תשובה י - עגבניות

 

שאלה:

האם חובה לשטוף עגבניות קודם הגשתן?

 

תשובה:

 

עגבניות עלולות להיות נגועות בחרקים זעירים סמוך לעוקץ, ובעגבניות שיש בהן חור או סימני רכות חריגים, פעמים שמצויות תולעים בתוך העגבניה. מעבר לכך, בעגבניות פצועות, שכיחים זבובים וכיוצא בזה.

שיעור השכיחות של החרקים הזעירים סביב העוקץ, ככל הנראה אינו עולה על מיעוט המצוי, ועל כן, לכתחילה יש לחייב לשטוף אותן, כיוון שאין בכך טרחה יתירה או הפסד, ואדרבה כך הן הוראות הבריאות. אך בדיעבד כשלא נשטפו אין לאסור את הסלט.

עגבניות שיש בהן חור או סימני רכות יתירה, יש להפריד מכלל העגבניות ולבדוק. עם זאת, כיוון ששיעור הנגיעות בזה אינו חד משמעי, וספק אם הימצאות חור בעגבניה מהווה ריעותא ברורה לכך שתימצא בה תולעת, אין לאסור בדיעבד את העגבניה כשהתבשלה.

בכמות גדולה של עגבניות, קיימת סבירות גבוהה שימצאו גם עגבניות פגומות כנ"ל, על כן ראוי לבדוק באופן שטחי כל ארגז של עגבניות, כדי לוודא את איכותן, ולהפריד את העגבניות הפגומות כנ"ל.

חייל שמוגשת לפניו עגבניה בסלט, אינו צריך לחשוש לכך שהעגבניה לא נשטפה או שהיה בה חור, כיוון שאין ודאות על כך שהייתה בה תולעת, ואף אם הייתה בה, שמא ירדה בשטיפה.

 

סיכום

א. עגבניות שיש בהן חור או סימני רכות יתירה, יש להפריד מכלל העגבניות ולבדוק, בדיעבד אם התבשלה העגבניה אין לאסור את אכילתה.

ב. ראוי לבדוק באופן שטחי כל ארגז של עגבניות, ולהפריד את הפגומות.

ג. חייל שמוגשת לפניו עגבניה בסלט, רשאי לאכול ממנה ללא חשש.