה בשטח פתוח. "יש תו"ל סדור וברור לאיך נראית פעילות מסוג זה, איך הקבוצה נעה ובאיזה מבנה - ועכשיו הם מכירים אותו היטב. כך, כשהם יחברו לכוח לוחם, יוכלו להשתלב בקלות. תרגלנו מרמת החוליה ועד לרמת צוות שלם". בתום הלמידה הגיע רגע השיא של היום - תרגול חילוץ פצוע תחת אש.
עם בואו של היום החמישי, חיילי הקפ"ץ החלו לתרגל גם לחימה בשטח בנוי: "הם עברו תרגולים בתוך חדרים מסועפים, בזוג וגם בצוות, כאשר החניכים מפקדים על האירוע בעצמם". בהמשך עברו שיעורים עיוניים אודות ציוד כמו תיקי לואו, אמר"ל וכוונות, ולמדו ממקרי בוחן בנושא.
ביום השישי והאחרון - הגיע גם התרגיל המסכם ובו תרחיש אר"ן תחת אש בשטח אויב. "חילקנו אותם לשתי חוליות רפואה ולתפקידים השונים שמאיישים אותן, כמו רופא מפקד, פרמדיקים וחובשים", מתאר הרת"ח.
"דימינו צוות לוחמים שנכנס לבית בעזה ועלה על מטען", הוא ממשיך, "הם דיווחו על האירוע, ניהלו אותו, טיהרו את המבנה, חילצו את הפצועים מהאיתור והעניקו להם טיפול בזירה. ככה הם למעשה מימשו את כל החומר שלמדו במהלך השבוע - והם עשו זאת בצורה נהדרת".
זו כאמור הפעם השלישית שמגיע קפ"ץ ועובר את ההכשרה. בין מחזור למחזור סגל ההדרכה ביצע תהליך למידה והפקת לקחים: "אנחנו יושבים ובונים מסמך שמסכם בדיוק מה היה בכל פעם, מה עבד ומה פחות. בעבר למשל הסתמכנו על כמות מצומצמת של מדריכים, אך זה היה לחוץ. אז הפעם, הרחבנו את הסד"כ ושילבנו גם אנשי מילואים מנוסים".
כמו הפרמדיקים, גם הרופאים הגדודיים עוברים הכשרת רפואה בלחימה דומה. הם לומדים את עקרונות הלוט"ר המכינים אותם להתמודד עם כמות גדולה של פצועים תחת אש, תוך שמירה על קור רוח, ותפקוד ברמה גבוהה. הרופאים שעוברים את סדרת הלוט"ר מתפזרים לאחר מכן בכל יחידות הצבא, ומלמדים את החיילים ביחידותיהם את התכנים מצילי החיים האלה.
סדרת האימונים הזו היא תוצאה ישירה של מאמצי סגל תחום הרפואה בלוט"ר, וסגל הפיקוד וההדרכה של מחזורי הקפ"ץ האחרונים, שחתרו לקיומה. "הקורס המזורז אומנם עדיין לא כלול בסילבוס המחייב של הכשרת הפרמדיקים, אבל כבר הפך לחלק אינטגרלי באחרונים", מכריז הרת"ח, "בשבילנו זו שליחות להמשיך להעביר אותו ולהשתפר בכל פעם".
בלב שדה הקרב, בזמן אמת, הפרמדיק הוא הדמות הרפואית המקצועית ולכן האחריות על כתפיו עצומה. "מטרת השבוע היא נטו עבורם ועל מנת שיגיעו כמה שיותר מוכנים ומשופשפים", קובע רס"ל א', "בסיומו, חיילי וחיילות ההכשרה משתפים שמעבר לכלים שרכשו, הם גם מרגישים הרבה יותר בטוחים לצאת לתפקיד - וזו בדיוק המהות".